Triaconta Weekly #244

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
We begonnen de week nog positief, omdat FED-voorzitter Jerome Powell zijn verwachting uitsprak dat 2023 een jaar wordt waarin de inflatie aanzienlijk afneemt. De hoop dat renteverhogingen voorbij zijn, en er misschien een rentedaling komt werd donderdag door een ander lid van de Fed teniet gedaan met de waarschuwing dat de rente nog veel hoger kan zolang de arbeidsmarkt zo goed blijft als hij is met een record lage werkloosheid. Bitcoin daalde dit jaar voor het eerst met bijna 10%.

Big3:
1 Maand: +19.83% | 7D: -4.50% | 24H: -3.21%

Top30:
1 Maand: +28.42% | 7D: -4.46% | 24H: -5.15%

Penny:
1 Maand: +30.91% | 7D: -0.50% | 24H: -6.96%

DeFi:
1 Maand: +45.44% | 7D: +2.92% | 24H: -7.98%

Winnaars & Verliezers
The Graph (+58%) en Fetch.AI (+34%) steken deze week ver boven de andere projecten uit. The Graph koers verdrievoudigde al dit jaar en hield gelijke tred met de toename in het aantal zoekvragen. The Graph indexeert andere blockchains en maakt ze snel en makkelijk te doorzoeken voor bijvoorbeeld DeFi applicaties. Voor elke zoekvraag moet betaald worden en dat nam dus enorm toe. AI is nu al de hype van het jaar nu ook Google met een AI variant van zijn zoekmachine op de markt komt en Microsoft de bekende Chat GPT integreert met zijn Bing zoekmachine. Fetch.AI is eigenlijk al een stap verder en kan zowel integreren met bestaande AI platformen om commercieel gebruik mogelijk te maken als autonome agents, persoonlijke digitale assistenten, creëren die jouw zoekvraag al beantwoord hebben voor je hem gesteld heb. Fantom (-31%) corrigeert eindelijk op de ruime verdubbeling dit jaar en ook Gala (-24%) doet een stap terug.

Marktoverzicht

Er is groeiende onrust in de VS over handhaving van voorlopig onduidelijke regels voor crypto door de Amerikaanse toezichthouder SEC. Een grote Amerikaanse crypto beurs stopt na vier jaar met het aanbieden van staking (aan Amerikaanse klanten!) en betaalt een schikking van $30 miljoen. De beurs bood staking aan tot volle tevredenheid van hun klanten, maar volgens de SEC ontbraken de juiste vergunningen hiervoor en is met het stoppen de consument beter beschermd. Een van de SEC commissie-leden veroordeelde de actie echter publiekelijk en gaf aan dat op dit moment helemaal niet duidelijk is hoe en met welke vergunning het aanbieden van staking in Amerika dan wel mag. De onduidelijkheid over staking leidde tot een vlucht van Ethereum naar Lido DAO waarvan wordt verwacht dat het als gedecentraliseerd staking protocol buiten de Amerikaanse regels valt. De TVL (total value locked) steeg in de afgelopen maand met 33% naar $8.5 miljard en de prijs van de token met 20% direct na de actie van de SEC.

Cardano krijgt op 14 februari de volgende grote update, met de toepasselijke naam Valentijn, die gaat zorgen voor meer interoperabiliteit en veiligere cross-chain dApps. De uitbreidingen van de programmeertaal Plutus voor smart-contracts op Cardano maken het voor ontwikkelaars mogelijk om met diverse nieuwe soorten cryptografie op andere blockchains te werken. Cardano ontwikkeling is in 2022 flink toegenomen en het project heeft dit jaar na Polkadot de grootste ontwikkelactiviteit op Github van alle blockchains, met Ethereum op nummer drie.

Op 8 februari is het eerste blok van de nieuwe Layer-1 EVM compatible Chiliz blockchain gevalideerd. Het Chiliz project is inmiddels vijf jaar oud en belooft in de komende maanden 8-10 grote projecten waaronder NFT-ticket pilots, fan tokens voor atleten en samenwerking met Web3 infrastructuur partners die alles te maken hebben met sport en entertainment.

Technische analyse (TA) is het bestuderen van grafieken van historische koersen om uitspraken te doen over de toekomstige waarde. Deze week waren er twee belangrijke kruisingen en een eerste keer voor Bitcoin. Het voortschrijdend 50-daags gemiddelde ging deze week omhoog door de lijn van het 200-daags gemiddelde. Dit fenomeen wordt een “golden cross” genoemd en gaf in het verleden meestal een zeer positief momentum en vertrouwen in een verdere stijging. Het belang neemt toe als de prijs dicht bij een kruising is, en deze kruising lag net onder de $20,000. De Bitcoin prijs had dus een beetje naar beneden moeten gaan gevolgd door een grote stijging. Dat dit niet gebeurde, komt mogelijk door het eerste “death-cross” ooit in de Bitcoin-weekgrafiek, waar het 50-weeks gemiddelde voor het eerst daalde door de lijn van het 200-weeks gemiddelde. Die kruising lag dicht bij $25,000 en kondigt meestal een flinke daling aan. Bitcoin haalde vorige week inderdaad bijna de $25,000 en daalde deze week en gaat dus volgens de TA wellicht helemaal naar de steun rond $20,000.