Triaconts Weekly #176

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht
  • Wat is Terra (LUNA)

Bundel prestaties

De hele crypto markt zet alweer de derde groene week neer en gelukkig zijn de bij de revisie nieuw toegevoegde munten hierop geen uitzondering. Top 30 en DeFi toevoeging PancakeSwap (+20%) en Penny Stock aanwinst Celer Network (+24%) bevallen tot nu toe heel goed.

Big 3:
1 Maand: +18.38% | 7D: +9.29% | 24H: +5.53%

Top 30:
1 Maand: +12.80% | 7D: +16.66% | 24H: +5.01%

Penny stock::
1 Maand: +21.96% | 7D : +22.53% | 24H: +7.82%

DeFi:
1 Maand: +11.69% | 7D: +24.33% | 24H: +4.73%

Winnaars & Verliezers

Goud voor Terra (+44%) en zilver en brons voor Lisk (+41%) en Ravencoin (+37%). Reserve Rights (+34%) en Polkadot (+29%) missen net het podium. Decred (-3%) is een kleine verliezer deze week.

Marktoverzicht

Ethereum (ETH) heeft afgelopen donderdag de London hard fork upgrade succesvol afgerond en de Ethereum koers profiteert duidelijk van deze verbeteringen. Vanaf donderdag worden transactiekosten niet langer uitgekeerd aan de miners maar vernietigd. Zo wordt Ethereum bij elk gebruik voortaan automatisch een klein beetje duurder. Intussen is sinds donderdag al bijna 5000 ethereum of meer dan 10 miljoen euro vernietigd. Het doel lijkt ook bereikt want de transactiekosten zijn zeker een stuk lager geworden.

Cardano (ADA) is eindelijk goedgekeurd voor de handel op Japanse crypto-beurzen en dit is groot nieuws. Het is namelijk niet gemakkelijk voor cryptovaluta om goedkeuring van de regelgevende instanties in Japan te krijgen en daarom is tot nu toe slechts een relatief klein aantal cryptovaluta goedgekeurd in Japan (bijv. Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, XRP, Litecoin, Basic Attention Token, Stellar, NEM, Tezos en Polkadot).

Bosch, een Duits productie- en technologiebedrijf, heeft aangekondigd dat het een gedecentraliseerd machine learning-netwerk zal gebruiken dat is gebouwd door Fetch.ai (FET) om mogelijke storingen in productiemachines te voorspellen. Het Fetch.ai Collective Learning Network stelt de verschillende fabrikanten die de apparatuur van Bosch gebruiken in staat om informatie met elkaar te delen zonder echt de ruwe gegevens te delen, waardoor hun vermogen om uitval te voorspellen aanzienlijk wordt verbeterd zonder dat individuele deelnemers (concurrenten!) elkaar hoeven te vertrouwen.

Wat is Terra (LUNA)

We betalen online voor meer goederen en diensten dan ooit, maar cryptocurrencies worden nog steeds niet veel voor dat doel gebruikt. Terra financiert projecten die de acceptatie van crypto betalingen vergroten en de mogelijkheden uitbreiden. De Terra US dollar (UST) kan worden gebruikt voor lenen, uitlenen, sparen en zelfs voor synthetische aandelenhandel. Het wordt nu nog voornamelijk gebruikt in Zuid-Korea, maar krijgt de laatste tijd aandacht in Japan, in Europa en zowel in Noord- als Zuid-Amerika.

Stablecoins
Zeer weinig winkels willen betaald worden in een valuta die de volgende dag of zelfs het volgende uur met 20% kan dalen. Zou jij het risico willen lopen dat je inkomen enorm fluctueert omdat je salaris elke maand hetzelfde aantal van één cryptocurrency is? Wij denken van niet. Adoptie en wijdverbreid gebruik van een cryptocurrency kan volgens Terraform Labs alleen als de cryptocurrency een stabiele prijs heeft ten opzichte van het bestaande fiat-geld. Het is erg moeilijk om deze stabiliteit op een decentrale manier te realiseren en daarom zijn er nu veel centrale oplossing zoals USDT en USDC. Het Terra-protocol gebruikt een elastisch monetair beleid om stabiele munten te creëren die zijn gekoppeld aan de verschillende fiat-valuta’s. En dat blijkt als decentrale oplossing echt te werken.

Hoe werkt het?
De prijs van de Terra dollar wordt bepaald door vraag en aanbod, die beide in elke richting kunnen bewegen. De markt zal de vraag bepalen naar UST, het aanbod wordt bepaald door financiële prikkels te geven aan Luna token houders die het aanbod kunnen beïnvloeden. Als klanten meer met Terra dollar kunnen doen, zoals in winkels betalen of digitale activa kopen, zal de vraag stijgen en zal de prijs van UST stijgen. Zonder Luna token zou de munt snel boven de $1 komen. Op dat moment kan een Luna-houder één dollar in Luna omwisselen voor één UST (die op dat moment een waarde heeft van meer dan één dollar) en daarmee een beetje arbitrage winst maken. Het aanbod van UST wordt door het omwisselen net zo lang vergroot als er winst gemaakt kan worden dus totdat het evenwicht van één dollar is bereikt. De hoeveelheid LUNA is hierdoor afgenomen, waardoor de prijs van het Luna token zal stijgen. Als er op een bepaald moment minder vraag is naar de Terra US dollar stable coin, zal de prijs kunnen dalen onder de $1. Terra UST houders kunnen dan één UST (met nu een waarde van minder dan één dollar) altijd omwisselen voor één dollar van LUNA en arbitrage winst maken totdat het aanbod voldoende is afgenomen om het evenwicht van één dollar te bereiken. Hierbij neemt de hoeveelheid LUNA niet af, en stijgt de vraag, waardoor ook hierdoor de prijs van het token zal stijgen. Het mechanisme van twee entiteiten die op elkaar vertrouwen voor stabiliteit inspireerde de namen voor Terra en Luna.

Wie zit er achter Terra
Terraform Labs is een bedrijf in Zuid-Korea, opgericht in 2018 met $ 32 miljoen van Polychain Capital, Pantera Capital en Coinbase Ventures. Ze creëerden het Terra Network voor gedecentraliseerde wereldwijde betalingen en de token LUNA. Terraform Labs heeft de steun van de 15 grootste e-commerce bedrijven in Korea en Zuidoost-Azië met 45 miljoen klanten.

Luna toekomst
Triaconta voegde Luna in februari toe aan de Top 30 en DeFi bundels voor een prijs van €5,50 waarna Luna eind maart versnelde naar een allerhoogste koers van bijna €19. In mei kwam de correctie terug naar €5,50 en op dit moment na ruim twee weken stijging staan we alweer bijna op €13. Het Terra-ecosysteem is inmiddels uitgebreid met het Anchor en het Mirror-protocol. Het succes van beide protocollen zal de vraag naar UST gaan stimuleren en dit zal de waarde van het LUNA token verder verhogen. Met Anchor kunnen deposito’s van Terra dollar een stabiel rendement behalen door te investeren in meerdere toonaangevende proof-of-stake blockchains. Mirror maakt digitale weergaven van activa zoals aandelen, ETF’s maar ook cryptovaluta Bitcoin en Ethereum mogelijk. Ze kunnen worden verhandeld op het Mirror-platform en op UniSwap. Terra heeft met de juiste grote investeerders en partners in de e-commerce goede kansen om vanuit Azië een grote DeFi speler in de hele wereld te worden en verder te groeien door adoptie en de ontwikkeling van nieuwe producten.