Triaconta Weekly #278

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
De markt reageert nauwelijks op de megaboete voor Binance en het aftreden van de CEO. Wat een enorme dreun had kunnen zijn wordt alom juist gezien als positief voor de crypto sector. Centrale crypto beurzen worden meer en meer gereguleerd en gecontroleerd en wil je dat niet, dan is er inmiddels een groeiende omzet op meerdere decentrale beurzen. DeFi pakt een prima winst deze week terwijl de andere bundels een kleine plus laten zien.

Big3:
1 Maand: +8.49% | 7D: +3.62% | 24H: +0.82%

Top30:
1 Maand:+22.82% | 7D: +1.69% | 24H: +1.06%

Penny:
1 Maand: +30.28% | 7D: +0.82% | 24H: +2.43%

DeFi:
1 Maand: +38.10% | 7D: +8.82% | 24H: +1.86%

Winnaars & Verliezers
OpenAI is volop in het nieuws geweest dus Fetch.AI (+24%). Uniswap (+22%), een gedecentraliseerde exchange gebouwd op Ethereum (+7%), is deze week de aanvoerder van de DeFi bundel waarin ook Lido DAO (+19%), The Graph (+16%) en Synthetix (+16%) een prima resultaat neerzetten. Een flinke daling voor Yearn.Finance (-42%) na een mogelijke grote koersmanipulatie om met hefboom shortposities flink geld te verdienen. Ook dalingen bij gelukkig ex-Defi munten Fantom (-13%) en ThorChain (-12% ). Même coins Dogecoin (-8%) en Shiba Inu (-7%) lijken vooral last te hebben van Binance nieuws.

Marktoverzicht

Binance CEO Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, pleit schuldig aan het schenden van anti-witwas vereisten en sanctiewetgeving. Hij startte de beurs in 2017 en werd in korte tijd de grootste van de wereld. Dit vooral dankzij veel Amerikaanse klanten die ze officieel niet mochten hebben. Binance treft een schikking met het Amerikaanse Ministerie van Justitie en betaalt een recordboete van meer dan $4 miljard. CZ moet aftreden als CEO en mag zich niet meer met Binance bemoeien. Ook zal Binance een onafhankelijke toezichthouder aan moeten stellen vanuit het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de komende vijf jaar. Alle financiële ondernemingen moeten zich aan de regels houden en dat geldt ook voor crypto bedrijven. Dat dit best lastig is als je veel winst en omzet wil genereren blijkt ook bij Nederlandse banken. Zo hebben ING bank 775 miljoen (2018) en recenter ABN-AMRO 480 miljoen (2021) aan boetes betaald voor ernstige nalatigheden bij het voorkomen van witwassen. Ook Binance kan de boete makkelijk betalen en blijft de grootste crypto beurs van de wereld.

Met het vertrouwen in een stijgende Bitcoin prijs wordt nog steeds rekenkracht toegevoegd door Bitcoin miners. Deze week bereikte de totale rekenkracht een nieuwe mijlpaal van 500 exahash per seconde. Met in november nu al $860 miljoen aan inkomsten worden met een week te gaan zeer waarschijnlijk ook de oktober verdiensten van 885 miljoen overtroffen. De voortdurende toename in rekenkracht door nieuwe investeringen weerspiegelt ook het vertrouwen dat mining na de Bitcoin halving (april 2024) ook rendabel zal blijven. De verdiensten verschuiven langzaam steeds meer naar de transactiekosten.

47 landen, waaronder Nederland, België en Duitsland, hebben in een gezamenlijke verklaring aangegeven dat zij het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) in de wetgeving op zullen nemen als onderdeel van een poging om de belastingwetgeving voor crypto’s te standaardiseren. Dit houdt onder andere in dat vanaf 2027 bezit van crypto bij een crypto dienstverlener via de belastingdiensten internationaal gedeeld zal worden.

Begin deze week werd Javier Milei verkozen als nieuwe president van Argentinië. Milie is een groot voorstander van Bitcoin, volgens hem het geld van het volk. Milei’s toewijding aan libertarische idealen en de Oostenrijkse economische school sluit nauw aan bij de overtuigingen van veel Bitcoin-voorstanders. De kritiek van deze school op gecentraliseerd bankieren en overheidsbemoeienis met valuta vindt veel weerklank binnen de crypto gemeenschap. In een land dat geteisterd wordt door inflatie is de overwinning van Milei hoopvol voor de toekomst van digitale valuta in Argentinië en Zuid-Amerika.

Laat hier je e-mailadres achter om deze nieuwsbrief wekelijks te ontvangen.