Triaconta Weekly #247

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Wat is Aptos?

Bundel prestaties
Over de eerste twee maanden van het jaar hebben alle bundels een prima rendement laten zien. Deze week doen we een stap terug door onzekerheid over Amerikaanse regels voor crypto banken. Het wordt daar nu echt een keer tijd voor duidelijkheid zodat ook instituties weer in kunnen stappen. Ook maken beleggers zich opnieuw zorgen om stijgende inflatie en komt er in mei in de Eurozone waarschijnlijk weer een renteverhoging van 0.50%.

Big3 bundel
De gemiddelde stijging over de eerste twee maanden is 34%. Bitcoin leidt en Ethereum komt daar vlak achter. XRP blijft achter maar gaat dit jaar laten zien wat hij waard is.

1 Maand: -3.60% | 7D: -5.93% | 24H: -4.04%

Top 30 bundel
De gemiddelde stijging over de eerste twee maanden is 52%. Filecoin, Hedera en Solana zijn meer dan verdubbeld en XRP (+12%) loopt achter door de rechtszaak met de SEC waar uiterlijk eind maart een uitspraak verwacht wordt.

1 Maand: -7.94% | 7D: -12.07% | 24H: -5.40%

PennyStock bundel
De gemiddelde stijging over de eerste twee maanden is 76%. Ankr, Gala, Jasmycoin en Zilliqa zijn meer dan verdubbeld en alleen Doge (+18%) blijft nog wat achter.

1 Maand: -1.92% | 7D: -16.42% | 24H: -7.40%

DeFi bundel
De gemiddelde stijging over de eerste twee maanden is 80%. Fantom (toegevoegd september ‘22) en The Graph zijn meer dan verdubbeld en alle munten in de bundel stegen > 35%.

1 Maand: -3.32% | 7D: -9.58% | 24H: -4.42%

Winnaars & Verliezers
Maker (+29%) is deze week de redder van de DeFi bundel door de groeiende populariteit van hun DAI stable coin. Voormalig DeFi munt Yearn.Finance (+20%) is dit jaar al bijna verdubbeld. De meeste munten dalen echter deze week met bovenaan Ankr (-21%) en Filecoin (-18%), maar beiden nog steeds meer dan verdubbeld dit jaar. Hedera (-16%) en Oasis Network (-13%), die we hierdoor wel goedkoop konden toevoegen bij de revisie van de PennyStock bundel.

Bitcoin steeg in februari 0,03% en noteerde de meest stabiele maand in zijn hele bestaan!

Wat is Aptos ?

De Revisie van de bundels is weer afgerond en we hebben drie nieuwe munten aan het platform toegevoegd. Aptos maakt DeFi projecten zonder belemmeringen mogelijk op een blockchain met een doorvoersnelheid van 130.000 transacties per seconde. Tot nu toe zijn er meer dan 30 DeFi projecten werkend op dit nieuwe ecosysteem. Deze projecten omvatten gedecentraliseerde beurzen, handel met hefboom, leenprotocollen en liquid staking. Aptos (APT) is sinds dinsdag onderdeel van de gereviseerde Top30 bundel.

Hoe het begon
Facebook is jaren geleden begonnen met een eigen Diem blockchain voor betalingen tussen Facebook gebruikers. Voor de smart contracts is de op Rust gebaseerde taal Move ontwikkeld en door parallelle executie van transacties ontstaat een supersnelle blockchain. Al snel werd Facebook door toezichthouders gedwongen de stekker uit het project te trekken maar veel ontwikkelaars verzamelden zich in Aptos Labs en bouwden op de reeds ontwikkelde solide basis en onafhankelijk van Meta (voorheen Facebook) verder aan wat nu de Aptos blockchain is geworden. Aptos netwerk ging officieel live op 12 oktober 2022.

Aptos financiering
Aptos Labs heeft in maart 2022 200 miljoen dollar opgehaald bij durfkapitalisten zoals a16z (Andreessen Horowitz), Tiger Global en Multicoin Capital. In juli kwam daar 150 miljoen dollar bij van FTX Ventures en Jump Crypto. Aptos Labs ontving in september nog een onbekend bedrag aan strategische investeringen van Binance Labs. Op dit moment heeft Aptos Labs 28 grote investeerders. Hierdoor is 85% van de tokens in bezit gekomen van investeerders en het Aptos team. De grote investeringen geven vertrouwen dat de ontwikkeling van deze blockchain nog lang voortgezet kan worden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de betrouwbaar geachte oprichters, de unieke architectuur en de indrukwekkende prestaties.

Vanaf november 2023 wordt maandelijks een deel van de tokens van grote investeerders vrijgegeven over een periode van drie jaar. Als er tegen die tijd voldoende projecten actief zijn op Aptos zal dit naar verwachting niet leiden tot veel verkopen en dus niet veel invloed hebben op de koers. De enige kanttekening die wij moeten plaatsen is dat ook durfkapitalisten in financiële problemen kunnen komen en ondanks positieve vooruitzichten bij Aptos toch zouden kunnen besluiten hun Apt tokens te verkopen als de vergrendeling termijn voorbij is.

Gaming
Eind vorig jaar werd een samenwerking aangekondigd tussen NPixel en Aptos. De Triple-A gaming studio Npixel is gevestigd in Zuid-Korea en is vooral bekend om zijn massively multiplayer online role-playing game, Gran Saga, dat al snel een van de best presterende game apps in de Apple App store in Korea werd (met het record van 4 miljoen downloads sinds de eerste lancering in Korea en Japan). Dit jaar komt Gran Saga: Unlimited uit op Aptos als eerste MMORPG Web3 blockchain game.

Conclusie
Hoewel er al een heleboel snelle, veilige en schaalbare blockchains bestaan, lijkt Aptos toch uniek door zijn zeer hoge transactiesnelheid en de Move smart contract programmeertaal. Als Aptos meer projecten kan aantrekken op DeFi, Gaming en NFT gebied en door blijft ontwikkelen zoals met de zojuist uitgebrachte software ontwikkel kit voor spelontwikkelaars kan het in de buurt van Avalanche, Solana en misschien in de verre toekomst zelfs Ethereum komen.

Laat hier je e-mailadres achter om deze nieuwsbrief wekelijks te ontvangen.