Triaconta Weekly #188

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Wat is Fantom?

Bundel prestaties

November begint goed voor alle bundels. Dit is een fantastisch jaar aan het worden ondanks de grote (50%) daling in mei en juni. De totale cryptomarkt begon 2021 net onder de 1 biljoen dollar, steeg deze zomer boven de 2 biljoen dollar en is nu met 2.72 biljoen dollar hard op weg naar de 3 biljoen dollar mijlpaal. Voor DeFi zijn de verwachtingen dit laatste kwartaal onverminderd hoog. En dat geldt nog meer voor # 1 Bitcoin, die vrijwel iedereen voor het einde van het jaar door minstens $ 100.000 ziet gaan.

Big 3:
1 Maand: +23.66% | 7D: +5.86% | 24H: -0.45%

Top 30:
1 Maand: +14.52% | 7D: +10.37% | 24H: +0.73%

Penny stock:
1 Maand: +19.16% | 7D: +11.94% | 24H: -1.37%

DeFi:
1 Maand: +12.24% | 7D: +13.50% | 24H: +2.92%

Winnaars & Verliezers

NEM (+32%) lijkt vandaag de weg omhoog weer gevonden te hebben en ook OMG Network (+30%) stijgt deze week nog verder. Ontology (+23%) en Pennystock Ravencoin (+20%) doen het prima net als Polkadot (+20%), Enjin coin (+19%) en Maker (+19%). Een paar dalingen zijn er ook. Celer network, Ren en Dogecoin leveren deze week 10% in.

Wat is Fantom?

Fantom is een zeer schaalbare en snelle layer-1 (eigen netwerk) oplossing die DeFi, DApps en bedrijfsapplicaties ondersteunt. Er zijn momenteel al meer dan 40 projecten die hun dApps draaien op de Fantom-blockchain met een gezamenlijk waarde van ruim $5 miljard. Fantom houdt de kosten laag en de prestaties hoog met Lachesis – een op DAG gebaseerd asynchroon niet-deterministisch algoritme dat transacties verwerkt op het Opera mainnet van Fantom. Het belangrijkste doel van Opera mainnet is om het gebruik van smart contracts mogelijk te maken via Ethereum’s EVM (Ethereum Virtual Machine), maar dan zonder de opstoppingen en hoge kosten van het huidige Ethereum netwerk. Door de DAG techniek is het Opera netwerk volledig schaalbaar en drukte bij gebruik van één van de apps heeft geen enkele invloed op de snelheid van andere apps.

Fantom dApps

De schaalbare smart contracts van Fantom worden gebruikt in betalingen, leningen, smart city-programma’s en zorgen voor transparantie in supply chains. Actieve projecten op Opera (https://projects.fantom.network/ ) zijn Geist Finance (leningen), SpookySwap (swaps), Curve (Dex/Amm), Scream (leningen), Beefy Finance (multi-chain yields), Tomb finance (stablecoin) etc.

Fantom werkt samen met Chainlink en Band voor orakels met betrouwbare real-time gegevens uit de echte wereld. Fantom ontwikkelaars kunnen The Graph en Covalent gebruiken om makkelijk en snel over informatie te beschikken vastgelegd in andere blockchains. Verbindingen met het Fantom netwerk zelf voor Web3 ontwikkelaars zijn nu mogelijk via Ankr en integratie van API3 (dApps standaard voor Web 3.0) in de Fantom blockchain staat op de planning.

Fantom koers

Het totale aanbod van FTM is 3,175 miljard tokens, waarvan ruim 2 miljard FTM momenteel in omloop is. De rest wordt vrijgegeven volgens een schema dat loopt tot 2023. De FTM token prijs heeft tot nu toe een zeer voorspelbaar verloop met steeds een nieuwe allerhoogste koers gevolgd door een correctie naar de vorige top en dan weer een stijging naar een nieuwe top. Kijk maar na, In augustus en begin september steeg de prijs naar een nieuwe allerhoogste koers van €1,60. Daarna een 50% correctie halverwege september naar de vorige hoogste koers uit mei. Dan weer een stijging met een nieuwe top van €2,- in oktober, gevolgd door een correctie naar de €1,60 top uit september. Daarna weer een stijging tot €3,- die gisteren corrigeerde naar de €2,- top van 8 oktober en als we deze trend aanhouden zouden we nu weer verder omhoog gaan naar een onbekende hogere prijs. Fantom heeft gek genoeg nog geen notering op de grootste Amerikaanse beurs Coinbase wat met een top 30 ranking wel voor de hand ligt en meestal goed is voor een flinke eenmalige stijging van de prijs. Risico’s voor de prijs liggen vooral in de concurrentie met Ethereum 2.0 wat ook proof of stake gaat gebruiken voor snelle transactieverwerking tegen lage kosten en veel meer apps en ontwikkelaars aan zich gebonden heeft.