Triaconta Weekly #261

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Wat is Stacks ?

Bundel prestaties
Inflatie in de VS is weer een beetje lager. Met 4% is het nog steeds het dubbele van het streefpercentage. Zoals door 90+% van de beleggers verwachtte gaat de Fed de rente eventjes niet verder verhogen en de Bitcoin prijs bleef daarop eerst hangen rond $26,000. Toen kwam de uitleg dat geen sprake was van een omslag (naar dalende rente) maar alleen een pauze op mogelijk nog twee verdere verhogingen dit jaar. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente naar het hoogste niveau sinds 2001. Dit leidde tot een flinke daling van de prijzen op de crypto markt.

Het vertrouwen in crypto zelf is onverminderd maar de onrust veroorzaakt door de SEC handhaving acties leidt tot dalende koersen en een afname van crypto op de beurzen. De hoeveelheid Bitcoin op beurzen zakte tot het laagste punt in vijf jaar. Ondertussen heeft BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, een registratieverklaring ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om een exchange-traded fund (ETF) op Bitcoin te lanceren met nota bene het door dezelfde SEC aangeklaagde Coinbase als bewaarder en prijs leverancier.

Big3:
1 Maand: -2.14% | 7D: -8.59% | 24H: +1.27%

Top30:
1 Maand: -20.51% | 7D: -15.22% | 24H: +1.22%

Penny:
1 Maand: -24.13% | 7D: -17.21% | 24H: +0.55%

DeFi:
1 Maand: -22.94% | 7D: -17.27% | 24H: +3.94%

Winnaars & Verliezers
Een verrassende plus voor Maker(+4%) in een zeer slechte week voor crypto beleggers waarin Bitcoin (-4%) zelfs even onder de $25,000 daalde. Historisch lage prijzen inmiddels voor EOS (-31%) en Top30 tokens ApeCoin (-29%), Flow (-28%) en Polygon (-26%).

Wat is Stacks ?

Stacks maakt eindelijk smart contracts en gedecentraliseerde applicaties mogelijk op de Bitcoin blockchain. Er zijn apps voor financiële diensten, decentraal vastgelegde cv’s gebruikt door decentrale uitzendbureaus en allerlei web3 projecten voor communities en social media. Stacks is sinds de laatste revisie onderdeel van de DeFi bundel.

Wie is Stacks ?
Stacks begon oorspronkelijk in 2013 als project van de Princeton afdeling Computerwetenschappen om een beter internet te bouwen met gebruikers als eigenaar. Uiteindelijk kwam men daarvoor uit op blockchain technologie. Inmiddels wordt Stacks ontwikkeld door Hiro Systems PBC (voorheen Blockstack) met een wereldwijd team bestaande uit mensen van MIT, Princeton en Stanford onder toezicht van de Stacks Open Internet stichting.

Is Stacks een security ?
Blockstack was de eerste onderneming, die toestemming kreeg van de SEC om een IPO te doen met een security token en 23 miljoen dollar op te halen. Echter, sinds Stacks 2.0 in november 2021 noemt Hiro Systems de STX token niet langer een security, maar een gedecentraliseerd utility token.

Waarom Stacks ?
Bitcoin DeFi is potentieel de grootste markt gezien de bijna $1 biljoen marktkapitalisatie van Bitcoin. Echter, ondanks het toenemende bezit van Bitcoin door bedrijven en instituties, is de Bitcoin blockchain niet zo aantrekkelijk geweest voor DeFi als bijvoorbeeld Ethereum. Via aparte blockchains wordt verpakte BTC als tijdelijke oplossing wel in beperkte mate gebruikt in DeFi. Je geeft je Bitcoin dan in beheer bij een andere blockchain en die geeft je een speciaal token terug wat je alleen daar kunt gebruiken – en dus alleen met toestemming van die blockchain. Niet vrij, niet open, dus niet echt volgens de Bitcoin filosofie.

Stacks verandert dit. Stacks is uniek gepositioneerd om echte Bitcoin DeFi mogelijk te maken. Stacks applicaties werken wel met echte Bitcoins en maken dus gebruik van de waarborgen voor beveiliging en vereffening van Bitcoin. De Stacks-keten is geen laag 2 blockchain op Bitcoin maar heeft het eigen netwerk vastgekoppeld aan het Bitcoin netwerk via het Proof of Transfer (PoX) consensus mechanisme. Het betekent simpel gezegd dat alle Stacks transacties worden geregistreerd op de Bitcoin blockchain. Dit gebeurt zonder iets te veranderen aan de Bitcoin blockchain maar betekent wel dat om de historie van Stacks te wijzigen de Bitcoin blockchain gewijzigd zou moeten worden. Stacks biedt hiermee de ongeëvenaarde veiligheid van Bitcoin in combinatie met allerlei nieuwe toepassingen.

Hoe werkt Stacks ?
Stacks programmeertaal Clarity kan de Bitcoin blockchain uitlezen en reageren op elke verandering hierin. Hiermee kunnen applicaties op Stacks direct met de actuele Bitcoin blockchain werken zoals het hoort: gedecentraliseerd en open voor iedereen. Stacks introduceert ook microblocks die binnen enkele seconden bevestigd worden, wat snelle en goedkope Bitcoin transacties mogelijk maakt. Elke keer dat een nieuw Bitcoin blok ontstaat worden ook alle Stacks micro blokken afgerekend op Bitcoin.

Toekomst voor Stacks ?
Qua prijs geldt heel makkelijk dat als Bitcoin gaat… Stacks mee gaat. De mate waarin dit gebeurt hangt vooral af van het volume op Stacks. Op 24 mei 2023 behaalde STX pas de mijlpaal van $10 miljard in totaal handelsvolume en is dus eigenlijk nog maar net begonnen. DeFi doet ongeveer $2.7 miljard handel per dag en het wachten is dus op killer apps op Stacks met miljoenen gebruikers zoals een UniSwap. Wie daarvoor moet zorgen zijn de ontwikkelaars en laat Stacks nou net een van de grootste en snelst groeiende Web3 projecten op Bitcoin zijn. We staan nog aan het begin van wat er allemaal op Bitcoin gebouwd kan en gaat worden, en met elk nieuw project dat gelanceerd wordt, groeit de waarde van Bitcoin… en van Stacks.

Laat hier je e-mailadres achter om deze nieuwsbrief wekelijks te ontvangen.