Triaconta Weekly #189

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Bitcoin upgrade
  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Wat is The Internet Computer?

Bitcoin upgrade

In de afgelopen week ging Taproot live en dat is de eerste eerste grote upgrade van Bitcoin sinds 2017. Taproot maakt zogenaamde Schnorr-signatures mogelijk, waardoor bitcoin-transacties anoniemer, efficiënter en goedkoper worden. Heel spannend is het vooral dat deze upgrade Bitcoin in staat zal stellen om complexe slimme contracten op de eigen blockchain uit te voeren. Het maakt voor de korte termijn prijs blijkbaar niets uit want er moeten eerst nog dingen gebouwd worden, die gebruik gaan maken van de nieuwe mogelijkheden.

Bundel prestaties

Een gezonde correctie noemen ze het, maar leuk is anders. Bijna de hele markt daalde 15-20% onder aanvoering van Bitcoin. De hefboomproducten van speculanten liepen te ver uit de pas met de prijs en dan wordt er ineens veel verkocht. Alle bundels liepen wat schade op. De algemene verwachting is een weekje zijwaarts of zelfs nog iets verder naar beneden voordat we de rest van het jaar weer verder omhoog gaan.

Revisie update: Niet alles ging omlaag. Gala Games is bij de revisie van drie weken geleden toegevoegd aan de Penny stock bundel. Sinds de toevoeging is de munt al 200% gestegen en deze week de redder van de Penny stock bundel..

Big 3:
1 Maand: +1.82% | 7D: -8.90% | 24H: -2.40%

Top 30:
1 Maand: +2.02% | 7D: -9.82% | 24H: -1.37%

Penny stock:
1 Maand: +23.11% | 7D: +9.91% | 24H: -1.12%

DeFi:
1 Maand: +1.46% | 7D: -10.22% | 24H: -0.62%

Winnaars & Verliezers

In deze rode week is Gala games (+170%) een opvallende stijger. Ook Avalanche (+31%) noteert een dikke plus en is hiermee sinds de toevoeging aan de Top30 en DeFi bundel in februari al 300% gestegen. Deze week veel dalers (koopjes?) met OMG Network (-22%), Fantom (-20%), Hedera Hashgraph (-19%), DigiByte (-18%) en LiteCoin (-17%).

Wat is The Internet Computer

Een gedecentraliseerde Web 3.0 computer. Altijd en wereldwijd beschikbaar met onbeperkte ruimte en rekenkracht. De blockchain verbindt de capaciteit van alle aangesloten computers tot een gedecentraliseerd vrij en open internet. Deze computer is niet langer afhankelijk van een cloud service of datacenter van Google of Amazon maar draait zolang het internet het doet. Met een supersnelle blockchain en smart contracts is dat het doel geweest van de DFINITY foundation toen ze The Internet Computer (ICP) bedachten en realiseerden.

Voordelen gedecentraliseerd internet
ICP is een open standaard wat betekent dat er geen belangenconflicten kunnen ontstaan wanneer een grote cloud computing provider producten namens klanten moet leveren die concurreren met zijn eigen diensten. De blockchain behandelt iedereen altijd gelijk.

ICP kent geen censuur. Je wilt als aanbieder van (financiële) diensten via internet natuurlijk niet dat een enkele (meestal Amerikaanse) partij als Amazon of Google jouw dienstverlening zomaar kan blokkeren vanwege een politiek gedreven sanctiebesluit of nieuwe financiële wetgeving. ICP maakt het mogelijk dat de website of de app op je telefoon helemaal draait op een gedistribueerd computernetwerk. Deze zogenaamde Web 3.0 applicatie is niet of nauwelijks door een bedrijf of land te blokkeren zonder het hele internet uit te zetten.

Het belangrijkste voordeel en het grootste groeipotentieel voor ICP is natuurlijk de prijs. Als het lukt om diensten goedkoper aan te bieden als gecentraliseerde partijen dan gaat het hard. Zover is het echter nog niet. Op dit moment is de 100% beschikbaarheid de belangrijkste reden om voor ICP te kiezen.

ICP prijs
De DFINITY Foundation werd in 2016 opgericht door een ontwikkelaar genaamd Dominic Williams. Het is een non-profitorganisatie die zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van de internet computer. In 2018 haalde DFINITY $102 miljoen op met een token verkoop aan durfkapitalisten die het netwerk hiermee op $2 miljard waardeerden. Investeerders zijn onder meer Andreessen Horowitz en Polychain Capital. Na jaren van onderzoek, bouwen en testen werd het netwerk en de token officieel gelanceerd in mei 2021.

Door de al jaren hoog oplopende verwachtingen schoot de koers bij de introductie naar $700 en een top 5 notering op CoinMarketcap. Dit was een waardering van meer dan $100 miljard voor een product nog zonder een enkele toepassing. Binnen een maand was de koers meer dan 90% gedaald naar $30. De teleurstelling hierover zorgt er nog steeds voor dat veel beleggers het token links laten liggen. En dat is jammer, want inmiddels draaien er vele applicaties op ICP (zie https://dashboard.internetcomputer.org/) en is de prijs van $40 (€36) en de top 30 notering op CoinMarketcap zonder meer gerechtvaardigd.

ICP is een serieus lange termijn groeiproject. De enorm groeiende behoefte aan computercapaciteit en de nieuwe wens wereldwijd om voor privacy en beschikbaarheid niet langer afhankelijk te zijn van politiek of winstbejag van Big Tech maakt groei voor ICP zeer aannemelijk. Als het lukt om net zoveel gebruikers en ontwikkelaars aan zich te binden als bijvoorbeeld Ethereum gaat het misschien zelfs lukken om die hoge introductiekoers weer te halen en te overtreffen. Dan zijn we waarschijnlijk wel een aantal jaren verder. ICP is sinds drie weken onderdeel van de Top 30 Bundel.