Triaconta Weekly #211

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Nieuwe munt: ThorChain (RUNE)

Bundel prestaties
Marktleider Bitcoin gaat verder met een patroon van hogere toppen en hogere bodems dus we blijven positief ook al staat de totale markt nauwelijks hoger dan vorige week. De Amerikaanse Fed gooide weer eens roet in het eten door een renteverhoging van 0,5% in mei aan te kondigen en in juni en juli zelfs een plus van 0,75% te overwegen. Blijkbaar was dat toch al ingeprijsd want anders waren er grote bewegingen geweest. De crypto markt lijkt ook steeds meer zijn eigen weg (van toenemende adoptie) te gaan en we zien dat terug in de lange termijn stijging van de Triaconta bundels. Deze week echter weinig beweging en dat is zeldzaam.

Big 3:
1 Maand: -5.18% | 7D: -1.85% | 24H: -2.53%

Top 30:
1 Maand: -5.04% | 7D: -1.36% | 24H: -1.94%

Penny stock:
1 Maand: +13.19% | 7D: +0.48% | 24H: -3.16%

DeFi:
1 Maand: -3.03 | 7D: +0.92% | 24H: -2.03%

Winnaars & Verliezers
Deze week wint Steem (+59%) misschien wel omdat men door de mogelijke Twitter overname meer belangstelling heeft voor social media platforms op de blockchain en dat is SteemIt. De rollen zijn deze week omgedraaid voor nieuwe Penny Stocks JasmyCoin (+36%) en Just (-7%). 0x (+24%) profiteert van de keuze van Coinbase om hun NFT handel op deze blockchain te laten draaien. Terra (+18%) draait het verlies van vorige week weer terug. Verliezers deze week zijn verder Maker (-9%) die zijn positie in de DeFi bundel begin april moest afstaan aan ThorChain (+5%), Waves (-7%) en UniSwap (-7%).

Nieuwe munt: ThorChain (RUNE)

ThorChain is een gedecentraliseerd cross-chain liquiditeits protocol. De belangrijkste doelstelling van ThorChain is om bestand te zijn tegen centralisatie en inbeslagname, terwijl het liquiditeit tussen de verschillende blockchains mogelijk maakt. Het project is gestart in 2018 toen alleen via centrale crypto beurzen gewisseld kon worden van de ene crypto naar de andere.

Er is een enorme variëteit aan niveau-1 of zelfstandige blockchains (denk hierbij vooral aan de oudste blockchains BTC, ETH, LTC) die zijn ontstaan om unieke toepassingen te ondersteunen en daarnaast een veelvoud aan niveau-2 oplossingen die met name op Ethereum zijn gebouwd. ThorChain maakt het op eenvoudige wijze mogelijk om activa tussen al deze verschillende ecosystemen uit te wisselen. Zo eenvoudig dat je in de toekomst niet eens merkt dat een applicatie die jij gebruikt er op de achtergrond gebruik van maakt.

Veiliger
ThorChain is uniek door cross-chain liquiditeit mogelijk te maken zonder de noodzaak om activa te verpakken. Veel omwisselingen op decentrale exchanges of swaps gebeuren niet direct bijvoorbeeld van BTC naar ETH zoals op een centrale exchange. Op een decentrale exchange worden de activa vaak omgezet naar een representatie van BTC genaamd wBTC op de betreffende blockchain en die wrapped BTC zijn dus niet beveiligd door de Bitcoin blockchain.

Liquiditeit
ThorChain fungeert als een kluis beheerder die bekend is met alle stortingen en opnames. Een omwisseling met ThorChain gebeurt altijd direct van je Bitcoin wallet naar je Ethereum wallet via een ThorChain node validator die hiervoor voldoende Rune tokens vastgelegd heeft zodat gegarandeerd kan worden dat deze te vertrouwen is. Zonder afgeleide oplossingen (wrapping zoals hierboven beschreven) wordt hiermee op gedecentraliseerde wijze liquiditeit gegenereerd. Je kunt vrijwel direct over de juiste crypto beschikken terwijl je andere crypto bezit.

ThorSwap
ThorSwap is een toepassing en desktop app die draait op ThorChain. Het werkt als een Uniswap, en het token RUNE fungeert als de omwisseling in elke pool (ETH/RUNE, BTC/RUNE etc). RUNE wordt ook gebruikt om te betalen voor transactiekosten en governance. ThorSwap ondersteunt nu acht blockchains en is een broekzak wisselkantoor waardoor je geen ander oplossing meer nodig hebt.

ThorChain verleden, heden en toekomst
2021 was een achtbaanrit voor de ThorChain token waarbij de prijs van Rune een top bereikte van $20 om vervolgens te dalen naar $3 na een reeks aanvallen waarbij crypto gestolen werd. De beveiliging is daarop aanmerkelijk verbeterd en de prijs steeg naar een nieuwe top van $17. Sinds november 2021 was er een sterk afnemende interesse in DeFi oplossingen. De prijs zocht weer de bodem op van $3 en ging toen de hele markt weer ging stijgen mee in de nieuwe belangstelling voor DeFi en snel omhoog naar $12. In de correctie die daarop volgde is de revisie geweest en ThorChain is rond $10 in de Triaconta DeFi bundel gekomen.

De recente grote integratie met het succesvolle Terra en de eigen mainnet lancering binnen een paar maanden (laatste nieuws is eind mei) maken ons heel optimistisch over de prijsontwikkeling. Het markeert een nieuwe volwassen fase van het Thorchain project. De toekomst is zeer zeker multi-chain en gaat alleen werken met de mogelijkheid om waarde uitwisseling snel en veilig te kunnen zoals met de gedecentraliseerde cross-chain swaps op ThorChain.

De aankomende strengere Europese regelgeving gaat het moeilijker maken om crypto te verplaatsen van en naar een centrale exchange. De mogelijkheden van ThorChain maken dit niet langer nodig voor omwisseling van crypto naar crypto en dat kan in de komende jaren leiden tot een grote toename van het gebruik van Rune.