Triaconta Weekly #291

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
Er is altijd volop beweging als Bitcoin de all-time highs doorbreekt. Bijna elke dag een doorbraak gevolgd door een snelle daling en dan toch weer terug verder omhoog. Sinds donderdag lijkt marktleider Bitcoin toch echt een stapje terug te doen en volgen veel altcoins de trend. De weekresultaten zijn licht negatief voor Big3 en de brede Top30. De PennyStock blijft overeind, vooral dankzij Gala en nog steeds een goed resultaat voor DeFi met dank aan Maker en Avalanche. De zeer succesvolle Bitcoin ETF’s bereikten deze week de mijlpaal van $50 miljard gezamenlijke investeringen in Bitcoin. In het tempo van de afgelopen maand gaan ze binnen een jaar ALLE bitcoin die nu op de beurzen staan wegkopen. De Dencun upgrade van Ethereum is geslaagd en de kansen voor die ETF lijken met nog zo’n 70 dagen tot de laatste deadline flink gedaald. We horen niets van de SEC over onderhandelingen of verzoeken om informatie wat voorafging aan de Bitcoin ETF toestemming.

Big3:
1 Maand: +23.24% | 7D: -2.42% | 24H: -8.07%

Top30:
1 Maand: +31.76% | 7D: -3.83% | 24H: -9.87%

Penny:
1 Maand: +118.62% | 7D: -0.65% | 24H: -10.87%

DeFi:
1 Maand: +32.96% | 7D: +4.13% | 24H: -9.91%

Bitcoin halving countdown: 34 dagen. Dit cijfer is wekelijks een nieuwe schatting op basis van de huidige blockchain hashrate.

Winnaars & Verliezers
0X Protocol, een decentrale beurs voor tokens op de Ethereum blockchain opgericht in 2016, is terug in de top 100 met een +137% deze week en een stijging van +240% dit jaar. De laatste protocol update in dit project was echter van 2 jaar geleden dus dit lijkt allemaal speculatief. Het is wel waar dat alle Ethereum tokens sinds de Dencun upgrade profiteren van de significant gedaalde transactiekosten. Deze week toont vooral aan hoe nuttig het is om te spreiden want gaming token Gala (+49%) compenseert prima voor de dalingen van de memecoins in PennyStock net als Near Protocol (+37%) dat doet in de Top 30 en Maker (+37%) in de DeFi bundels. Er is veel omzet in deze beweeglijke tijden dus Binance coin (+26%) en de onlangs aan de DeFi bundel toegevoegde THORchain (+25%), ook een soort decentrale beurs, doen het erg goed.

Marktoverzicht

El Salvador blijkt veel meer Bitcoin in bezit te hebben dan gedacht. Bukele plaatste deze week publiekelijk “onze eerste #Bitcoin spaarpot in een fysieke kluis op ons nationale grondgebied”. Op de foto was een portefeuille te zien die 5.689,68 BTC bevatte, met een waarde van $411 miljoen op basis van de prijzen van donderdag. Eerdere schattingen gingen uit van minder dan 3.000 BTC. Eerder deze week gaf president Bukele aan dat het land niet alleen BTC koopt, maar het ook ontvangt door paspoorten te verkopen, valuta in te wisselen voor bedrijven, overheidsdiensten die in BTC worden betaald en door eigen mijnbouw.

Het Indiase cryptocurrency beleggingsplatform Mudrex zal vier van de Amerikaanse spot-bitcoin ETF’s aanbieden aan Indiase particulieren en als eerste ook aan institutionele beleggers. Met ruim 1,4 miljard inwoners is India het land met het grootste inwonersaantal en de interesse in crypto is groot. Mudrex zal in eerste instantie vier spot ETF’s aanbieden – BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton en Vanguard. Het wat kleinere VanEck besloot deze week om de beheerkosten van het fonds tot maart 2025 naar nul te verlagen om meer marktaandeel te veroveren. Door deze lage kosten verhuizen ook veel beleggers vanuit Europese Bitcoin ETF’s naar de VS.

Woensdag ging Ethereum’s Dencun upgrade live met een nieuw mechanisme om de transactiekosten te verlagen met name voor layer-2 platformen die meerdere transacties samenvatten voordat ze naar Ethereum worden gestuurd. De laatste peilingen laten zien dat de upgrade ruimschoots aan de verwachtingen voldoet. De gemiddelde kosten van transacties op Optimism zijn gedaald naar bijna 4 cent, een enorme daling ten opzichte van het gemiddelde voor de upgrade van ongeveer $1,40. Ook de kosten van Arbitrum daalden flink naar 40 cent. Dat maakt het gebruik van deze blockchains nog aantrekkelijker.

Met de Bitcoin halving over iets meer dan een maand kijken we even terug naar de koersbewegingen bij de vorige drie halveringen van de blok beloning. Wat er tot nu toe altijd gebeurde is dat pas in de periode na de halvering de prijs van Bitcoin omhoog ging tot een nieuwe allerhoogste prijs. Dit keer heeft de prijs van Bitcoin echter al een nieuwe allerhoogste prijs neergezet een maand voor de halvering. Als dit alleen komt door de extra vraag van de Bitcoin ETF’s kunnen we na de halvering zelfs een versnelling krijgen van de stijging. Het ligt echter meer voor de hand dat na 3x hetzelfde patroon beleggers een herhaling verwachten en daar alvast op vooruitlopen. Voorlopig brengt de naderende halvering in ieder geval veel aandacht naar Bitcoin en in crypto is aandacht altijd goed voor de prijs.