Triaconta Weekly #258

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Wat is Arbitrum ?

Deze week zijn weer alle referral bonussen uitgekeerd. Wil jij ook een bonus van 35% van onze commissie ontvangen voor alle aankopen in euro’s die een nieuwe klant doet? Laat ze zich dan registreren bij Triaconta met jouw uitnodigingslink, die je vindt in het portal menu onder Referral bonus.

Bundel prestaties
De revisie van de bundels is afgerond en alle bundels met automatische revisie zijn weer up to date met de huidige cryptomarkt. Bitcoin bleef de hele week in de buurt van het belangrijke 200 weken gemiddelde rond $26,350. Het wordt tijd voor een beslissing waarbij we hopen dat Bitcoin kan opveren en weer richting $30,000 kan gaan. Er is wat optimisme over een deal met betrekking tot het schuldenplafond in Amerika en de meeste techbedrijven hebben goede cijfers en verwachtingen gerapporteerd. De bundels bewegen ook zijwaarts met wat winstnemingen in de DeFi sector.

Big3:
1 Maand: -3.20% | 7D: +0.09% | 24H: +1.59%

Top30:
1 Maand: -10.22% | 7D: -2.80% | 24H: +0.36%

Penny:
1 Maand: -14.22% | 7D: -1.75% | 24H: +0.24%

DeFi:
1 Maand: -15.21% | 7D: -5.27% | 24H: +0.41%

Winnaars & Verliezers
Kava (+13%) resteert van wat dinsdag een voornamelijk speculatieve +40% stijging was bij de netwerk upgrade. Top 30 en PennyStock Tron (+8%) deze week en ook de afgelopen maand met +19% een van de weinige positieve uitzonderingen op de cryptomarkt. PancakeSwap (-17%) verliest nog steeds aan Uniswap (-6%) en Fantom (-11%) heeft mogelijk binnenkort last van problemen bij Multichain. Voormalig Pennystock Celer Network (-11%) daalt verder ondanks hun succesvolle bridge oplossing met andere blockchains. Algorand (-11%) terwijl de CEO onlangs juist aangaf dat meer en meer ontwikkelaars bezig zijn op het platform.

Wat is Arbitrum ?

Arbitrum is een laag 2 oplossing voor de Ethereum blockchain, ontworpen om de snelheid van transacties te verbeteren, de schaalbaarheid te vergroten, de kosten te verlagen en de privacy van het netwerk te verbeteren. Het staat gebruikers toe om transacties en programma’s uit te voeren buiten het hoofdnetwerk en laat ze verifiëren en bundelen op Arbitrum voordat ze terug worden gecommitteerd aan de hoofdketen van Ethereum.

Waarom ?
De capaciteit voor transactieverwerking van de Ethereum blockchain is beperkt en regelmatig ontstaan er lange files. Om dan toch een belangrijke transactie op te laten pikken kun je ervoor kiezen meer fees te betalen. Dat maakt de transactie aantrekkelijk voor de verwerkers, en zij kunnen voorrang geven aan de transacties waar ze meer aan verdienen. Als de file lang genoeg duurt, gaan mensen steeds hogere fees betalen om hun transactie voor te laten gaan. Zo ontstaan er naast de files ook nog ontzettend hoge transactiekosten. Er zijn veel laag 2 oplossingen gebouwd, die dit probleem oplossen door de transacties te valideren op een andere blockchain en gebundeld vast te leggen op het hoofdnetwerk van Ethereum. Dit is te vergelijken met de bus of trein die meer mensen tegelijk vervoert en in potentie de files op de weg moet verminderen. Ook hier geldt overigens hetzelfde effect dat als de files minder worden en de transactiekosten lager zijn, mensen meer gebruik gaan maken van een dienst en het voordeel weer verdwijnt. Daarom is er altijd behoefte aan nieuwe laag 2 oplossingen.

Hoe ?
Arbitrum valideert niet alleen transacties maar heeft ook een eigen “computer”, de Arbitrum Virtual Machine. Hiermee kunnen alle programma stappen van een smart contract uitgevoerd worden op Arbitrum en de resultaten in 1x weggeschreven worden naar Ethereum. Terwijl op het Ethereum netwerk elke validator de programma stappen moet uitvoeren om te controleren of deze dezelfde uitkomst oplevert, is dit bij Arbitrum beperkt tot een per decentrale applicatie behorende groep validators.
Een andere verbetering die Arbitrum toepast zijn Optimistic Rollups. Hierbij gaan partijen ervan uit dat alle nieuwe keten toevoegingen waar zijn, tenzij ze binnen een week door een netwerkgebruiker worden betwist. Dan pas wordt een controle gedaan. Net zoals contracten tussen partijen in de echte wereld alleen voor de rechter komen als er een dispuut is.

Wie ?
Arbitrum is ontwikkeld door Offchain Labs, een blockchain onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf dat in 2018 is opgericht door Ed Felten, Steven Goldfeder en Harry Kalodner. Het bedrijf stelde de oplossing voor het eerst voor via een presentatie en de Arbitrum whitepaper (PDF) op Princeton University in 2018. Ed Felten was toen hoogleraar computerwetenschappen en openbare aangelegenheden aan Princeton. Arbitrum heeft lange tijd gefunctioneerd zonder eigen token. Dat is pas in 2023 geïntroduceerd om de zeggenschap over dit blockchain project over te dragen aan de gemeenschap en Arbitrum hiermee om te vormen in een Decentralized Autonomous Organisation (DAO).

Verschillende bekende projecten maken gebruik van Arbitrum voor een snellere verwerking van transacties. Dit zijn bijvoorbeeld Uniswap, Sushiswap, Curve en Abracadabra (voorheen Spell token).

Toekomst
Het bestaande protocol heet nu Arbitrum One en groeit succesvol in DeFi. Daarnaast heeft Offchain Labs ook Arbitrum Nova ontwikkeld. Het gebruikt een techniek genaamd Nitro, die vertrouwt op een Data Availability Committee (DAC) om ervoor te zorgen dat transactiegegevens altijd beschikbaar zijn en door iedereen kunnen worden geverifieerd. Het DAC bestaat uit 12 gerenommeerde leden uit de web2- en web3-ruimte, zoals Reddit, Coinbase, Binance en Chainlink. De DAC verstrekt de certificering van gegevens voor elke batch transacties die wordt ingediend. Arbitrum Nova biedt ultralage transactiekosten en legt de focus op applicaties die veel interactie hebben met de gebruiker zoals games en sociale netwerken.

Het Arbitrum team is nu vooral bezig met interoperabiliteit, omdat ze streven naar een naadloze ervaring voor gebruikers en ontwikkelaars op verschillende blockchains. Dit omvat het werken aan integraties met andere laag 2 schaalbaarheid oplossingen, evenals het verkennen van potentiële partnerschappen met andere blockchain netwerken. De toekomst van het Arbitrum ecosysteem ziet er prima uit en biedt volop ruimte voor innovatie en groei in technologie, toepassingsgebied en prijs.

Laat hier je e-mailadres achter om deze nieuwsbrief wekelijks te ontvangen.