Triaconta Weekly #213

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties

Inflatie en stijgende rentetarieven hebben de rendementsverwachtingen voor aandelen en obligaties getemperd, waardoor cryptocurrencies (relatief) aantrekkelijk zijn geworden. Zowel de Nasdaq als S&P500 noteren op de laagste koers van het jaar en ook onze eigen AEX lijkt weer op weg naar dat punt. En dat terwijl Bitcoin nog ruim boven haar laagste koers van €30.000 staat (stand 24 januari 2022). Er is een overvloed aan nieuws over crypto en blockchain adoptie en evenveel verhalen de laatste tijd over hoe laag de koersen wel niet gaan zakken. Het gaat daarom ook echt wel weer een keer omhoog. Triaconta Bundels zijn niet bedoeld om een week in te beleggen, of een maand. Hoe ziet de markt er uit volgend jaar, of over vijf of tien jaar. Bundels zijn lange termijn investeringen en eigenlijk is het beste moment om er in te investeren als de markt (erg) laag staat.

Big 3:
1 Maand: -17.01% | 7D: -5.63% | 24H: -6.38%

Top 30:
1 Maand: -28.10% | 7D: -10.73% | 24H: -8.97%

Penny stock:
1 Maand: -32.44% | 7D: -11.47% | 24H: -11.20%

DeFi:
1 Maand: -33.11% | 7D: -12.66% | 24H: -9.82%

Winnaars & Verliezers

Er zijn altijd uitzonderingen. Tron (+29%) doet het uitstekend na de lancering van de eigen USDD stablecoin. Algorand (+6%) sloot een grote sponsordeal met de FIFA, de wereldwijde voetbalbond. Zij worden ook blockchain partner en gaan FIFA helpen met het ontwikkelen van een eigen NFT-collectie. Deze week weer is Kyber Network (-46%) de grote verliezer en levert een maand winst in. Hierna volgen Kava (-26%), Filecoin (-20%), Fantom (-19%) en Axie Infinity (-17%). Solana (-13%) komt er eigenlijk nog goed van af na een derde netwerkstoring waardoor urenlang geen transactie gedaan konden worden. Het netwerk raakte weer eens overbelast en kon net als Ethereum deze week het aantal transacties niet aan. Adoptie kan soms ook te snel gaan voor de ontwikkelaars om bij te houden.

Marktoverzicht

Terra koopt nog 1,5 miljard aan Bitcoin en passeert daarmee Tesla en wordt de een na grootste zakelijke bezitter van Bitcoin met 80.934 BTC.

De overheid van Argentinië heeft in maart van het IMF een lening van $45 miljard verkregen waarin een bijzonder voorwaarde was opgenomen dat de overheid het gebruikt van cryptovaluta in het land moest ontmoedigen. Argentinië loopt echter voorop met de adoptie van cryptocurrency vanwege hun hoge inflatie (nu 55% per jaar). Sparen in crypto is voor Argentijnen werkelijk de enige manier om hun vermogen in waarde te zien groeien. Uit onderzoek blijkt dat 21% van de ondervraagden crypto gehad of gebruikt heeft in 2021. Daarmee komt Argentinië op de zesde plaats in de wereld voor adoptie. Ook heeft het land, na een groei van 340% in een jaar tijd, meer werknemers die betaald worden in digitale activa dan enig ander land ter wereld. Deze week maakt Banco Galicia na een succesvolle enquête (60% van de klanten wil crypto kunnen kopen bij hun bank) bekend dat hun vier miljoen klanten per direct de Big3 crypto bij de bank kunnen kopen, Bitcoin, Ethereum en XRP. Dat ging vier dagen goed totdat gisteren de centrale bank van Argentinië een onmiddellijk verbod uitsprak op de verkoop van crypto door banken. Het verbod wordt verdedigd door te wijzen op risico’s voor de klanten, maar lijkt meer een gevolg van de bijzondere voorwaarde in hun IMF lening.

In landen waar het wel mag start Liechtenstein’s grootste bank LGT in samenwerking met de Zwitserse bank SEBA de directe verkoop van Bitcoin en Ethereum aan hun klanten. De financiële instelling geeft aan dat ze gezwicht zijn voor de sterk gestegen vraag onder hun klanten.

Gucci kondigt aan nog voor eind mei crypto betalingen te accepteren in al hun winkels in Noord-Amerika. Nu slechts 17,000 DogeCoin voor een handtas. Gucci is ook actief in de metaverse met digitale handtassen, die gek genoeg nog duurder zijn dan de echte exemplaren.