Triaconta Weekly #238

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Dit is de laatste nieuwsbrief van 2022. Op 6 januari 2023 zijn we weer terug om je te helpen navigeren in de onoverzichtelijke wereld van de crypto en veilig te handelen. Onze winkel blijft uiteraard wel gewoon open. Het Triaconta team wenst iedereen fijne feestdagen en een goede gezondheid.

Bundel prestaties
De economie groeit in 2023 wat minder hard, maar in Nederland wordt nog wel een groei verwacht van 1.5%. De enige voorspelling waar wij ons aan durven wagen is dat er nog meer crypto in het nieuws zal zijn in het komende jaar en dat nog meer mensen wereldwijd crypto zullen gebruiken en/of bezitten. We zijn als crypto beleggers nog steeds maar een zeer kleine fractie van de totale financiële markt. Duidelijke regulering met aandacht voor de bijzonder eigenschappen van decentralisatie en blockchain kunnen adoptie in de komende jaren enorm versnellen.

Big3:
1 Maand: -2.33% | 7D: -0.87% | 24H: 0.70%

Top30:
1 Maand: -7.72% | 7D: -6.59% | 24H: 0.76%

Penny:
1 Maand: -15.12% | 7D: -8.42% | 24H: 0.94%

DeFi:
1 Maand: -7.48% | 7D: -5.31% | 24H: 0.87%

Winnaars & Verliezers
Alleen een paar stijgers in de kleinere altcoins deze week. Lisk (+8%) en Aelf (+3%). Ethereum (+1%) noteert ongeveer hetzelfde en de rest van de markt ging toch naar beneden in deze één na laatste week van het jaar. Ren (-29%) werd gefinancierd door het inmiddels failliete Alameda (FTX groep) en zit dus zonder geldschieter. Filecoin (-23%) staat dichtbij zijn allerlaagste koers ooit. De introductie van speciale NFT opslag in samenwerking met marktplaats OpenSea levert weinig op door de dip in de handel daar. Nieuwe aanwinst Chiliz (-18%) zakt na afloop van het WK en is nu technisch oververkocht. Hopelijk kan het platform profiteren van de aankondiging van wel 16 nieuwe fantokens.

Tron heeft verrassend de beste prijsontwikkeling over het hele jaar en verliest in 2022 maar een kwart van zijn marktwaarde. Het is dit project gelukt om positief in het nieuws te blijven en flink te groeien in de onrustige DeFi sector met JustLend. Ook werd Tron net als Bitcoin in El Salvador een wettig betaalmiddel in Dominica, een kleine onafhankelijke eilandstaat in de Caribische zee. In het afgelopen jaar groeide het aantal gebruikers van Tron en Tron tokens boven de 100 miljoen.

Marktoverzicht
Dogecoin daalde na een opmerkelijke Twitter enquête van Elon Musk waarin hij vraagt of hij op moet stappen als CEO van Twitter en belooft consequenties te verbinden aan de uitslag. Met 17,5 miljoen stemmen is de uitslag (57,5% ja, opstappen vs 42,5% nee, blijven) een goede indruk van het sentiment over zijn chaotische leiding van Twitter met als dieptepunt de (tijdelijke) schorsing van journalisten die kritisch over hem bericht hadden. Inmiddels heeft hij inderdaad zijn vertrek als topman aangekondigd zodra hij iemand ‘zo gek gevonden heeft’ om het over te nemen. Het lot van Dogecoin op Twitter hangt nauw samen met de man die in 2000 aan de basis stond van het huidige Paypal.

Hogeschool Utrecht gaat samenwerken met Kalipo DAO gebouwd op het Lisk (LSK) platform. Kalipo brengt decentralisatie en blockchain naar projectmanagement en fondsbeheer en is een van de zorgvuldig geselecteerde projecten die gefinancierd worden door de Lisk foundation.

Yuga Labs, de Web3 startup achter Bored Ape Yacht Club, kondigde maandag aan dat voormalig Activision Blizzard (ATVI) president Daniel Alegre de nieuwe CEO van het bedrijf gaat worden. Activision Blizzard is het grote gamebedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft. Alegre’s ruime ervaring moet helpen de Otherside metaverse van het merk vooruit te helpen en geeft in ieder geval aan dat in 2023 heel erg serieus werk gemaakt gaat worden van de ambities voor een “meeslepende Web3-wereld” nodig voor een positieve prijsontwikkeling de APE coins.

Met MoneyGram Online kan iedereen in Brazilië voortaan in bijna realtime geld versturen naar familie en vrienden over de hele wereld. Voor particulieren worden zelfs geen transactiekosten gerekend. MoneyGram maakt dit mogelijk via fintech bedrijf Frente Corretora, één van Ripple’s partners in Brazilië die de XRP blockchain gebruikt voor snel en goedkoop internationaal geldverkeer. MoneyGram was ooit zelf een grote investeerder in de Ripple oplossing maar trok zich terug toen de SEC in december 2020 het bedrijf aanklaagde voor het schenden van de effectenwetgeving. Een rechtszaak die het einde nadert en voor 31 maart 2023 afgerond gaat worden.