Triaconta Weekly 90 – 13 September 2019

De volgende onderwerpen komen deze week aan de orde:

  • Bundel prestaties
  • Alle munten groot en klein
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties

De nummer één munt van deze week is onmiskenbaar Cosmos (+53% bij groot volume), maar niemand kan begrijpen waarom een aangekondigde Binance.us aanbieding zo’n buzz creëert. De tweede plaats is ook een flinke stijger EOS (+11%). Helaas zien we ook enkele grote verliezers. Ethereum Classic (-11%) verloor een deel van zijn eerdere winst in de laatste week voor de hardfork van 12 september en Lisk (-12%) presteerde teleurstellend met het bereiken van de allerlaagste prijs in 2019.

Het netto-effect op de Bundels was deze week nagenoeg stabiel, maar met grote verschillen tussen de munten. Big 3 (-2%) was licht gedaald omdat Bitcoin (-5%) weer terugkeerde naar $10k en werd alleen gecompenseerd door Ethereum (+2%), dat voorlopig zijn bodemprijs lijkt te hebben gevonden. In de Top 30 (-0,7%) presteerden slechts acht munten positief. In Penny Stock (-1%) stal de token van BitTorrent (+12%) de show en met Cardano (+2%) werd alweer een grote daling voor deze Bundel voorkomen. Er is een verschuiving naar enkele altcoins, maar nog geen algemene ommekeer.

Al met al reageert de markt zeer positief op nieuws van adoptie en daadwerkelijke use-cases en negatief op de strijd en conflict in een projectteam dat kan leiden tot vertragingen in de ontwikkeling. Houd een oogje in het zeil voor dit soort nieuws als u investeert in losse cryptocurrencies.

Alle munten groot en klein

Waarom zijn er cryptovaluta? Waar gaat mijn geld eigenlijk heen? Wij vinden het een goed idee voor jou als belegger om wat meer te weten te komen over de munten waarin u met Triaconta kunt beleggen.

Stelar (XLM)

Stellar werd opgericht door Jed McCaleb, die ook een andere populaire munteenheid, de Ripple, hielp opstarten. In het begin gebruikte Stellar zelfs hetzelfde protocol als Ripple. Net als Ripple is Stellar ook bedoeld als een grensoverschrijdend overschrijvings- en betalingssysteem dat iedereen snel met elkaar verbindt tegen zeer lage transactiekosten. Het belangrijkste verschil is dat Ripple Labs een commercieel bedrijf is met winstoogmerk en de Stellar Foundation een non-profit liefdadigheidsinstelling die ernaar streeft om wereldwijde toegang, financiële inclusie en financiële educatie te bevorderen. Het Stellar protocol is, in tegenstelling tot de Ripple code, volledig open source. 

Ontwikkelingslanden

Stellar richt zich in de eerste plaats op ontwikkelingslanden en op het mogelijk maken van overboekingen, bankleningen en andere financiële diensten aan degenen die nog steeds uitgesloten zijn van deze diensten van de banken. Voor het gebruik van het Stellar-netwerk worden geen kosten in rekening gebracht aan personen of instellingen. Voor elke transactie worden slechts 10 stroops of 0,00001 lumen in rekening gebracht, momenteel ongeveer 1 miljoenste van een dollar. Deze focus verhindert echter niet dat een van ‘s werelds grootste vermogensbeheer fondsen, Franklin Templeton, een nieuw geldmarktfonds op de Stellar blockchain wil beginnen. Bekijk het volledige verhaal in onze nieuwssectie.

Stellar token

Stellar ontving in 2014 een eerste financiering van $3M van betalingsverwerker Stripe (in ruil voor 2 miljard lumen) en donaties van organisaties als BlackRock, Google en FastForward. 

Het project dekt de operationele kosten van de verdere ontwikkeling van het protocol door het accepteren van fiscaal aftrekbare donaties en door gebruik te maken van de 5 miljard lumen (5%) die hiervoor bij de start van de munt zijn gereserveerd.

Stellar wil de email equivalent van geld zijn, en dan uiteraard zonder de spam. Een vereist minimum saldo van 20 lumen in je account is bedoeld om spam accounts te voorkomen. Dit minimum is niet van toepassing als je lumen op je Triaconta-account houdt.

Stellar inflatie

Stellar maakt geen gebruik van Proof of Stake of Stake zoals andere cryptovaluta en gebruikt ook geen Proof of Work zoals Bitcoin of een dividend systeem zoals Neo met Gas. Stellar heeft een inflatiepercentage van 1% per jaar. Deze vaste nominale inflatie wordt in de vorm van nieuwe munten verdeeld onder alle Lumens houders met meer dan 0,05% van de stemmen van andere accounts in het netwerk. Er is dus geen blok beloning en de meeste transactieverwerkers in het Stellar-netwerk zullen actieve toepassingen van de Stellar blockchain zijn. Ze hebben geen andere reden om dit te doen dan het onderhouden van het netwerk dat ze zelf gebruiken.

Gedecentraliseerde beurs

Een zeer belangrijk onderdeel van de Stellar blockchain is de ingebouwde decentrale beurs. Via de lumens token kan een gebruiker elke munt (crypto en fiat) naar iemand anders sturen en de waarde in elke munt (crypto en fiat) ontvangen. Het netwerk vindt automatisch de beste wisselkoers.

Stellar en IBM

World Wire is een wereldwijd betaalsysteem dat banken via het Stellar netwerk met elkaar verbindt. Het is ontwikkeld door IBM en zes internationale banken. Op dit moment is het netwerk beperkt tot twee valuta: Stellar Lumens (XLM) en Stronghold USD, een stabiele munt met een onderliggende waarde in Amerikaanse dollars. Het vervangt het gebruikelijke SWIFT-netwerk op een manier die het hele “crypto”-gedeelte onzichtbaar maakt voor de banken. Onzichtbaar maar in staat om real-time te schakelen tussen verschillende (crypto) valuta’s. Een grote betrouwbare partij als IBM maakt het voor de conservatieve banken iets minder spannend om in zo’n nieuwe technologie te stappen.

Stellar of Ripple?

World Wire lijkt veel op Ripple, en dat is geen probleem. Hoe meer banken ervan overtuigd raken dat ze geld kunnen besparen voor zichzelf en hun klanten door zich aan te sluiten bij een digitaal cryptografisch beveiligd netwerk, hoe beter. Sommigen zullen hierbij voor voor Ripple kiezen, anderen zullen kiezen voor IBM en Stellar. Het feit dat er al veel banksystemen op IBM-machines draaien, geeft World Wire natuurlijk een unieke toegang tot deze bedrijven.

Hoe kan ik Stellar kopen?

Stellar (XLM) is momenteel alleen beschikbaar in onze Top 30 Bundel. Het bevat 30 van de meest populaire cryptovaluta’s en spreid je beleggingsrisico over alle cryptovaluta categorieën. We werken momenteel aan het beschikbaar maken van meer munten als losse cryptocurrencies.

Marktoverzicht

Een slimme zet van Dash om samen te werken met Lighthouse Cinemas in Nigeria en mensen die met Dash betalen, filmtickets met korting te laten kopen. Dash is echt actief over de hele wereld. Onderdeel van de deal is dat Dash een Dash-commercial mag tonen voordat de film begint. Dus vragen wij ons af, wanneer is dit in de Pathé bioscopen?

Een Californische politicus is de eerste gekozen functionaris geworden die in de Verenigde Staten cannabis koopt met behulp van cryptovaluta. De aankoop gebruikte Bitcoin Cash (BCH) voor de cannabis en Universal Dollar (een stabiele munt op Ethereum) voor de verkoop en de stadsbelasting. Een speciale wet die het mogelijk maakt om zonder contant geld over cannabis belasting te betalen, wordt toegejuicht door lokale overheden en cannabis winkels. 70% van de cannabis industrie in Californië wordt nog steeds toegang tot de banken geweigerd, en het is voor deze bedrijven lastig en gevaarlijk om hun belasting met grote sommen contant geld te betalen.

De Nederlander Wietse Wind heeft zijn XRP Community Fund officieel geregistreerd als stichting. Je kunt nu doneren, commentaar geven en stemmen voor suggesties om het gebruik van XRP voor betalingen te verbeteren. Het XRP Community Fund is een non-profit organisatie om de ontwikkeling van tools / apps / integraties / plugins te ondersteunen die het makkelijker maken om XRP te gebruiken voor (consumenten/kleine zakelijke) betalingen. Brad Garlinghouse (CEO van Ripple) werd vandaag geïnterviewd op CNN maar werd (uiteraard) alleen gevraagd naar de prijsontwikkeling. Het zou episch zijn geweest als hij dit kleine initiatief van enthousiaste XRP-ontwikkelaars had genoemd. Elk cryptocurrency project, zelfs Ripple, heeft ontwikkelaars nodig om verder te komen.

Watford FC, een grote Engelse voetbalclub die in de Premier League speelt, zet het Bitcoin-logo op hun shirts. Dat is de blootstelling van BTC aan honderden miljoenen mensen die wereldwijd naar deze competitie kijken. Maar wie betaalt dit, aangezien er geen Bitcoin-bedrijf is? Sportsbet.io is de belangrijkste shirtsponsor en dit is hun manier om de crypto gemeenschap wat terug te geven en hen te ondersteunen, die volgens het hoofd marketing van het wedkantoor altijd een grote steun zijn geweest.

De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, kondigde deze week aan de kwantitatieve verruiming te hervatten en de depositorente voor banken met euro’s bij de centrale bank verder te verlagen tot min 0,5%. Negatieve rentevoeten en de waardevermindering van de euro zijn een uitstekend argument voor plan B, Bitcoin!