Triaconta Weekly #260

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
De crypto markt beleefde een zware week door aanklachten van de Amerikaanse toezichthouder SEC tegen Binance en Coinbase. In de aanklacht noemt de SEC meerdere tokens een cryptoactiva-effect (“digital asset security”), waaronder ADA, SOL, MANA , AXS, CHZ, MATIC, FIL, ATOM en ALGO. De tokens zelf worden niet aangeklaagd, maar zijn wel flink in prijs gedaald hierdoor. De SEC beschuldigt de crypto beurzen ervan dat ze zich niet geregistreerd hebben als effectenbeurs wat verplicht zou zijn als deze tokens werkelijk een effect waren. Zeker Coinbase, wat een op Nasdaq genoteerde onderneming is, heeft dit al jaren met alle macht geprobeerd, maar feitelijk kan dit helemaal niet door de onduidelijke status van de crypto tokens en hun leen, en staking diensten in de Amerikaanse wet.

Big3:
1 Maand: +6.31% | 7D: -0.74% | 24H: +0.68%

Top30:
1 Maand: -6.18% | 7D: -8.45% | 24H: -0.19%

Penny:
1 Maand: -10.06% | 7D: -9.06% | 24H: +0.23%

DeFi:
1 Maand: -6.71% | 7D: -7.81% | 24H: -0.52%

Winnaars & Verliezers
Bijna alle tokens dalen deze week met XRP (+4%), Tron (+2%) en het bij de laatste revisie toegevoegde Stacks (+5%) als positieve uitzonderingen. De grootste dalers waren Fetch.AI (-17%) en de door SEC als cryptoactiva-effect bestempelde Algorand (-16%) en FIlecoin (-16%). De BNB token van Binance daalde met 15% net als Cardano. Dit is zeer ongebruikelijk voor top 10 tokens en is een direct gevolg van de SEC aanklacht.

Marktoverzicht

Europa neemt met het aannemen van Markets in Crypto Assets (MiCA) wetgeving deze week het voortouw in de wereld met regelgeving voor digitale tokens en serviceproviders. Ook in Singapore en Hongkong worden strenge maar duidelijke regels van kracht waardoor consumenten en bedrijven eindelijk weten waar zij aan toe zijn op het gebied van cryptomunten. Het Amerikaanse congres blijft hopeloos achter waardoor er een situatie is ontstaan waarin willekeurige tokens en ook grote dienstverleners als Binance en Coinbase plots door toezichthouder SEC aangeklaagd kunnen worden op basis van wetten bedoeld voor effecten uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Volgens de voorzitter van de SEC zijn de regels duidelijk en onverminderd van toepassing en zijn nieuwe digitale munten ook helemaal niet nodig want de dollar en de euro zijn toch al digitaal?! De markt reageerde geschrokken op de aanklacht tegen de grootste beurs van de wereld, Binance, en zakte meer dan 5%. Toen de volgende dag ook de grootste beurs in Amerika, Coinbase, aangeklaagd werd, geloofde men het wel. Grote investeerders kochten massaal de goedkope munten op en veel koersen herstelden redelijk.

Binance heeft in een verklaring laten weten vanaf het begin actief meegewerkt te hebben aan een onderzoek van de SEC en vooral enorm teleurgesteld te zijn dat ze midden in een te goeder trouw gevoerde discussie om te komen tot een onderhandelde schikking plots te worden verrast met deze aanklacht. Coinbase heeft twee jaar geleden bij hun IPO (Coinbase is sindsdien genoteerd aan de Nasdaq) alles wat ze doen op het gebied van crypto voorgelegd aan de SEC en officiële goedkeuring gekregen om naar de beurs te gaan. Nu blijkt dat de SEC bij dit goedkeuringsproces alleen kijkt of de juiste formulieren ingevuld zijn en niet of de activiteiten van het bedrijf in hun ogen mogelijk illegaal zijn…

Coinbase probeert zelf al een tijd de SEC via een rechter te dwingen om zijn werk te doen en die regels voor de markt duidelijk te maken en tot nu toe weigert de SEC hierop te reageren. In het licht van de nieuwe aanklacht van deze week heeft de rechter de SEC dinsdag verzocht binnen een week antwoord te geven op deze vraag van Coinbase. Het wordt sowieso erg spannend op deze 13 juni in de VS en we verwachten hierdoor grote beweeglijkheid op de markten.

  • De gerechtelijke stukken in de zaak SEC vs. Ripple worden op 13 juni openbaar gemaakt, waaronder de interne e-mails voorafgaand aan de Ethereum toespraak van Hinman uit 2018.
  • De SEC heeft tot 13 juni om te reageren op het verzoek van de rechter om Coinbase te beantwoorden over wanneer zij duidelijkheid geven over de regels voor crypto.
  • De House Financial Services commissie in de VS houdt op 13 juni een vergadering getiteld: Providing Clarity for the Digital Asset Ecosystem.
  • De FOMC vergadering bepaalt 13 en 14 juni of er wel of niet een volgende renteverhoging komt.
  • De centrale banken van de wereld komen op 13 en 14 juni in Londen samen voor overleg over centrale bank digitale munten, fintech en risicomanagement in de huidige tijd.

Laten we hopen dat op basis van hun vele eerdere gesprekken met de SEC, de partijen er snel uit zullen komen. Als dit uitdraait op grote rechtszaken of we moeten wachten op Amerikaanse politici voor duidelijke regels voor de crypto markt, kan het nog jaren duren en dan zal Amerika zeer waarschijnlijk nauwelijks nog een rol spelen van betekenis in deze sector. Voor adoptie van crypto in de wereld kunnen we eigenlijk de grootste kapitaalmarkt van de wereld niet missen. Veelbetekenend is dat op dit moment al meer dan 80% van de cryptohandel plaatsvindt buiten Amerika.

In Europa en Azië is men in overleg met alle partijen tot nieuwe regels gekomen en is er zekerheid voor crypto dienstverleners. Het lijkt er soms op dat de acties in Amerika een strijd zijn tussen toezichthouder SEC en CFTC over wie daar de baas mag spelen in de groeiende cryptomarkt. De status van crypto-tokens als effecten of grondstoffen is de sleutel tot de rechtszaken tegen Binance en Coinbase. De regulering van deze nieuwe industrie is helaas ook politiek geworden, waarbij de Republikeinen over het algemeen voorstander zijn en de Democraten het (dus) voornamelijk Amerika uit lijken te willen schoppen. De eerste gerechtelijke duidelijkheid over de status zal komen van de al tweeëneenhalf jaar lopende rechtszaak van SEC tegen Ripple over XRP. Een mogelijke uitspraak in die zaak wordt binnen een aantal weken verwacht en zal de toon zetten voor crypto in Amerika.

Laat hier je e-mailadres achter om deze nieuwsbrief wekelijks te ontvangen.