Triaconta Weekly #214

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Luna crash
  • Bundel prestaties
  • Revisie
  • Marktoverzicht

Luna crash
Een zwarte dag voor crypto en met name voor DeFi. De nummer 5 crypto Terra (LUNA) is niet meer. De beslissing van de Luna Foundation Guard om een deel van de schatkist om te zetten naar Bitcoin en andere cryptomunten ging helemaal mis toen de koersen flink gingen dalen. Het onderpand voor stablecoin UST was niet meer genoeg waard en de koppeling kon niet meer gehandhaafd worden door aankopen met de schatkist. Alles inclusief hun ruim 1,5 miljard Bitcoin werd verkocht en hierdoor daalde de markt nog veel meer. De handel is vanochtend wereldwijd stopgezet omdat de koers de 0 euro bereikt had en de toekomst van Luna is uitermate onzeker. Triaconta heeft besloten de verkoop van Luna te staken en een extra tussentijdse revisie te doen van de Top 30 en DeFi bundel.

Wij vinden het ontzettend jammer dat een tot nu toe zeer succesvol project zo abrupt aan zijn einde gekomen is en bij veel van onze klanten een flink verlies betekent. Helaas is dit een risico in de crypto markt en één van de redenen waarom Triaconta in 2017 begonnen is met een Top 30 Bundel. Een munt die ineens alle waarde verliest zorgt in een gebalanceerde Top 30 bundel slechts voor een daling van 3.33%. De prijs van bijvoorbeeld Terra (LUNA) is sinds de toevoeging aan de Top 30 bundel ruim 1700% gestegen en regelmatige balancering zorgt er dan voor dat automatisch steeds winst wordt genomen en het risico bij een crash elke balancering teruggebracht wordt richting 1/30 van de bundel.

Bundel prestaties

De markt laat vandaag een flink herstel zien na een dramatische week. De enorme crypto verkopen van de Luna schatkist zijn nu in ieder geval voorbij. Bitcoin noteert weer boven de psychologische grens van $30,000 en ook onze €30.000 is alweer bijna bereikt.

Big 3:
1 Maand: -26.14% | 7D: -19.82% | 24H: +13.82%

Top 30:
1 Maand: -43.97% | 7D: -32.32% | 24H: +22.48%

Penny stock:
1 Maand: -49.28% | 7D: -38.68% | 24H: +35.65%

DeFi:
1 Maand: -56.20% | 7D: -43.00% | 24H: +19.58%

Revisie

In de tussentijdse revisie verdwijnen Terra (LUNA) en Fantom uit de Top 30 Bundel. Onze nieuw aanwinsten zijn Apecoin (APE) en Elrond (EGLD).

Apecoin hoort bij het APE ecosysteem en is tegelijkertijd een utility, governance en een game token. Het is een van de best presterende cryptomunten van de laatste tijd en nauw verbonden met de succesvolle NFT serie Bored Ape Yacht Club.

Elrond of E-gold is al begonnen in 2017 en heeft sinds juli 2020 zijn eigen mainnet. Elrond is vergelijkbaar met Ethereum en Ziliqa in zijn ondersteuning van smart contracts en decentralized apps. Uniek aan Elrond is de opzet met sharding en proof-of-stake, waar Ethereum ook naar toe wil groeien. Elrond draait al volop met ongeveer 12.500 transacties per seconde. Dit maakt Elrond heel geschikt voor Web3 toepassingen zoals gaming en de metaverse.

Ook de DeFi bundel moest een tussentijdse revisie krijgen waarbij Terra (LUNA) en Fantom verdwijnen. Maker (MKR) bleek in de DeFi storm de sterkste munt en keert terug.

Onze nieuwe aanwinst voor deze bundel is Convex Finance (CVX). Dit innovatieve DeFi protocol is gebouwd bovenop Curve Finance, op dit moment ‘s werelds grootste gedecentraliseerde beurs voor met name de handel in stablecoins (!).

Marktoverzicht

Er is ook nog wat goed nieuws te melden met name voor onze Duitse klanten. Het BMF (het federale ministerie van financiën van het land) heeft woensdagochtend besloten tot een drastisch belastingvoordeel voor crypto-investeerders. Terwijl de grootste economie in Europa voorheen een belastingvrije status gaf aan alle crypto-activa die langer dan 10 jaar werden aangehouden, wordt die regel met de nieuwe update teruggeschroefd naar slechts één jaar. Het beste Europese land voor crypto blijft nog steeds Portugal waar helemaal geen crypto belastingen zijn.

De adoptie door banken is niet meer te stoppen. Deze week voegt de Braziliaanse Nubank Bitcoin toe als beleggingsproduct voor klanten (saillant detail, deze bank is deels eigendom van Warren Buffet).