Triaconta Weekly #297

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
De interesse van bedrijven in Bitcoin en andere cryptovaluta is weer aan het groeien door de laatste bijeenkomst van het Federal Open Market Committee (FOMC) en de opmerkingen van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell. De centrale bank blijft bij mogelijke renteverlagingen later dit jaar. Bitcoin is op lange termijn een uitstekende bescherming tegen de hardnekkige inflatie en is door de dalingen in april weer aantrekkelijk geprijsd. Met de tegenvallende banencijfers in de VS keert Bitcoin weer terug boven de $60.000. Hierdoor komt waarschijnlijk ook het herstel van de altcoins weer op gang. DeFi is goed vertegenwoordigd in de Top 30 met Aave, Avalanche, Injective, Chainlink en Uniswap dus beide bundels daalden deze week door een algemeen dalend marktsentiment. Dan ben je blij dat er door de diversificatie ook wat Optimism (+18%) in de Top 30 zit.

Big3:
1 Maand: -10.03% | 7D: -5.36% | 24H: +1.49%

Top30:
1 Maand: -19.29% | 7D: -3.76% | 24H: +1.88%

Penny:
1 Maand: -12.14% | 7D: -5.52% | 24H: +3.75%

DeFi:
1 Maand: -29.17% | 7D: -7.27% | 24H: +1.86%

Winnaars & Verliezers
Optimism (+18%) behoedt de Top30 voor een grotere daling. Het project is zeer goed gefinancierd en kan dus naast ontwikkeling als schaalbaarheid oplossing voor Ethereum ook veel startups kopen om bredere functionaliteit te gaan bieden. Cosmos (+5%), Lido DAO (+4%) en Pepe (+3%) stijgen licht in een overwegend dalende markt. Als Bitcoin (-5%) daalt zal Stacks (-19%) volgen en andersom! Theta Network (-16%) daalt ondanks grote plannen met Blender, de populairste 3D modelleer- en animatietechnologie ter wereld. Neo (-13%) heeft op 1 mei nog meerdere belangrijke updates uitgeleverd met verbeteringen aan de node-implementatie, API en Panel frontend applicatie. Deze platforms zijn echt springlevend.

Marktoverzicht

April was voor Bitcoin de slechtste maand sinds Juni 2022. De introductie van Bitcon ETF’s in HongKong viel tegen in omzet met slechts $11 miljoen op de openingsdag. Daarentegen liggen de best verkochte futures voor september tussen de $90.000 en $100.000 dus er is nog volop optimisme voor de rest van het jaar. Bitcoin ontwikkelt inmiddels rustig door met SegWit (2017), de scheiding van data en blokverificatie, Taproot (2022) voor schaalbaarheid en Ordinals (2023) wat iedere satoshi een eigen identiteit gaf. Samen maken ze enorm veel toepassingen mogelijk op het Bitcoin netwerk, die eerst voorbehouden waren aan specifieke altcoins.Michael Saylor van MicroStrategy presenteerde in Las Vegas de plannen van het bedrijf om een gedecentraliseerd identiteit protocol te lanceren gebaseerd op Bitcoin.

15 mei is de deadline voor bedrijven om in een zogenaamd 13F-formulier hun deelname in de Bitcoin ETF’s te melden bij de Amerikaanse SEC. Die openbare meldingen kunnen weleens voor positief momentum zorgen in de Bitcoin koers. Het Franse BNB Paribas (de negende grootste bank van de wereld) heeft gemeld 1030 aandelen in de ETF van Blackrock gekocht te hebben (voor in totaal $41,684). Geen miljoenen dus, maar grote banken die voor zichzelf Bitcoin durven kopen had je een paar jaar geleden niet van durven dromen.

Voor Ethereum wachten we in spanning af of de SEC de ETF aanvragen van VanEck en ARK gaat goedkeuren of afwijzen. Ethereum is de op één na populairste crypto en er zijn waarschijnlijk veel beleggers die graag in een ETF zouden stappen. De deadlines zijn 23 en 24 mei en de vooruitzichten zijn niet zo goed. Volgens de geruchten heeft de SEC Ethereum intern reeds als “effect” geclassificeerd en de communicatie tussen de fondsaanbieders en de toezichthouder is ook gestopt. De overgang naar proof-of-stake heeft de SEC aan het denken gezet over de kwalificatie van Ethereum en voor de ETF’s zijn de staking inkomsten ook een probleem. Een afwijzing van de Ethereum ETF zou teleurstellend zijn maar een classificatie als “effect” zou een regelrechte crisis veroorzaken voor zowel Ethereum als alle tokens gebouwd op dit netwerk. Het is wederom de hoogste tijd voor het Amerikaanse Congres om met duidelijke crypto wetgeving te komen.