Stellar (XLM): de blockchain die zich al bewezen heeft

Stellar, voorheen Stellar Lumens, is opgezet door Jed McCaleb, een van de grote namen achter Ripple. En dat is niet de enige reden waarom deze blockchain met regelmaat er mee vergeleken wordt. Het doel is namelijk hetzelfde: Stellar biedt een network voor het verrichten van veilige betalingen. Alleen gaat het bij Stellar net even iets anders dan bij Ripple. Zo zijn de transacties in feite gratis (1 miljoenste dollarcent per transactie) en dat is gedaan om deze blockchain toegankelijk te maken voor alle mensen wereldwijd.

Hoe interessant is Stellar precies?

Stellar (XLM) is ontzettend populair, maar de nadruk ligt voornamelijk op de blockchain. Daar zijn de grote samenwerkingen te vinden (onder andere met IBM, maar ook met reisbureaus en uiteenlopende andere partners). Er wordt hard gewerkt achter de schermen en de kans is groot dat Stellar op termijn evenveel partners heeft als Ripple. De prijs van de XLM cryptomunt laat nog niet veel gekke dingen zien op dit moment en sluit zich niet aan bij de ontwikkelingen.
Maar waar Ripple centraal opgezet is en zich richt op het huidige betaalverkeer, is dit bij Stellar niet het geval. Deze blockchain is volledig decentraal opgezet en het biedt zelf een netwerk om betalingen te verrichten. De nadruk ligt hierbij op het verrichten van gratis betalingen binnen luttele seconden.
Het vergelijken van Ripple met Stellar is daarmee enerzijds onterecht en anderzijds volledig logisch. Maar bedenk wel dat deze twee prima naast elkaar kunnen bestaan.

Hoe zit het met die 90%?

De ontwikkelaars van Stellar hebben 90% van de munten achtergehouden en hebben verschillende mogelijkheden gekozen om deze te verspreiden. De doelstelling van de Stellar Foundation is om de munt bij zoveel mogelijk verschillende mensen en organisaties terecht te laten komen. En hoewel we dit bij andere blokketens ook gezien hebben, is het hier in verkeerde aarde gevallen. Dat kan ook niet anders. Wanneer je op de barricade staat om te vermelden dat jouw blockchain wel decentraal is, dan kun je niet het leeuwendeel achterhouden voor ‘de toekomst’. Nu de distributie van munten onder bezitters en bedrijven in volle gang is vermoeden wok dat de aandacht voor Stellar de aankomende periode alleen maar groeit. Nu zullen ook meer mensen gaan investeren en kan de prijsontwikkeling gaan aansluiten bij de mogelijkheden en het gebruik van deze blockchain.

Heeft Stellar Lumens de toekomst?

Ongetwijfeld. Met de samenwerkingen die er al zijn en het partnerprogramma dat aangeboden wordt, kunnen we ons niet voorstellen dat de raket van Stellar snel weer op aarde komt. De mogelijkheden zijn eindeloos, omdat dit netwerk ook functioneert voor de microbetalingen.
Dat lijkt een klein wapenfeitje, maar dat is het niet. Met het Internet of Things in het verschiet, gaan we naar een economie waarbij microbetalingen, al dan niet op contractbasis, schering en inslag zullen zijn. En wat zou jij zelf kiezen? Een aanbieder waarbij alle betalingen tijd en geld kosten, of XLM waar betalingen direct verricht worden zonder dat hier kosten aan verbonden zijn?
Met de lage instapprijs van Stellar is de kans daarnaast groot dat je als investeerder XLM koopt een leuke winst kunt maken wanneer de prijs van deze munt aantrekt. In dat opzicht is het interessant om de samenwerkingen en de nieuwsberichten rond deze blockchain in de gaten te houden, want Stellar brengt nieuws doorgaans snel naar buiten waardoor het makkelijk is op tijd in te springen op de ontwikkelingen.

Als je nog geen Stellar bezit, koop Stellar nu snel bij Triaconta, of voeg hem toe aan je bundel.