Triaconta Weekly #199

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Bundel prestaties
  • Revisie
  • Nieuwe munten

Bundel prestaties

De daling zet helaas door in de crypto en de traditionele markt. De institutionele beleggers vrezen veel renteverhogingen dit jaar en volgens de FED was de inflatie in Amerika alleen maar erger geworden. Met 7% inflatie is het ook moeilijk voor te stellen dat mensen meer gaan sparen als de rente een 0.5% of 1% wordt verhoogd. Vooral DeFi is fors lager door de grotere correlatie met de traditionele geldmarkt. Dit betekent ook dat deze sector sterk terug kan komen als de markt weer aantrekt.

Een flinke correctie dus deze week, maar vooralsnog geen paniek. Er is ook ondanks deze serieuze correctie nog steeds sprake van een lange termijn stijgende markt. We zijn nu ongeveer 46% gedaald van de top net als vorig jaar zomer (-54%) in wat daarna het allerbeste crypto jaar tot nu toe werd. Resultaten uit het verleden zijn helaas geen garantie voor de toekomst.

Big 3:
1 Maand: -30.13% | 7D: -9.32% | 24H: +0.30%

Top 30:
1 Maand: -36.33% | 7D: -17.85% | 24H: -0.32%

Penny stock:
1 Maand: -39.63% | 7D: -15.86% | 24H: +0.06%

DeFi:
1 Maand: -37.71% | 7D: -20.56% | 24H: -1.26%

Revisie

De crypto markt is voortdurend aan het veranderen. Triaconta volgt deze markt dagelijks en besluit ongeveer elke twee maanden of de munten in alle aangeboden standaard bundels nog passen bij de huidige markt en verandert indien nodig de samenstelling van de betreffende bundel. Meestal zijn dit beperkte aanpassingen van een of twee munten gebaseerd op door ons waargenomen structurele veranderingen in bijvoorbeeld marktkapitalisatie, omzet, investeringen, gebruikersaantallen of activiteit op het netwerk.

Veel Triaconta klanten hebben gekozen onze aanpassingen direct te kopiëren in hun eigen bundel met een revisie abonnement en zo moeiteloos de markt te volgen. Volgende week worden onderstaande wijzigingen daarom ook doorgevoerd in alle bundels met automatische revisie.

In de Top30 bundel worden PancakeSwap (CAKE) en EOS (EOS) vervangen door Near Protocol (NEAR) en Fantom (FTM). PancakeSwap en EOS zijn de laatste tijd wat naar beneden gezakt in populariteit en zijn geen goede vertegenwoordigers meer van de Top 30. PancakeSwap is een goedlopend project en blijft onderdeel van de DeFi bundel. Near Protocol is een snelle groeier en kan dankzij het huidige marktsentiment voor een relatief lage prijs gekocht worden. Fantom hadden wij in oktober vorig jaar al toegevoegd aan de DeFi bundel en deze week veroverde de munt de derde plaats in de ranglijst van DeFi ecosystemen en daarmee een verdiende plaats in de Top 30.

In de PennyStock bundel wordt Siacoin (SC) vervangen door het Spell token (SPELL). Siacoin is een gedecentraliseerd cloud-opslag platform wat helaas voorbijgestreefd lijkt te worden door meer recente Web3 oplossingen als Filecoin en Theta. De nieuwe toevoeging Spell token is een kansrijke DeFi oplossing die op dit moment zelfs voor minder dan 1 penny verhandeld wordt.

In de DeFi bundel wordt Compound (COMP) vervangen door Near Protocol (NEAR). In deze bundel zitten behalve zuivere DeFi oplossingen ook de meest populaire platformen voor DeFi applicaties zoals Terra en Avalanche. Hier voegen we nu het meest gebruiksvriendelijke platform Near Protocol aan toe die in dit segment een enorme groei heeft laten zien sinds de lancering van de eerste Rainbow Bridge (ETH<>NEAR). Hiermee zijn alle activa op Ethereum – die nu in de tientallen miljarden lopen – volledig bruikbaar in NEAR-toepassingen.

Nieuwe munten

NEAR Protocol (NEAR)
NEAR is een layer-one proof of stake blockchain gestart op 22 april, 2020 en ontworpen als cloud-computing platform voor gedistribueerde applicaties. NEAR heeft niet alleen grote voordelen op het gebied van schaalbaarheid maar zet vooral de gebruiker centraal. Near heeft eind 2021 de people’s choice Crypto Award gewonnen. Applicaties op deze blockchain lijken meer op de webapplicaties die je al gewend bent te gebruiken. Je hebt niets meer te maken met de onderliggende blockchain techniek en NEAR heeft bijvoorbeeld voor mensen leesbare adressen in plaats van een lange reeks cijfers en letters zoals bij een Ethereum wallet.

Near gebruikt zelf ontwikkelde “Night Shade” technologie om een zeer hoge transactie capaciteit te realiseren. Het is een sharding techniek waarmee parallelle transactieverwerking mogelijk is tot 100.000 transacties per seconde met een acceptatie binnen 1 seconde tegen bijna 0 kosten. De capaciteit van het netwerk groeit alleen maar verder als meer nodes zich aansluiten.

Near is vorig jaar gestart met 1 miljard tokens en voegt elk jaar 5% tokens toe die voor 90% naar de validators gaan als beloning en voor 10% naar de kas van de Near Foundation zodat die verder kan bouwen aan het protocol. Erik Trautman, een ondernemer met Wall Street ervaring, heeft Near opgericht met Illia Polosukhin, voormalig Google en Alexander Skidano, voormalig Microsoft. Ontwikkelaars van applicaties worden geholpen door bestaande modules waarmee snel projecten gebouwd kunnen worden. Door een slim verdien mechanisme voor nieuwe projecten is er minder reden voor deze projecten om een nieuw eigen token te verzinnen.

De prijs van het NEAR token is sinds de oprichting enorm snel gestegen naar een allerhoogste top net boven de €18. In de recente daling is de prijs meer dan gehalveerd naar € 8,50 wat een goed moment lijkt om in te stappen. Near hoort bij een groep snelle groeiers die gezamenlijk ook wel FOAN genoemd worden. Fantom, Harmony, Cosmos en Near verslaan al een tijdje zwaargewicht Ethereum in groeipercentages op belangrijke punten als gebruikersaantallen, activiteit, en aantal applicaties.

Spell Token (SPELL)
De benamingen lijken allemaal uit een fantasy kaartspel te komen, maar dit platform is een serieuze DeFi speler. Spell token is zowel de beloning als de governance-token van Abracadabra.money, een echt multi-chain DeFi-platform dat beschikbaar is op Ethereum, Avalanche, Fantom en Arbitrum.

Op het leen platform kunnen gebruikers hun andere cryptovaluta plaatsen als onderpand voor een lening in Magic Internet Money (MIM), een stablecoin gelinkt aan de waarde van de dollar. Voor de lening betaal je een lage rente maar de verdiende MIM kan op het platform omgezet worden in USDT, DAI of USDC en kan daarna overal in andere projecten of op exchanges gebruikt worden om opbrengst te genereren of een auto of huis te kopen. Er zijn ook opties om extra opbrengst te krijgen binnen het platform door liquiditeit te verschaffen in de swap pools voor diverse cryptovaluta paren of de verdiende MIM voor langere tijd vast te zetten voor rente. Met voldoende Spell tokens vastgelegd in het contract wordt je tovenaar en kun je meebeslissen over het bestuur van het project.

In vergelijking met een traditionele DeFi leen mogelijkheid hebben gebruikers op Abracadabra meer controle en flexibiliteit over het risico wat zij lopen met hun onderpand. Cryptovaluta vastgelegd op de ene leenmarkt heeft geen last van koersfluctuaties van cryptovaluta op een andere leenmarkt, aangezien elke markt gescheiden is van de andere markten.

Er zijn 81 miljard Spell tokens in omloop van in totaal 196 miljard Spell tokens waarbij 30% van de tokens door het team geclaimd is. Zij mogen de tokens gelimiteerd verkopen in de komende 4 jaar, maar zijn dit natuurlijk niet verplicht. 63% van de tokens is gereserveerd om te gebruiken als beloning voor de inzet en het risico van het vastleggen van andere cryptovaluta op het platform. Spell zal de komende 10 jaar elk jaar de beloning hiervoor halveren. Op dit moment worden nog 350 miljoen Spell tokens per week in circulatie gebracht. Slechts 7% van de tokens is verkocht bij de lancering via UniSwap en SushiSwap.

Prijsvoorspellingen voor het Spell token variëren van 3 tot 9 dollarcent aan het eind van 2022. Als het team na vier jaar hun 30% verkocht heeft hoopt men dat tegen 2025 de prijs boven de magische grens van $1 kan komen mits het project voldoende gebruikers krijgt en de markt voor cryptovaluta blijft groeien zoals dat tot nu toe het geval is. Gedecentraliseerde stablecoins zoals MIM en Terra USD winnen voorlopig terrein op de grote gecentraliseerde stablecoins USDT en USDC. Net als bij enkele andere PennyStock tokens is dit een project met een wat hoger risico en kans op een hoog rendement.