Triaconta Weekly #233

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
Capitulatie is als er verkocht wordt tegen elke prijs omdat al het vertrouwen weg lijkt te zijn in de markt. Het is in de marktcyclus vaak het kantelpunt na een lange periode van dalingen, een scherpe snelle daling gevolgd door een even snel maar gedeeltelijk herstel. Na een periode van twijfel volgt dan een beetje hoop en keert het vertrouwen terug via opluchting en optimisme als prijzen weer stijgen. Triaconta heeft dit al enkele malen meegemaakt in de vele jaren dat wij klanten bedienen in de crypto markt. Het vertrouwen in de lange termijn voor de groeiende adoptie van blockchain en cryptovaluta is bij ons nog volop aanwezig en ook deze crisis zal weer voorbijgaan. Het betekent wel dat er juist op dit moment veel kansen maar ook hoge risico’s zijn voor nieuwe investeringen in crypto. Aangezien we grote verschillen zien in de prijsdalingen van diverse projecten, blijft het over het algemeen een goed advies om risico te spreiden met een bundel.

Big3:
1 Maand: -14.32% | 7D: -22.34% | 24H: +4.51%

Top30:
1 Maand: -13.46% | 7D: -23.09% | 24H: +5.49%

Penny:
1 Maand: -14.10% | 7D: -23.12% | 24H: +4.64%

DeFi:
1 Maand: -17.45% | 7D: -27.03% | 24H: +5.45%

Winnaars & Verliezers
Er zijn deze week alleen verliezers. Polygon (-9%) en Litecoin (-10%) zijn deze week het minst geraakt door de crisis. Op maandbasis zien we voor deze munten nog een flinke plus staan. Dat geldt zeker ook voor Dogecoin met een nog resterende maandwinst van 39%. De grootste verliezer deze week is Solana (-51%), die de helft van zijn waarde ingeleverd heeft voornamelijk door gedwongen liquidaties van leningen waarbij Solana als onderpand gebruikt werd. Verder werden een aantal kleinere projecten hard geraakt zoals voormalig Pennystock bundel Reserve Rights (-40%) en Celer Network (-33%) en voormalig DeFi bundel Ren (-44%) en Kyber Network (-37%). Met automatische revisie houd je een bundel actueel zonder er naar om te hoeven kijken.

Marktoverzicht
Het grootste nieuws deze week was helaas dat de nummer 4 crypto beurs FTX in betalingsproblemen komt en inmiddels faillissement aangevraagd heeft. Als gevolg van de LUNA crash was hun investeringstak Alameda eerder in de problemen gekomen en FTX had hun teveel geld geleend wat ze eigenlijk zelf niet hadden. Het vertrouwen loopt een enorme deuk op en alle koersen dalen flink. Verschillende politici roepen om meer en strengere regulering maar die had er eigenlijk al moeten zijn en is iets waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. Het gebrek aan duidelijke regels voor deze nieuwe financiële sector betekent dat 90% van de partijen ervoor kozen zich op vrijplaatsen als de Bahamas of de Seychellen te vestigen waar weinig regels zijn en ze dus ook niet per ongeluk iets verkeerds kunnen doen wat ze heel veel geld zou kunnen kosten. Dit gaat uiteindelijk ten goede veranderen maar ook in Europa is regelgeving voor crypto een zeer traag verlopend proces.

Litecoin is 11 jaar oud geworden en heeft volgens de Litecoin Foundation in die tijd meer dan 33 miljoen transacties zonder problemen verwerkt met een altijd 100% van de tijd beschikbaar gebleven netwerk. Litecoin wordt vaak vergeten naast Bitcoin en Ethereum maar zag dit jaar meer (+59%) nieuwe wallets aangemaakt worden dan de nummer 1 en 2 in de markt. Ook de moeilijkheidsgraad voor de Litecoin miners blijft stijgen tot nieuwe hoogtes wat duidt op een gezond en groeiend netwerk dat daadwerkelijk gebruikt wordt voor betalingen. Recente samenwerkingen met MoneyGram, Visa en Paypal en doorlopende ontwikkeling zorgen dat Litecoin waarschijnlijk nog wel even in de Top 30 blijft.

De lage prijs en een nieuwe recordhoogte voor de moeilijkheidsgraad van Bitcoin mining zorgen voor problemen bij de huidige Bitcoin miners en bieden kansen voor een nieuwe groep. De grote oliemaatschappijen zouden wel eens de miners van de toekomst kunnen worden. Kleine gasbellen blijken rendabel geëxploiteerd te kunnen worden met een mobiele Bitcoin mining installatie. Ook is er een toenemend gebruik van energie uit het affakkelen van gas, een bijproduct van de olie-industrie dat anders wordt verspild, om Bitcoin-mining te doen.

Polygon werkt met Walt Disney en Marvel samen aan Magical Metaverses en 3D digitale verzamelobjecten als NFTs. Uiteindelijk moet het niet alleen mogelijk zijn om met je 3D figuur avonturen te beleven in een Metaverse maar ook om deze in de digitale versie van de echte wereld bijvoorbeeld op Google maps te plaatsen. Iedereen kan dan een selfie maken terwijl ze naast jouw eigen unieke 3D figuur staan. Straks weten we van een groepsfoto niet eens meer welke mensen nou echt en welke virtueel aanwezig waren op het feestje.