Triaconta Weekly #196

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties

Geen goed begin van 2022 voor de bundels tenzij je natuurlijk net van plan was om dit jaar wat bij te kopen. Een onverwacht slecht rapport van de Amerikaanse Federal Reserve (FED) maakte beleggers deze eerste week aan het schrikken. Ook veel cryptovaluta koersen doken omlaag. Dat is de keerzijde van het institutionele geld wat nu in de sector zit. Deze week zie je goed hoe diversificatie in je bundel er voor zorgt dat de daling kleiner is omdat er ook een paar flinke stijgers zijn. Bitcoin daalde deze week ruim 12% en Ethereum ruim 14%.

Big 3:
1 Maand: -18.40% | 7D: -12.00% | 24H: +0.15%

Top 30:
1 Maand: -10.33% | 7D: -9.05% | 24H: 0.67%

Penny stock:
1 Maand: -13.31% | 7D: -9.68% | 24H: -0.10%

DeFi:
1 Maand: 1.87% | 7D: -5.26% | 24H: 0.55%

Winnaars & Verliezers

Een prima week voor Cosmos (+37%) en Fantom (+21%), die allebei bijna bij een nieuwe allerhoogste koers staan. Chainlink (+24%) met nog meer verbindingen. Ravencoin (+14%), waarschijnlijk vanwege de halving, maar ook vanwege de NFT handel op deze blockchain. Internet Computer (+15%) alweer drie weken in de plus na de bodem op $20.

De grootste dalers deze week de gaming tokens Gala (-25%) en Axie Infinity(-24%) waarbij het WhaleStats opvalt dat de grote Ethereum bezitters deze tokens nu massaal opkopen. Ten slotte rond de 20% dalingen voor veel grote cryptovaluta als IOTA, Aave, Terra en Solana.

Marktoverzicht

Op 1 januari brak de gezamenlijke Bitcoin rekenkracht door de 200 Exahash/s (1 exahash is 1,000,000,000,000,000,000 hash) en zette daarmee voor het eerste sinds 15 april 2021 een nieuw allerhoogste punt (207.53 EH/s) neer. Veel miners draaien gelukkig al op elektriciteit uit zon, wind en waterkracht omdat dit vaak de goedkoopste stroom is en wij hopen en verwachten dat dit in 2022 onder druk van de klimaatdiscussie verder gaat toenemen. De bitcoin-mijnbouw is ook perfect geschikt is om gebruik te maken van de enorme hoeveelheid energie die wereldwijd wordt verspilt. Alleen al bijvoorbeeld het gas dat door de Amerikaanse olie- en gasindustrie wordt afgefakkeld zou al de 150 TWh aan elektriciteit kunnen opwekken, die vandaag de dag nodig is om het Bitcoin netwerk te laten draaien.

Cryptovaluta werd in 2021 eindelijk het meest gelezen onderwerp op discussieplatform Reddit en binnen die categorie werd niet langer Bitcoin maar Dogecoin het meest genoemd. Ook de groepen die eerst alleen discussies over beleggen in aandelen toestonden zoals Wallstreetbets zijn niet langer anti-crypto. Er is teveel overlap in leden en de scheidslijn is niet meer duidelijk door bijvoorbeeld de net aangekondigde marktplaats voor NFT van Gamestop en de samenwerking van beursgenoteerde ondernemingen met diverse blockchains.

Chainalysis heeft uitgerekend dat aan criminaliteit gerelateerde crypto transacties in 2021 wereldwijd met 79% gestegen zijn tot een record van $14 miljard. Ter vergelijking met fiat geld, alleen al in Nederland wordt naar schatting jaarlijks 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen. De stijging valt helemaal in het niet bij de 567% stijging van het totaal aantal transacties. Het percentage transacties gerelateerd aan criminele activiteiten komt hiermee op 0,15%, het laagste percentage sinds 2017.

BTCS Inc. (voorheen de Bitcoin shop) is een Nasdaq genoteerde onderneming die tegenwoordig staking as a service aanbiedt. Zij gaan in maart als eerste onderneming Bividend uitkeren. Dit is dus dividend wat uitgekeerd wordt in satoshis. Bloomberg noemt het een stunt omdat de beurswaarde na dit bericht meer dan $15 miljoen toenam. Niet slecht voor een bericht over dividendbetaling van ongeveer een half miljoen dollar. BTCS Inc. is echter een pionier op blockchain gebied en crypto adoptie. Zij waren ook het eerste Amerikaanse bedrijf dat Bitcoin op de balans opnam als kasreserve lang voordat Tesla en Microstrategy dit deden.