Triaconta Weekly #283

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
De beste wensen voor 2024 van het hele Triaconta team. De markt is per saldo niet veel veranderd alhoewel Bitcoin flink heen en weer schoot tussen een nieuwe top op € 41.900 en de dag erna zakte tot € 37.600. Er is momenteel een hoop speculatie en dus heftige bewegingen door de beslissing over de Amerikaanse Bitcoin ETF die volgende week waarschijnlijk op 10 januari kan worden toegestaan of uitgesteld of afgewezen. Buiten Amerika zijn al wel ETF’s toegestaan in meerdere landen en er ging omgerekend naar dollars in 2023 ruim $2 miljard naar ETF’s van digitale valuta. Dat is meer dan het dubbele van 2022. Vooral in het laatste kwartaal was sprake van een grote toename. Het is toch raar dat de grootste financiële markt van de wereld nog steeds niet over dit instrument beschikt.

Hieronder vind je eerst de bundel rendementen over 2023 en dan de prestaties van deze week. Let op! Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst en beleg nooit geld in crypto dat je niet kunt missen.

Het jaar 2023

DeFi: +127%

Big3: +111%

Top30: +109%

Penny: +67%

Deze week

Big3:
1 Maand: -0.02% | 7D: -1.79% | 24H: +0.85%

Top30:
1 Maand: +26.25% | 7D: -3.97% | 24H: -0.31%

Penny:
1 Maand: +7.73% | 7D: -12.67% | 24H: -1.70%

DeFi:
1 Maand: +33.87% | 7D: -4.53% | 24H: +0.41%

Winnaars & Verliezers

Internet Computer (+40%) is het jaar zeer goed begonnen. De stijging ging gepaard met een volumestijging van 130% en was zelfs even meer dan 70%. Arbitrum (+30%) steeg vorig jaar minder snel en loopt nu in wat ook gepaard gaat met een 16% stijging naar boven de $10 miljard in het op deze blockchain vastgelegde geld. Lido DAO (+21%) maakt volgens meerdere analisten koerspatronen die op een verdere stijging in 2024 duiden. Verliezers waren er ook deze week bij voormalige PennyStock bundel munten Reef (-29%) en MultiversX (-20%) en de huidige PennyStock munt JasmyCoin (-19%). Binnenkort gaan we weer reviseren zodat straks alle bundels weer actueel zijn.

Marktoverzicht

Een rapport van analist Matrixport voorspelde een onvoorziene afwijzing van de Bitcoin ETF vanwege politieke redenen. De huidige democratische president en de voorzitter van de SEC zijn allebei duidelijk geen fan van crypto. Het negatieve rapport werd een katalysator in de afbraak van de veel te hoog opgelopen posities met hefboomwerking. Als een te hoog opgestapelde Jenga toren leidde dit tot gedwongen liquidaties, die de neergang verergerden. Bijna 560 miljoen dollar aan leveraged long posities – feitelijk weddenschappen op hogere prijzen met geleend geld – werd woensdag weggevaagd, het hoogste bedrag in ten minste drie maanden. Het geeft aan dat de markt hevig gaat reageren op het besluit van de SEC, wat dit ook zal zijn.

Functionarissen van de Amerikaanse Federal Reserve waren het er tijdens hun beleidsbepalende vergadering in december over eens dat de rente waarschijnlijk op zijn hoogtepunt is door de recente daling van de inflatie – en dat renteverlagingen in 2024 gerechtvaardigd kunnen zijn. Het zou precies de rugwind kunnen worden die de crypto markt nodig heeft om dit jaar flink verder te kunnen stijgen. Ervaring uit het verleden leert echter ook dat een daling van de rente meestal plaatsvindt als het echt slechter gaat met de economie en dat leidt in eerste instantie tot lagere koersen. De timing is dus heel belangrijk en helaas geeft het document hieraan een “ongewoon hoge mate van onzekerheid”.

The Graph wordt ook wel de “Google van Web3” genoemd vanwege de indexering mogelijkheden en het verwerken van gegevens die zijn opgeslagen op blockchains tot bruikbare en betrouwbare informatie aan ontwikkelaars voor gebruik in hun applicaties. In 2024 gaat The Graph hier AI (Artificial Intelligence) en LLM (Large Language Model) aan toevoegen zodat alle blockchain data opgevraagd kan worden in normale menselijke taal.

De totale capaciteit van het Bitcoin Lightning Network dook aan het eind van het jaar onder de 5.000 BTC. De dip is een daling van 10% ten opzichte van het hoogtepunt van het netwerk in maart 2023. Lightning maakt het mogelijk ook kleinere bedragen (kopje koffie) snel en makkelijk te versturen en draagt bij aan de schaalbaarheid en de adoptie van de Bitcoin blockchain. Om het Lightning-netwerk te betreden, storten gebruikers BTC in contracten die het vervolgens mogelijk maken om BTC door het netwerk te routeren zonder on-chain kosten. De capaciteit is de maximale hoeveelheid geld die gebruikers via het Lightning Network kunnen versturen. Na jaren van groei, waaronder een verdubbeling van de capaciteit in de afgelopen drie jaar, is het Lightning Network de afgelopen negen maanden gestagneerd. De snelle stijging van BTC maakte de dollarwaarde van de capaciteit in het afgelopen jaar wel flink groter. Verschillende grote exchanges, waaronder Binance, Kraken en Bitfinex hebben het Lightning Netwerk geïmplementeerd, maar bij de meeste anderen en zelfs bij Coinbase blijft het nog bij beloftes.