Triaconta Weekly #292

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
Weer een spannende week. Is de correctie alweer geweest en gaan we nu weer hard omhoog of krijgen we nog een dip die iedereen echt bang gaat maken en pas na de halving de stijging die we elke keer zien in de Bitcoin historie. Aandelenbeurzen doorbreken allerhoogste koersen waardoor er ook veel geld over is voor crypto. De goudprijs echter ook wat net als de stijgende Bitcoin prijs duidt op voortdurende inflatieangst. De Amerikaanse FED houdt vast aan drie renteverlagingen in 2024 en daar is de markt voorlopig blij mee. Ook deze week toont weer aan hoe nuttig het is om te spreiden want terwijl de meeste koersen dalen wordt de schade in DeFi en Top 30 gecompenseerd door twee grote stijgers, Stacks en Aptos.

Big3:
1 Maand: +19.76% | 7D: -2.69% | 24H: -1.40%

Top30:
1 Maand: +28.56% | 7D: -3.37% | 24H: -0.62%

Penny:
1 Maand: +94.23% | 7D: -4.91% | 24H: -1.26%

DeFi:
1 Maand: +30.76% | 7D: +0.67% | 24H: +0.04%

Bitcoin halving countdown: 29 dagen. Dit cijfer is wekelijks een nieuwe schatting op basis van de huidige blockchain hashrate.

Winnaars & Verliezers
Upgrades zorgen nu voor positieve koersontwikkelingen. Echte developer activiteiten winnen het in de afgelopen weken van social media sentiment. Fantom (+50%) verwacht dit voorjaar 2000 transacties per seconde na de Sonic upgrade. Stacks (+25%) besloot met 99% van de stemmen voor de Nakamoto upgrade, die ook gaat zorgen voor hogere verwerkingssnelheid. Snelheid is leuk maar daadwerkelijk gebruik is nog beter. Aptos ( +26%) noteert deze maand een stijging van de daily active users (DAU) van ruim 400%. Er zijn deze week meer dalers dan stijgers. 0X Protocol (-30%) stijging vorige week bleek inderdaad speculatief en de munt verliest ⅓ van zijn jaarstijging. DeFi platform Injective (-18%) is weer terug in een zijwaartse beweging tussen $30 en $40 na een eerdere uitbraak tot bijna $53. De 18 maart op Injective gelanceerde Tokenstation voor het eenvoudig lanceren van nieuwe tokens, vergelijkbaar met Ethereum en Solana, heeft hier (nog) niet geleid tot hogere koersen. Memecoin Pepe (-18%) levert wat in maar blijft de smaakmaker van de PennyStock bundle.

Marktoverzicht

Loopt de Ethereum Foundation het gevaar op eenzelfde rechtszaak als tegen Ripple? Volgens Fortune zijn diverse Amerikaanse bedrijven door de SEC opgedragen om alle financiële gegevens aan te leveren over hun zaken met de Ethereum Foundation vanaf de Ethereum ICO. Toen XRP en ETH in 2018 aan het strijden waren om plek 2 achter Bitcoin in de ranglijst kwam de directeur Corporation Finance van de SEC met een toespraak waarin hij aangaf dat Bitcoin en Ethereum geen security waren. De Ethereum koers explodeerde en alhoewel Ripple er op basis van dezelfde redenering van uitging dat XRP ook geen security was werden zij jaren later toch hiervoor aangeklaagd. Na jaren procederen besloot de rechter dat Ripple gelijk had en XRP als zodanig niet een security is en de handel op de beurzen dus ook buiten het toezicht van de SEC valt. Crypto regulering wordt ook in het Amerikaanse verkiezingsjaar 2024 helaas meer een politieke machtsstrijd met talloze rechtszaken in plaats van een zinvol overleg met de markt over duidelijke regels.

Ripple en de toezichthouder SEC hebben eindelijk een gezamenlijke planning ingediend voor de afronding van de rechtszaak. Hierbij wordt de boete vastgesteld voor het enige punt waarop Ripple de zaak verloren heeft, de directe verkoop van XRP aan een aantal institutionele beleggers. Omdat dit zeer concurrentiegevoelige informatie betreft delen partijen eerst de stukken met elkaar en de rechter voordat ze openbaar worden. Er kan dan nog wat afgelakt worden als iemand dat nodig vindt. De SEC komt vandaag met hun eis, maar dit wordt 26 maart pas openbaar. Dan komt uiterlijk 22 april het antwoord van Ripple en geven beide partijen hun reacties op elkaars voorstellen op 6 mei en dat wordt 8 mei openbaar. Uiteindelijk vatten beide partijen hun standpunt samen op 13 mei, waarop nog de reacties daarop volgen op 20 mei. Daarna weet de rechter genoeg om een besluit te kunnen nemen wat we in juni verwachten.

Coinbase komt in april met de eerste CFTC-gereguleerde futures contracten op Dogecoin, Bitcoin Cash en Litecoin. Omdat hiermee impliciet gesteld wordt dat deze veteranen van de cryptomarkt geen securities (effecten) maar commodities (goederen, weliswaar virtueel) zijn en dus gereguleerd worden door toezichthouder CFTC en niet door toezichthouder SEC. De laatstgenoemde zal hier vast actie op ondernemen. Tussen Coinbase en de SEC lopen op dit moment twee rechtszaken. Coinbase eist van SEC duidelijke regels voor crypto en de SEC wil Coinbase veroordelen voor handelen tegen de regels die volgens hen ook passen op crypto. De simpele vraag wie of wat zich bij de SEC zou moeten registreren voor Dogecoin willen ze echter niet beantwoorden?!

Bitcoin miners zien natuurlijk ook de halvering van de blok beloning naderen en zetten een eindsprint in. Zelfs verouderde machines worden nog even bijgeschakeld om mee te helpen om de laatste blokken met 6,25 BTC te pakken voordat de beloning over minder dan een maand gehalveerd wordt tot 3,125 BTC. De halving komt hierdoor net als vier jaar geleden waarschijnlijk eerder dan nu voorspeld.