Werkt jouw browser op Web 3.0?

Browser 2.0

Web 3.0 wordt gebruikt voor de technologie die blockchain en cryptovaluta verbinden met gedistribueerde applicaties of DApps op het internet. Een heel nieuw scala aan mogelijkheden zal worden toegevoegd aan je internet ervaring. Je webbrowser zal zich moeten aanpassen om er gebruik van te maken. En de meest gebruikte browsers doen dit niet. Het lijkt er momenteel op dat de browserrace naar Web 3.0 niet alleen laat is begonnen, maar slechts 1 deelnemer heeft.

Browser marktaandelen

Chrome heeft snelheid en veel extensies van derden, Firefox heeft veiligheid en privacy, Safari is het alternatief voor alles wat Google is en wordt geleverd met de iPhone, terwijl Edge nauw verbonden is met Windows 10. Chrome lijkt de browseroorlog te hebben gewonnen en wordt door meer dan 60% van de gebruikers gekozen. De tweede plaats Safari heeft slechts 15% en de derde plaats Firefox slechts 5%. Maar geen van hen stelt je in staat om je cryptovaluta in gedistribueerde webapplicaties uit te geven of te betalen met cryptovaluta in een webshop! Hoe zullen DApps ooit miljoenen gebruikers krijgen als je een cryptovaluta expert moet zijn om ze te gebruiken.

Cryptoaluta is INTERNET-geld

Cryptovaluta bestaan alleen op het internet, dus het is een echte schokkende verrassing dat internetbrowsers ze niet ondersteunen. Bitcoin en andere cryptovaluta kunnen en moeten worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk het betalen van goederen en diensten op het internet. Tot voor kort was er geen enkele browser die dat mogelijk maakte, terwijl Bitcoin er al meer dan 10 jaar is. We weten allemaal dat de volgende grote prijsstijging zal afhangen van een grote algemene toepassing van cryptovaluta en hoe kan dit gebeuren als je feitelijk geen gebruik kunt maken van cryptovaluta op het internet.

Metamask en andere plugins

Er zijn browser extensies die een beetje proberen te helpen. De populaire add-on MetaMask helpt je Chrome of Firefox browser om je Ethereum wallet veilig te verbinden met een website. Je kunt betalen met Ethereum, DApps gebruiken of ERC-20 tokens verhandelen op een gedecentraliseerde beurs. Maar er zijn geen andere valuta’s beschikbaar en als je niet zo technisch bent kan het moeilijk zijn om het te gebruiken. Steem Keychain is een uitbreiding voor toegang tot alleen op Steem gedistribueerde applicaties. De Tippin Chrome uitbreiding biedt je de mogelijkheid om andere Twitter gebruikers een fooi te geven via het Bitcoin Lightning Network. Maar het werkt alleen met Bitcoin en alleen op Twitter. Het probleem met browser extensies is hun beperking tot één valuta en ze zijn niet in staat zijn om verbinding te maken met een breed scala aan gedistribueerde blockchain apps. Met plugins is er ook het risico van het installeren van code van derden in je browser. Je moet heel voorzichtig zijn wanneer die code volledige toegang heeft tot je cryptovaluta bezit!

Betaaldiensten

Steeds meer webwinkels hebben betalingsmogelijkheden voor Bitcoin of andere cryptovaluta, maar je wordt altijd doorverwezen naar een derde partij om te betalen en je kunt de handelaar niet direct betalen. De betalingsprovider zal je vragen om een bepaald bedrag over te maken naar een bepaalde wallet. Hiervoor moet je je eigen wallet applicatie starten, inloggen met het wachtwoord en de transactie bevestigen met je private key. En dan moet je wachten tot de transactie is goedgekeurd. Dit is niet snel en ook niet eenvoudig in vergelijking met reguliere (IDeal) betalingen in euro. De betaaldiensten rekenen ook extra kosten aan de verkoper en samen met de lage adoptie van cryptovaluta heeft dit er al toe geleid dat verschillende webshops de acceptatie van cryptovaluta hebben opgegeven.

Een ingebouwde wallet is de beste oplossing

Als je wilt dat je internetbrowser de eenvoudige betalingsmogelijkheden met cryptovaluta heeft, rechtstreeks aan de winkelier, zonder extra kosten, dan moet hij een ingebouwde wallet hebben. Een ingebouwde wallet is gemakkelijker en sneller voor zowel de gebruiker als de winkelier door de directe betaling. Het is veiliger omdat er geen omleidingen nodig zijn naar eventueel gehackte websites. En zonder de extra derde partij als betaaldienst zal het goedkoper zijn. Bovendien kan niemand jouw toegang tot bepaalde goederen of diensten beperken. Dit kan een probleem zijn als de wetten in jouw land liberaler zijn dan de wetten die van toepassing zijn op je betaaldienst. Welke internetbrowsers zijn er momenteel beschikbaar met een ingebouwde wallet?

Brave browser

Brave browser

De eerste browser met een ingebouwde wallet is gemaakt door Brendan Eich en gelanceerd in 2019. Brave wil de manier waarop digitale reclame op je scherm komt radicaal veranderen en jou – de gebruiker – meer controle geven en tegelijkertijd de aanbieder van de website meer inkomsten geven. Brave blokkeert standaard alle reclame en laadt daardoor webpagina’s merkbaar sneller. Derden die uw locatie, gedrag en surfactiviteiten willen volgen, worden ook geblokkeerd om je privacy te beschermen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om bepaalde advertenties te ontvangen en bepalen zelf hoe vaak en wanneer dit gebeurt. Ze ontvangen BAT tokens in hun wallet voor hun aandacht. BAT tokens kunnen worden uitgegeven om makers van blogs en vlogs die je leuk vindt te belonen. Dit is een goed begin en we zien graag de aandacht voor privacy. De Brave browser heeft momenteel een zeer klein, zij het groeiend marktaandeel en ondersteunt helaas geen andere cryptovaluta naast de Basic Attention Token (BAT).

Niet goed genoeg om te zorgen voor mainstream adoptie. Tot enkele maanden geleden was dit een gesloten systeem. Nu kunt je ervoor kiezen om je portemonnee te koppelen aan Uphold. Na de vereiste KYC kun je BAT tokens die je via Brave rewards hebt verdiend, omzetten naar fiat of andere cryptocurrencies. Wat we echt leuk zouden vinden is als de portemonnee meerdere cryptovaluta gaat ondersteunen en je gebruik kan maken van DApps.

Opera R3

opera crypto wallet

De eerste bekende browser die toegang geeft tot het nieuwe Web 3.0 is Opera R3. De nieuwe versie van Opera Touch op iOS en Opera voor Android heeft een ingebouwde crypto portemonnee met ondersteuning voor meerdere valuta. Je kunt communiceren met DApps in de browser of gewoon rechtstreeks vanuit je Opera crypto portemonnee betalen in een webwinkel. Je hoeft geen browserextensies te installeren of een nieuwe wallet te maken. Opera was al in staat om Ethereum, ERC-20 tokens en ERC-721 collectibles op te slaan en te gebruiken. Vanaf vandaag hebben ze Bitcoin ondersteuning en Tron toegevoegd. Tron heeft veel populaire DApps en maakt ook TRC-10 tokens zoals BitTorrent mogelijk. Je hebt volledige controle over je tegoed en je privé-sleutels. Opera heeft momenteel een marktaandeel van 2,5% in de browsermarkt. En dat zal waarschijnlijk aanzienlijk groeien als de andere browsers zich niet snel aanpassen.

DApp-browsers?

Sommige wallet aanbieders zoals Trust wallet hebben hun eigen oplossingen gebouwd vanwege het gebrek aan functionaliteit in internetbrowsers. DApp-browsers zijn internetbrowsers ingebouwd in de wallet die in staat zijn om verbinding te maken met decentrale applicaties en de bijbehorende cryptovaluta transacties kunnen doen. Zoals bij de meeste browserextensies zijn ze ook beperkt tot één cryptovaluta, één blockchain en de browser is niet echt eentje voor dagelijks internetgebruik.

Niet Chroom, Safari en Firefox

Mozilla verwerpt het idee om DApp-mogelijkheden in Firefox in te bouwen. Het aannemen van cryptovaluta betalingen en het werken met DApps lijkt geen prioriteit te zijn. Safari kiest voor Apple Pay met euro’s om betalingen te integreren in de browser. Chrome blijft vertrouwen op browserextensies waarvan er heel veel zijn. Zoals hierboven beschreven, zijn ze beperkt tot één cryptovaluta, hebben ze geen standaard interface, en de meeste hebben te weinig gebruikers of historiie om er zeker van te zijn dat ze een betrouwbare opslag voor je internetgeld zijn.

Toekomst

De toekomst van internetgeld is in handen van een browser met een klein marktaandeel. En dat is niet in lijn met de groeiende adoptie van cryptovaluta en DApps. Er zal iets moeten veranderen. Meer gebruikers voor DApps zullen andere browsers dwingen zich aan te passen. Je kunt de gebruiksstatistieken zien op Dappradar. Of Opera en andere nieuwe browsers met een ingebouwde portemonnee zullen meer marktaandeel winnen en de populairste browsers op Web 3.0 worden.