Triaconta Weekly #241

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
De aandelenmarkt was al vooruitgelopen op goede Amerikaanse inflatiecijfers en deze waren volgens verwachting gedaald van 7.1% naar 6.5%. De Fed praat nog wel ernstig over de economie maar de renteverhogingen lijken bijna ten einde. Europa gaat de energiecrisis overleven door de zachte winter. De gelijktijdige groei van de cryptomarkt laat zien dat alles tegenwoordig samenhangt. En ook dat we voorzichtig mogen gaan geloven dat dit herstel nog even aan kan houden, al is het wel tijd aan het worden voor een correctie. Bitcoin en enkele andere Top 30 crypto braken deze week door hun 200 daags gemiddelde en technisch gezien is het nu wachten op een test van dit gemiddelde als steun voor verdere stijgingen. Bitcoin zou dan niet lager mogen zakken als $19,500 oftewel ongeveer €18.000. We zullen zien want er is ook nog genoeg ruimte naar boven. Weer een uitstekende week voor alle bundels waarbij DeFi de PennyStock ingehaald heeft.

Big3:
1 Maand: +20.81% | 7D: +8.55% | 24H: +1.01%

Top30:
1 Maand: +28.39% | 7D: +7.75% | 24H: +0.76%

Penny:
1 Maand: +35.97% | 7D: +6.92% | 24H: +1.02%

DeFi:
1 Maand: +40.21% | 7D: +8.15% | 24H: +1.77%

Winnaars & Verliezers
Decentraland (+44%) is al bezig met een correctie maar nog steeds de grootste stijger deze week. Het Metaverse project zelf toont weinig nieuwe ontwikkelingen dus we schrijven dit voorlopig toe aan speculatie. Het vertrouwen in DeFi keert terug met stijgingen van Convex Finance (+38%) en het recent aan de DeFi bundel toegevoegde Synthetix (+30%). De top 30 bundel munten Hedera (+29%) en Solana (+28%) zetten ook hun herstel voort. Ook deze week waren er geen noemenswaardige verliezers.

Marktoverzicht

Analyse website Glassnode ziet in de huidige Bitcoin ontwikkeling een opmerkelijke overeenkomst met 2018-2019. Toen eindigde de daling van Bitcoin na 386 dagen onder het 200 daags gemiddelde te zijn geweest en stegen we daarna nog 170% verder. Het doorbreken van 200 daags gemiddelde duurde nu 381 dagen. Met dezelfde stijging zouden we op een Bitcoin prijs komen van $53,000 en dicht bij de $1 biljoen marktkapitalisatie. Niets gaat echter in een rechte lijn omhoog natuurlijk.

De Litecoin hashrate schoot naar een nieuwe hoogste top van 680 TH/s terwijl de prijs blijft stijgen in aanloop naar de komende halvering. In het verleden is Litecoin altijd flink gestegen in deze periode, met 820% in de 122 dagen voor de eerste halvering en 550% in de 243 dagen voor de tweede. Een hogere hashrate betekent een beter beveiligd netwerk met meer deelnemers aan het mining proces. De volgende halvering van de blok beloning wordt voor Litecoin verwacht over 184 dagen in augustus 2023.

Vandaag is de laatste dag van het World Economic Forum (WEF) in Davos. WEF is een belangrijke jaarlijkse conferentie van topmensen van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Op de agenda voor 2023 stond donderdag “Finding the Right Balance for Crypto” met als deelnemers onze eigen Centrale Bank president Klaas Knot, Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, en Mairead McGuinnes, de architect van de nieuwe EU crypto regulering MiCA. Een nieuw inzicht was dat een snelle internationale betaling iets anders is als getokeniseerde CO2-uitstoot of een zeer gewilde NFT. Het is niet de crypto die gereguleerd moet worden, maar de verschillende toepassingen ervan en waarschijnlijk met ieder een heel eigen kader en dan ook nog wereldwijd om het echt te laten werken.

Ook op Davos werd het eerste automotive project ter wereld op Cardano gepresenteerd. eTukTuk is een uniek innovatief, betaalbaar en toegankelijk platform voor bestuurders die op dit moment zijn uitgesloten van de overstap naar EV. De eerste toepassing zal komen in Sri Lanka waar 1,2 miljoen traditionele TukTuks rijden, waarvan 70% in de hoofdstad Colombo. Via de Cardano blockchain kunnen klanten digitaal betalen en wordt de overstap naar EV en een netwerk van laadpalen gestimuleerd met beloningen.

Wat is TVL? Het staat voor “Total Value Locked” en is één van de cijfers die wij gebruiken voor de samenstelling van de DeFi bundel naast marktkapitalisatie en handelsvolume. De TVL wordt gebruikt om de totale waarde van assets te meten die zijn gestort of vastgelegd op een specifiek platform, protocol of smart contract. De assets kunnen onder meer onderpand zijn voor leningen, gebruikt worden voor staking of yield farming of opnieuw ingezet worden om deel te nemen aan andere DeFi-producten en -diensten. Deze maatstaf wordt gebruikt om de algehele gezondheid en activiteit van een DeFi-project of -ecosysteem te meten. Het is een belangrijke maatstaf voor het aantal gebruikers en in welke mate zij een bepaald platform of protocol vertrouwen. Een hoge TVL suggereert dat veel gebruikers het platform vertrouwen en dat er veel assets zijn opgesloten, wat kan leiden tot meer gebruikers en meer assets. Een lage TVL kan daarentegen aangeven dat er weinig belangstelling is voor het platform of dat er zorgen zijn over de veiligheid.