Triaconta Weekly #288

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Wat is Optimism (OP) ?

Bundel prestaties
Bitcoin heeft moeite om verder te stijgen. Een rentedaling in de VS lijkt verder weg volgens de laatste notulen van de FED vergadering. Er werd voor het eerst meer Bitcoin verkocht dan gekocht met de Bitcoin ETF’s die prijsgevoelig blijken te zijn. De hele markt twijfelt over welke richting men op wil gaan. De PennyStock bundel neemt in deze volatiele tijden even de positie van best presterende bundel van 2024 over van de Big 3 bundel.

Big3:
1 Maand: +26.15% | 7D: -1.90% | 24H: -1.20%

Top30:
1 Maand: +29.14% | 7D: -1.28% | 24H: -1.65%

Penny:
1 Maand: +47.10% | 7D: +8.86% | 24H: +2.16%

DeFi:
1 Maand: +23.51% | 7D: -5.29% | 24H: -3.32%

Bitcoin halving countdown: 60 dagen. Dit cijfer is wekelijks een nieuwe schatting op basis van de huidige blockchain hashrate.

Winnaars & Verliezers
Een bizarre stijging van JasmyCoin (+130%) deze week helaas ongeveer een dag nadat deze munt door de revisie de PennyStock verlaten had. Er is geen enkel nieuws over ontwikkelingen in dit project maar blijkbaar werden op precies dezelfde dag de Japanse regels om in crypto te investeren door grote beleggers flink verruimd. Ook voormalig PennyStock SiaCoin (+67%) noteert een tweede week van flinke stijging, helaas ook weer zonder relevant nieuws. Zou het dan toch nog wat worden met deze digitale cloud storage provider? Een andere grote stijger is voormalige PennyStock Fetch.AI (+58%) want AI blijft het prima doen, kijk maar naar de omzet- en winstcijfers van AI chip leverancier NVidia. Dit project is nog net te klein voor de Top30 maar maakt dit jaar een goede kans om toegevoegd te worden. Binnen de DeFi en Top30 is TheGraph (+41%) de beste munt deze week met de uitrol van “ AI-assisted querying”. Er waren ook enkele dalers zoals DeFi-projecten Thorchain (-15%) en RocketPool (-13%) die net als marktleider Lido DAO (-9%) niet weten te profiteren van de Ethereum (+4%) stijging. Aribitrum (-12%) lijkt te reageren op het groeiende succes van concurrent Optimism (-2%).

Wat is Optimism (OP) ?

Optimism is simpelweg een oplossing om de schaalbaarheid van Ethereum te verbeteren. De blockchain van Ethereum kan momenteel het grote aantal transacties al niet meer aan, wat leidt tot files en hoge kosten per transactie. Optimism is een zogenaamde laag 2 oplossing die gebruikmaakt van ‘optimistic rollups’. Laag 2 (L2) geeft aan dat het hier om een blockchain gaat die heel nauw verbonden is met een Laag 1 blockchain, in dit geval Ethereum.

Transacties worden op deze L2 zeer snel afgehandeld door alle transacties “optimistisch” als geldig te zien. De gegevens van alle transacties samen worden “opgerold” en in samengevatte vorm geplaatst op de L1, wat natuurlijk veel sneller en goedkoper gaat dan alle transacties individueel op de L1 te plaatsen. Hierdoor zorgt de L2 voor hoge verwerkingscapaciteit tegen lage kosten, terwijl nog steeds van alle functies en diensten van de L1 Ethereum gebruikgemaakt kan worden.

De veiligheid en betrouwbaarheid van Ethereum blijft ook het fundament van deze oplossing. Alles wordt samengevat en vastgelegd op de Ethereum blockchain. Pas als een van de knooppunten of verificateurs van Optimism de geldigheid van een samenvatting in twijfel trekt, vindt een controle berekening plaats en een eventuele correctie. In het overgrote deel van de gevallen is er geen dispuut over een blok dus is dat niet nodig. dApp-ontwikkelaars hebben enorm veel voordeel bij schaalbaarheid oplossingen als Optimism. Hun dApps werken sneller en goedkoper wanneer de onderliggende transacties via deze laag afgehandeld worden en zij kunnen inmiddels eigenlijk niet meer zonder.

Wie is Optimism ?
Optimism werd in 2019 opgericht door Jinglan Wang, Benjamin Jones, Karl Floersch en Kevin Ho. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in New York. Jinglan Wang werd door Vitalik Buterin geïntroduceerd in de Ethereum-gemeenschap. Ze verhuisde naar San Francisco om samen met Joseph Poon te werken aan Handshake, een gedecentraliseerd naamgevings project. Wang begon haar betrokkenheid bij Plasma, nu Optimism, door deel te nemen aan de Cryptoeconomics.Study cursus samen met Karl Floersch (sinds mei ‘23 CEO)Tijdens het werken aan de cursus, met name aan het hoofdstuk over plasma, realiseerde ze zich dat het concept relatief eenvoudig leek en vroeg ze zich af waarom het nog niet was geïmplementeerd.

Toekomst
In de toekomst zal Ethereum verder verbeterd en versneld worden. Optimism blijft dan nodig omdat het gebruik van dApps ook toe zal nemen en elke versnelling van Ethereum zal bovendien Optimism verder versnellen. Optimism is nu de op één na grootste Ethereum laag 2 oplossing met 16% van de totale waarde vastgelegd in zijn slimme contracten, volgens Defi Llama. Arbitrum staat op de eerste plaats met 55%.
Synthetix Network (SNX) is de grootste gebruiker van Optimism. Uniswap (UNI) de nummer 2. Op dit moment zijn er meer dan 35 protocollen die gebruik maken van Optimism. Wallet adressen op Optimism zijn hetzelfde als op Ethereum. Vaak kun je binnen de dApp kiezen welk netwerk je wilt gebruiken, Ethereum of het snellere en goedkopere Optimism. Des te meer applicaties gebruik maken van Optimism des te meer wordt deze blockchain waard.