Triaconta Weekly #245

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
Heel even waren we met Bitcoin boven de $25,000 (oftewel €23.500) en het 200 weken gemiddelde en technisch gezien staan we aan het eind van de week het liefst weer hierboven. Op dit moment zijn we weer onderweg naar boven dus wie weet? In ieder geval staan we veel hoger dan vorige week, wat positief is voor de markt en alle bundels. Het is bij snelle bewegingen zoals woensdag (+11%) altijd moeilijk te zeggen of de koers omhoog is gemanipuleerd door grote spelers of dat ze andersom juist te lang geprobeerd hebben om hem lager te houden en dat niet meer lukte. Dat grote partijen hun best aan het doen zijn is wel te zien aan de toegenomen beweeglijkheid.

Big3:
1 Maand: +9.14% | 7D: +7.00% | 24H: -2.16%

Top30:
1 Maand: +14.59% | 7D: +8.22% | 24H: -0.61%

Penny:
1 Maand: +19.81% | 7D: +9.66% | 24H: -1.31%

DeFi:
1 Maand: +27.21% | 7D: +7.86% | 24H: -2.80%

Winnaars & Verliezers
Het ging hard deze week, vooral op woensdag en vandaag. Filecoin (+45%) profiteert van de stijging van de NFT handel op OpenSea en lanceert natuurlijk 1 maart zijn eigen virtuele machine voor het uitvoeren van smart contracts. Internet Computer (30%) doet prima mee met de nu al SocialFi genoemde Web3 decentralized OpenChat waar je profiel je wallet is. Fantom (+27%) en Lido Dao (+20%) want DeFi is booming. Pennystock JasmyCoin (+20%) is al twee weken aan het stijgen na publicatie van een roadmap voor 2023 met een AI Engine, Carbon credit oplossing en een Data value exchange. Ook komt er een Engelse versie van hun SecurePC oplossing. Alweer een week zonder significante dalers.

Marktoverzicht

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) verzorgt sinds 1973 een communicatiesysteem tussen banken om internationale betalingen te faciliteren. In maart 2023 zal het de ISO 20022-norm voor wereldwijd berichtenverkeer invoeren. Deze wereldwijde standaard is de basis geweest voor het RippleNet en wordt nog maar door een beperkt aantal crypto ondersteund te weten XRP, Stellar, Hedera, Algorand, Quant (allen in de Top 30 bundel), en IOTA. Uitgebreide en gestructureerde gegevens in het ISO 20022-bericht zullen zorgen voor betere controles vooraf, minder frictie in het midden en betere afstemming aan het einde, zodat betalingen beter en sneller van begin tot einde kunnen worden verzorgd.

De Ethereum blockchain kreeg in september 2022 een upgrade, de “Merge” genaamd, die het consensus mechanisme wijzigde van Proof of Work naar Proof of Stake. Op de koers had het niet veel effect maar bij de aankomende “Shanghai” upgrade zou dit weleens anders kunnen zijn. Al voor de overgang naar Proof of Stake kon al twee jaar Ethereum vastgezet worden op de blockchain die pas vrijkomt bij de aankomende upgrade. Er is al bepaald dat iets minder dan de helft Ethereum gekocht zal hebben voor een lagere prijs dan hij nu noteert en dat zou dus voor verkoopdruk kunnen zorgen. Aan de ander kant bevat de upgrade ook een flink aantal verbeteringen waardoor het juist aantrekkelijker wordt om Ethereum vast te (blijven) leggen.

Tencent Cloud, een onderdeel van dit Chinese tech-conglomeraat, heeft MultiversX (EGLD) – voorheen bekend als Elrond – aangetrokken om Web3-diensten uit te bouwen. Een hele opmerkelijke gebeurtenis in een land dat een zeer wisselende en voornamelijk negatieve houding heeft ten opzichte van crypto. Het strategisch partnerschap zou betrekking kunnen hebben op infrastructuur, Metaverse, Gaming, Web3 hubs en combinaties van Tencent Cloud Compute en deze blockchain.

Wat is een Layer 1, Layer 2 blockchain? Bij een “layer 1” blockchain is de blockchain de basislaag van het systeem. De blockchain heeft een eigen zelfstandig draaiend netwerk zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. De “layer 2” blockchains zijn ontworpen om extra functionaliteit toe te voegen of de schaalbaarheid te verbeteren bovenop een bestaande “Layer 1” blockchain. Een voorbeeld hiervan is het Lightning Network dat boven op Bitcoin (BTC) gebouwd is en zorgt voor snellere en goedkopere transacties. Een ander voorbeeld is Polygon (MATIC) als optimalisatie boven op Ethereum. Het is niet altijd zo dat een laag 1 blockchain inherent meer waard is dan een laag 2 blockchain. De waarde van een blockchain wordt eerder bepaald door het nut ervan en het aantal gebruikers. Voor onze bundels kijken we dus vooral naar de bewezen staat van dienst, de omvang van de gemeenschap en door hoeveel mensen er actief aan een project gewerkt wordt om meer waarde toe te voegen.