Triaconta Weekly #253

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht
  • Wat is Hedera?

Bundel prestaties
De markt verloor bijna de hele winst van vorige week. Een grote eenmalige verkoop van Bitcoin zette de prijs woensdag een stuk lager en we staan nu zelfs weer op het niveau waarop we lang zijwaarts bewogen tussen half maart en half april. Er is nog steeds ruim voldoende positief sentiment en 2023 blijft een heel goed jaar voor crypto. Voor mei wordt wel weer een renteverhoging verwacht in de EU en de VS, dus het is op korte termijn niet duidelijk welke kant we opgaan. De bundels doen deze week een stap terug.

Big3:
1 Maand: +5.96% | 7D: -8.65% | 24H: -2.76%

Top30:
1 Maand: -0.72% | 7D: -7.97% | 24H: -3.49%

Penny:
1 Maand: +4.87% | 7D: -3.68% | 24H: -3.38%

DeFi:
1 Maand: -2.69% | 7D: -9.20% | 24H: -4.11%

Winnaars & Verliezers
Deze week resteert nog een kleine winst voor Celer Network (+8%), die eerder op 20+ stond door de uitbreiding van de cBridge vanaf Ethereum en USDC naar meer dan 10 andere blockchains. De PennyStock Zilliqa (+5%) blockchain wordt op 25 april ook EVM-compatible en hiermee aantrekkelijker voor ontwikkelaars. Verder waren er vooral verliezers zoals ICON (-18%) zonder nieuws en Reserve Rights (-19%) door voortdurende onzekerheid over de status van stablecoins. Lido DAO (-19%) ervaart wat meer concurrentie van andere aanbieders sinds de Shanghai upgrade van Ethereum. Er was deze week slecht nieuws voor Algorand (-18%) dat volgens de SEC een effect zou zijn en daarmee is de zoveelste Amerikaanse crypto beurs aangeklaagd omdat ze zich hiervoor dan als effectenhandelaar hadden moeten registreren. Een rechter mag gaan beslissen wie er gelijk heeft. Overigens wordt Algorand al geruime tijd verhandeld op alle grote Amerikaanse beurzen, dus het is ook niet duidelijk waarom juist deze beurs, dit token en waarom nu?

Marktoverzicht
Het Europees Parlement heeft deze week ingestemd met de invoering van MiCA. De wetgeving heeft als doel om crypto vanaf 2024 te reguleren in de Europese markt en tegelijkertijd innovatie te beschermen en te ondersteunen. Ook in Azië is op maat gemaakte crypto wetgeving ontwikkeld en het enige land dat hierin ver achterblijft is de VS. De toezichthouder SEC blijkt van mening te zijn dat de wetten uit de jaren ‘30 die de aandelenhandel en bezit regelen zonder uitzondering van toepassing zijn op de nieuwe technologie van blockchains, decentrale beurzen en cryptovaluta. Het is aan het helaas zeer verdeelde congres om hier verandering in aan te brengen, anders zullen naar verwachting nog meer crypto bedrijven vertrekken uit Amerika en/of hun dienstverlening aan Amerikaanse beleggers staken.

Wat is Hedera?
Hedera Hashgraph is een gedistribueerd technologieplatform dat in 2018 werd opgericht door Leemon Baird en Mance Harmon. Het platform gebruikt een unieke consensusmethode genaamd Hashgraph, die werkt volgens het ‘gossip protocol’. Hierdoor is het schaalbaar, snel en goedkoop, zelfs bij grote hoeveelheden transacties. Het platform wordt ondersteund door een consortium van ondernemingen uit de hele wereld in de Hedera Governing Council.

Hedera Governing Council
De Hedera Governing Council neemt decentralisatie serieus door het bestuur te scheiden van de consensus die nodig is voor de verwerking van transacties. Het ontwerp van Hedera zorgt ervoor dat geen enkel bedrijf, groep ontwikkelaars of node-operators ongepaste invloed of controle over het netwerk kunnen hebben. Alle leden in de raad hebben een zittingstermijn van drie jaar, met een maximum van twee opeenvolgende termijnen. Op dit moment leiden tientallen grote bedrijven zoals Boeing, Google, IBM, Ubisoft en Deutsche Telekom en instituties zoals het Indian Institute of Technology Madras en de London School of Economics het Hedera-netwerk. Elk lid van de Raad heeft 1 gelijke stem om te beslissen over de toekomst van de software en diensten van Hedera en zet zich in voor netwerk innovatie, stabiliteit en voortdurende decentralisatie.

Hedera Hashgraph
De hashgraph is geen blockchain, maar een alternatief gedistribueerd systeem om transacties bij te houden. Het grootste verschil is de manier waarop consensus (overeenstemming) bereikt wordt over de geldigheid van een transactie. In plaats van blokken met transacties die steeds aan een keten toegevoegd worden is er een niet-lineair ‘gossip protocol’. Nodes in het netwerk verspreiden transactie informatie naar nodes in de buurt die het weer delen met andere nodes in de buurt. Deze methode is efficiënter en schaalbaar en kan gemakkelijk tot 10.000 transacties per seconde verwerken. Bekende cryptovaluta projecten die ook van deze zogenaamde DAG (Directed Acyclic Graph) methode gebruik maken zijn IOTA, Fantom en Avalanche.

Hedera zat al eerder in de PennyStock
De HBAR token werd in september 2020 toegevoegd aan de PennyStock bundel met een koers van €0,03 en moest vanwege de regels voor de PennyStock de bundel binnen een jaar weer verlaten in mei 2021 vanwege een te hoge prijs van €0,25. Na het behalen van een top van €0,40 in november 2021 begon de gehele crypto markt aan een neerwaartse trend gedurende heel 2022 met een laagste koers van opnieuw €0,03 op 1 januari 2023. Door een toename van de omzet en social media aandacht voor HBAR werd de munt in februari van dit jaar weer geselecteerd voor de PennyStock bundel met een koers van €0,06 wat nu nog steeds ongeveer de prijs is.

Hedera toekomst
De blockchain is begonnen als platform voor toeleveringsketens en financiële diensten, maar kan veel meer dan waarvoor het nu gebruikt wordt. Sinds kort is Hedera compatibel met de Ethereum Virtual Machine en kunnen alle Ethereum apps makkelijk verhuizen naar de snellere, goedkopere Hedera hashgraph. De HBAR Foundation is bezig met het stimuleren van het gebruik van het platform in meerdere sectoren. Zo is er eind maart met $155 miljoen een DeFi stimuleringsfonds gestart en in april voor $250 miljoen een Metaverse fonds, allemaal bedoeld om ontwikkelaars en hun apps naar Hedera te lokken. Het nieuwste metaverse fonds richt zich op gaming en virtuele werelden, consumentenmerken en verzamelobjecten, sport en fan engagement en enterprise metaverses.

Laat hier je e-mailadres achter om deze nieuwsbrief wekelijks te ontvangen.