Triaconta Weekly #201

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties

Elf jaar geleden brak Bitcoin deze week door de $1 grens en kijk waar we nu zijn. Ook deze week gaan vrijwel alle crypto flink omhoog. Vooral PennyStock (Gala games) en alle Big3 crypto met XRP aan de leiding vallen op deze week. De crypto markt schrok dit keer maar heel even van de enorme 7.5% inflatie in Amerika (hoogste in 40 jaar) en ging daarna zijn eigen weg. Bitcoin kwam helaas net als dinsdag net niet boven de €40.000 en beweegt nu zijwaarts.

Big 3:
1 Maand: +3.76% | 7D: +18.38% | 24H: -4.10%

Top 30:
1 Maand: -9.94% | 7D: +13.48% | 24H: -4.07%

Penny stock:
1 Maand: -7.51% | 7D: +16.87% | 24H: -4.91%

DeFi:
1 Maand: -17.80% | 7D: +9.33% | 24H: -4.69%

Winnaars & Verliezers

Gala (+74%) schoot omhoog deze week door de grote vraag naar tokens voor het nieuwste spel Spidertanks. Theta network (+36%) in de lift door toevoeging van video tracking en betalingen met Replay aan hun Web 3 videoplatform. XRP (+30%) door ontwikkelingen in de rechtszaak waardoor experts denken dat de aanklacht van de SEC minder kansrijk is dan eerder gedacht wat de kans op een schikking groter maakt. Axie Inifinity (+27%) door flinke aankopen van grote Ethereum bezitters volgens Whalestats. Deze zogenoemde Ethereum Whales verwachten blijkbaar dat de bodem bereikt is. Maker (-9%) is de enige significante verliezer en corrigeert hiermee op de 40% stijging die eind januari begon.

Marktoverzicht

De Amerikaanse overheid heeft door inbeslagnames al het hoogste aantal bitcoins in bezit van alle landen in de wereld. Dinsdag werd bekend dat de Amerikaanse justitie ook beslag heeft weten te leggen op 94.000 bitcoin van de 120.000 bitcoin die in augustus 2016 gestolen werden van crypto exchange Bitfinex. In een verklaring benadrukken zij dat hiermee nogmaals bewezen wordt dat cryptovaluta geen veilige haven zijn voor criminelen. De schade van de diefstal in 2016 was $72 miljoen, de waarde van dezelfde munten vandaag is meer dan $4 miljard. Het is nog onduidelijk of de bitcoins zelf teruggeven worden aan Bitfinex of aan de benadeelde klanten.

De ondersteuning van de Tap to Pay-functie met Apple Pay van de iPhone wordt uitgebreid naar contactloze creditcards en betaalpassen en andere digitale portemonnees. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om Bitcoin en andere cryptocurrency te gebruiken om aankopen te doen bij heel veel winkels en diensten.

KPMG Canada heeft Bitcoin en Ethereum toegevoegd aan zijn balans. Meer nog dan Tesla en Microstrategy is dit een boodschap aan andere bedrijven en pensioenfondsen om dit ook te overwegen. Als de geruchten kloppen kan dat binnenkort ook bij de grootste vermogensbeheerder Blackrock ($9.5 biljoen in beheer).

Na Play to Earn in gaming is er nu Listen to Earn in Gala Music. Het platform geeft artiesten volledige vrijheid om hun werk als music NFT te verspreiden via de Gala blockchain. Bekende artiesten kunnen nieuwkomers ondersteunen en onder de aandacht brengen. Voor de ultieme fans van bepaalde artiesten en platenlabels zijn er Fan Nodes te koop in beperkte oplage te vergelijken met een VIP Backstage pas. Deze ontgrendelen exclusieve NFT’s, verborgen nummers, geheime fan ervaringen en verdienen hogere royalty’s voor speciale nummers.

De Europese unie maakt haast en kondigt aan al begin 2023 met een wet voor een digitale Euro te komen. Men maakt zich steeds meer zorgen over het groeiende marktaandeel van stablecoins (cryptomunten met een vaste waarde in fiat meestal gekoppeld aan de dollar). De meeste overheden willen niet dat stablecoins de soevereiniteit van nationale valuta’s aantasten, en willen dus ook het gebruik van stablecoins aan banden leggen. Hopelijk blijft er genoeg tijd over om na te denken over de aanzienlijke privacyproblemen door het traceren en monitoren van alle transacties met een digitale Euro.