Triaconta Weekly #269

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
Volgende week is het Amerikaanse rentebesluit en de markt gaat er voor 97% van uit dat er op 20 september een pauze wordt bekendgemaakt. Europa verhoogde wel voor de 10e keer de rente met 0,25% naar 4,50%, maar men gaat er ook van uit dat dit voorlopig de laatste verhoging betreft. China is ondertussen al begonnen met een rentedaling om de economie te stimuleren. Met Bitcoin (+2%) iets hoger zijn er toch voornamelijk veel dalers in de crypto markt op het nieuws dat de failliete crypto beurs FTX goedkeuring heeft van de rechtbank om voor miljarden aan crypto te verkopen om een deel van de schulden terug te betalen. Dat zal zeker niet in 1x gebeuren omdat men zo veel mogelijk opbrengst wil verkrijgen maar geeft wel prijsdruk voor sommige munten.

Big3:
1 Maand: -10.34% | 7D: +1.14% | 24H: +2.32%

Top30:
1 Maand: -16.61% | 7D: -1.96% | 24H: +2.61%

Penny:
1 Maand: -19.93% | 7D: +0.32% | 24H: +2.39%

DeFi:
1 Maand: -19.80% | 7D: -3.23% | 24H: +2.56%

Winnaars & Verliezers
De beweeglijkheid van de kleinere crypto’s neemt toe. De recent toegevoegde PennyStock StormX (+31%) stijgt plots met het starten van de American Football competitie (NFL), die vorige week toegevoegd zijn aan StormX Sports. Ook voormalig PennyStock Spell Token (+20%) had ineens een prima week. Bitcoin Cash (+11%) lijkt de weg naar boven weer gevonden te hebben na het vinden van steun op $180. Vechain (+10%) is goed voor PennyStock en Top30 na het definitief noteren van deze munt op Coinbase. De tweede schikking, ditmaal voor 1 miljoen dollar, tussen de SEC en een NFT uitgever (Stoner Cats) deed beleggers in ApeCoin (-16%) schrikken. De munt heeft al langer last van het feit dat ongeveer $50 miljoen of 11% van de tokens, die geblokkeerd zijn voor verkoop, sinds de lancering op 17 september vrijkomen op de markt. De PEPE coin (-16%) Telegram account is deze week gehackt en gebruikt voor scams. Dit volgt op een eerder conflict tussen voormalige en huidige oprichters waarbij helaas voor $15 miljoen aan Pepe Coin gejat is en dat heeft de prijs bijna gehalveerd in de afgelopen maand. Arbitrum (-12%) daalt ondanks een groeiend aantal actieve gebruikers. De lancering van de nieuwe DeFi optiebeurs Premia Blue op Arbitrum was voor een aantal grote token bezitters blijkbaar een reden om winst te nemen.

Marktoverzicht

Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, gaat klanten de mogelijkheid aanbieden om hun crypto door de bank te laten beheren. Dit is voor de marktleider een belangrijke verschuiving in de perceptie van cryptocurrencies van speculatieve activa naar legitieme componenten van een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Het vermogensbeheer van Deutsche Bank is met een omvang van meer dan 1,3 biljoen euro al groter dan de hele crypto markt bij elkaar. Ze moeten nog wel net als andere crypto dienstverleners netjes een vergunning verkrijgen van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin).

Volgens een persbericht van de bank zelf is ABN AMRO de eerste Nederlandse bank die een digitale groene obligatie registreert op een publieke blockchain. Met deze innovatieve obligatie heeft woningbelegger en -verhuurder Vesteda 5 miljoen euro opgehaald voor haar Green Finance Framework. Het hele proces van voorbereiden, plaatsen en documenteren van de obligatie was digitaal. De obligatie werd uitgegeven als een ERC3643 token via Tokeny, een infrastructuurplatform dat Polygon gebruikt om financiële instellingen in staat te stellen effecten en financiële instrumenten uit te geven en te beheren. Om de unieke sleutels van de beleggers te bewaren en te beveiligen, gebruikt ABN AMRO een wallet voor toegang tot de digitale obligatie. Voor de beoogde transactie verzorgde ABN AMRO ook de digitale bewaarneming.

Ethereum stapte vandaag precies een jaar geleden over van proof-of-work (PoW) mining naar een proof-of-stake (PoS) consensus. PoS vereist dat marktdeelnemers een minimum aantal ether bezitten om transacties te valideren in ruil voor beloning in nieuwe ether. In een jaar heeft Ethereum ruim 680 duizend nieuwe ether (ETH) verdeeld en is er ruim 980 duizend ether vernietigd, waardoor het netto aanbod met bijna 300 duizend ether (0.25%) is afgenomen. Zonder deze grote aanpassing was er naar verwachting ongeveer 3% ether bij gekomen. Het nieuwe mechanisme waar bij elke transactie een beetje ether wordt vernietigd zorgt zoals voorspeld inderdaad voor een afnemende hoeveelheid Ethereum. Ook is het energieverbruik natuurlijk met 99.9% gedaald.

Bitcoin mining gebeurt, ondanks een verviervoudiging van de rekenkracht, tegenwoordig voor meer dan de helft met duurzaam opgewekte stroom. Veel nieuwe landen zijn begonnen met Bitcoin mining als oplossing voor tijdelijke overcapaciteit of voor het benutten van voor andere doeleinden niet rendabele energie zoals kleine gasvelden. In Texas wordt Bitcoin mining dankbaar gebruikt als stabilisator van het energienet omdat miners als enige industrie snel aan en uit te zetten zijn. Met de wereldwijde groei van wind- en zonne-energie gaat Bitcoin zo een steeds grotere rol spelen in de energietransitie.

Laat hier je e-mailadres achter om deze nieuwsbrief wekelijks te ontvangen.