Triaconta Weekly #203

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties

De prijs van Bitcoin daalde gisteren naar € 30.000, een grens waar we gelukkig boven bleven. De escalatie in Oekraïne deed alle financiële markten flink dalen en belangrijk voor het technische beeld is het snelle herstel en het feit dat de hele crypto markt nog boven de bodem van 24 januari bleef. Uit blockchain analyse blijkt dat institutioneel geld gebruik gemaakt heeft van de crisis om goedkoop in te slaan. Hiermee werd vandaag de veel grotere daling wat minder erg en de bodem lijkt dus ook door institutionele partijen erkend te worden. Er blijft door alle onzekerheid kans op veel beweeglijkheid omhoog en omlaag. Als je echter voor de lange termijn positief bent over de prijsontwikkeling van crypto zijn dit wel de momenten om wat (bij) te kopen.

Big 3:
1 Maand: +9.21% | 7D: -7.21% | 24H: +9.98%

Top 30:
1 Maand: -5.11% | 7D: -11.86% | 24H: +11.61%

Penny stock:
1 Maand: -8.60% | 7D: -16.21% | 24H: +11.56%

DeFi:
1 Maand: -10.83% | 7D: -11.69% | 24H: +13.70%

Winnaars & Verliezers

Heel bijzonder om Terra (+29%) op donderdag maar weinig te zien dalen terwijl andere munten met 15% of meer naar beneden gingen. Bij het herstel deed Terra wel mee en met voormalig PennyStock Aelf (+13%) zijn dit de enige winnaars deze week. Verlies voor de week maar vandaag gelukkig nog voor een deel weer goedgemaakt voor BAND protocol (-24%) en ook Spell Token (-22%) door onzekerheid over eventuele fusies met andere projecten. Voormalig PennyStock Reverse Rights (-21%) daalt verder en Metaverse tokens Theta (-20%) en Enjin (-19%) laten zien hoe kwetsbaar deze nieuwe markt nog is. Toch lijkt het ons met de pandemie en de huidige brandstofprijzen waarschijnlijk dat we elkaar steeds vaker virtueel op gaan zoeken.

Marktoverzicht

Adoptie van crypto zien we steeds vaker in het nieuws. Bij de gijzeling in de Apple Store deze week werd €200 miljoen in crypto geëist. In de oorlog met Oekraïne is men serieus bang dat Poetin sancties zou kunnen omzeilen met crypto als Rusland uitgesloten wordt van internationaal betalingsverkeer via Swift. Terwijl het ministerie van Defensie in Oekraïne een speciale bankrekening heeft aangemaakt speciaal voor donaties in vreemde valuta, is het wettelijk niet in staat crypto donaties te accepteren. Bij particuliere organisaties komt echter wel voor miljoenen steun in crypto binnen. Feit is dat crypto verreweg de snelste manier is geworden om vanuit de hele wereld geld direct naar een ander in nood te sturen.

The Graph wil ontwikkelaars stimuleren om de hun functies overal in Web3 te gebruiken. Het protocol breidt zich momenteel uit buiten Ethereum en wil een grote stap zetten in het decentraliseren van de achterkant van DeFi-projecten. De financiers van The Graph, een protocol dat tot doel heeft gegevens in de keten gemakkelijk toegankelijk te maken voor gedecentraliseerde applicaties (dapp), hebben het eerste fonds van 205 miljoen euro gelanceerd om ontwikkelaars te ondersteunen die van het systeem gebruik willen maken.

De SEC heeft in de zaak tegen Ripple een 180 graden draai gemaakt over een speech van divisievoorzitter Hinman over Bitcoin en Ethereum. De speech gaf in 2018 uitleg waarom Bitcoin en Ethereum geen securities waren. De rechtszaak tegen Ripple is begonnen omdat de SEC in december 2020 ineens vond dat XRP dat wel was. Terwijl eerst betoogt werd dat de speech de persoonlijke mening van de voorzitter was en geen leidraad voor de markt zeggen ze nu dat het wel de mening was van een divisie van de SEC, die de markt als denkkader kon gebruiken. omdat ze dan documenten mogen achterhouden over de totstandkoming van de speech. Ten tijde van de speech was XRP nummer 2 en Ethereum nummer 3. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat bij de totstandkoming van de speech ook gesproken is over XRP en dat komt de SEC blijkbaar niet goed uit. Zowel juridische experts die de zaak volgen als voormalige voorzitters van de SEC geven Ripple steeds meer kans om deze zaak te gaan winnen.

Volgens een onderzoeksrapport van Bank of America gaat vooral Chainlink het gebruik van de volgende (blockchain) generatie financiën, verzekeringen, supply chain, gaming en gokken versnellen. Zij hebben onderzocht dat meer dan 1.100 projecten gebruikmaken van het netwerk van Chainlink, en dat bedrijven zoals Associated Press, AccuWeather, Sportmonks en honderden anderen Orakels hebben gelanceerd om ook op deze manier geld te verdienen met hun gegevens. Applicaties op vele blockchains gebruiken deze informatie weer in hun smart contracts.