Triaconta Weekly #174

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Revisie
  • Bundel prestaties
  • Nieuw: PancakeSwap en Celer Network

Revisie

Bundels die met hun samenstelling de markt volgen doen het beter. Blijf up to date met je Bundel en volg onze revisies. Dit kan automatisch of handmatig via de portal.

Polygon (MATIC) werd in september 2019 toegevoegd aan Penny Stock voor €0,01. In nog geen twee jaar tijd steeg de koers tot boven 1 euro. Alhoewel we een prima toekomst zien voor Polygon past de munt niet meer bij de Penny stock bundel. Wegens de veel te hoge prijs (€0.91) wordt Polygon vervangen door weer een echte penny stock (€0.02) met veel potentieel: Celer Network (CELR). In de Top30 is op basis van marktaandeel wel plaats voor Polygon (MATIC) die daarom promoveert vanuit de Penny Stock bundel naar de Top30.

Nieuw beschikbaar bij Triaconta en meteen toegevoegd in de Top30 is PancakeSwap (CAKE). Deze token is minstens zo populair geworden in de DeFi markt als pannenkoeken. We nemen in de Top30 hierdoor afscheid van NEM en Synthetix, waarbij de laatstgenoemde nog wel onderdeel blijft van de DeFi bundel.

In de Defi bundel kunnen we ook PancakeSwap (CAKE) niet meer negeren en nemen hierdoor helaas afscheid van de oude decentrale beurs 0X (ZRX).

Bundel prestaties

Een jaar na Triaconta start nu ook Grayscale Investments, de grote Amerikaanse cryptocurrency vermogensbeheerder met een DeFi Fund. Het fonds is gewogen en kiest voor 50% Uniswap, 10% Aave, 9% Compound aangevuld met kleinere delen Curve, MakerDao, SushiSwap, Synthethix, Yearn Finance, UMA protocol en Bancor Network Token. Het Grayscale fonds is overigens alleen beschikbaar voor instituties en geaccrediteerde beleggers en de Triaconta DeFi bundel gewoon voor iedereen.

Big 3:
1 Maand: -1.98% | 7D: +4.15% | 24H: +1.34%

Top 30:
1 Maand: -1.26% | 7D: +1.30% | 24H: +1.29%

Penny stock::
1 Maand: -7.08% | 7D : +1.55% | 24H: +1.87%

DeFi:
1 Maand: +11.72% | 7D: +2.24% | 24H: +1.87%

NIEUW: PancakeSwap

Opgericht in 2020 is PancakeSwap uitgegroeid tot een zeer populaire gedecentraliseerde beurs voor cryptocurrency met een notering van inmiddels meer dan 1500 munten. Wat Uniswap (UNI) doet op het Ethereum netwerk doet PancakeSwap (CAKE) op de Binance chain. Uniswap is ouder en vooral daarom nog wat groter maar er zijn al dagen geweest waarop PancakeSwap meer volume had dan UniSwap. Net als voor Coca-cola en Pepsi is er gelukkig ruimte genoeg voor allebei in de DeFi markt.

Hoe werkt swappen?
Op een normale cryptovaluta beurs (en ook de aandelenbeurzen) wordt gewerkt met orderboeken. Kopers en verkopers plaatsen in het orderboek de gewenste prijs en hoeveelheid waarvoor ze de munt willen kopen of verkopen. Om een koop/verkoop plaats te laten vinden moet een koper dus een verkoper vinden en andersom. Het probleem hierbij is dat er soms een groot verschil zit tussen de prijs waarvoor men wil kopen en de prijs waarvoor anderen willen verkopen. En van sommige munten is niet genoeg aanwezig op een beurs zeker als de munt plotseling populair wordt. We noemen dat gebrek aan liquiditeit.

Swapping is andere manier geworden voor het verhandelen van tokens en lost dit liquiditeitsprobleem grotendeels op. Gebruikers, die liquiditeitsverschaffers (Liquidity Providers) worden genoemd, voegen een gelijke waarde van twee tokens toe aan een pool en creëren zo een markt. Een pool is een virtuele bak met tokens die tegen elkaar geruild kunnen worden. In ruil voor het beschikbaar stellen van hun tokens, verdienen ze een kleine vergoeding over de transacties die in hun pool plaatsvinden.
Als een koper/verkoper een token wil verhandelen voor een ander token gebeurt dat meteen tegen de automatisch berekende prijs. Die prijs wordt doorlopend bepaald door de verhouding tussen het aantal geplaatste munten van het ene token ten opzichte van het aantal munten van het andere token in een bepaalde pool. Door de swap wordt door de handelaar een aantal van het ene token onttrokken uit de pool en wordt een aantal van het andere token toegevoegd. Hierdoor verandert de verhouding en dus automatisch de prijs. Een extra voordeel van swapping voor handelaren is dat zij hun tokens niet op de beurs hoeven plaatsen terwijl ze wachten tot er een koper/verkoper is met hun prijs. Ze kunnen vanuit hun eigen persoonlijke wallet munten direct swappen voor andere munten.

Prijs
Ook PancakeSwap ontkwam niet aan de algemene daling in de crypto markt en tuimelde bijna 80% naar beneden. De gedecentraliseerde markt is echter stevig aan het groeien en PancakeSwap profiteert van de algemene toename van cryptovaluta handel op de Binance chain. De token noteerde €37 op 30 april van dit jaar en heeft herhaaldelijk steun gevonden rond de €11. Het enige wat deze munt nog nodig heeft om flink te stijgen in prijs is meer klanten. De beste indicatie voor de nabije toekomst geeft de ontwikkeling van het social media volume van CAKE zoals gemeten door Santiment. Het sociale media volume toont het aantal vermeldingen van het digitale token op 1000 crypto-sociale-mediakanalen, waaronder Telegram-groepen, crypto-subreddits, discussiegroepen en chats van handelaren. De statistiek heeft zojuist voor CAKE het hoogste niveau in 2021 bereikt, veel hoger dan het vorige hoogtepunt in februari en een doorbraak van de eerdere neerwaartse trend.

NIEUW: Celer Network

Celer Network is geen blockchain, maar een systeem voor het drastisch verhogen van snelheid en schaalbaarheid van een bestaande blockchain. Alhoewel iedereen blij is met de veiligheid en betrouwbaarheid van blockchain technologie zijn er ook een aantal nadelen in snelheid en schaalbaarheid. De oplossing wordt steeds vaker gevonden in wat 2de-laags oplossingen genoemd worden. Transacties worden snel en in enorme hoeveelheden buiten de blockchain om geregeld met liquiditeit die gekoppeld blijft aan de blockchain zelf. Voor gedistribueerde applicaties (DApps) en voor gebruik als betaalmiddel zijn deze oplossingen essentieel.

Hoe werkt het?
Wat Celer bijzonder maakt is dat het platform laag-2-schaling voor elke blockchain mogelijk maakt. Het project biedt een oplossing voor alle soorten blockchains in de hele crypto markt, waarbij meerdere blockchains samen de liquiditeit en de betrouwbaarheid van het Celer Network verhogen. Er is volgens de oprichters van Celer weinig toekomst voor een eigen 2de laags oplossing die alleen werkt voor de eigen blockchain. Een netwerk voor meerdere blockchains geeft gecombineerde liquiditeit en verhoogd de betrouwbaarheid voor het hele netwerk. Met Celer geen transactie opstoppingen meer; lage kosten voor microbetalingen, nul kosten voor smart contracts, horizontale opschaling door het samenvoegen van knooppunten, een off-chain model voor de hele crypto-economie en een optimaal routeringsalgoritme voor transacties. Celer maakt namelijk ook verbindingen tussen alle blockchains en bestaande 2de-laags oplossingen mogelijk. Deze brug (genaamd cBridge v1.0) maakt al verkeer mogelijk tussen Ethereum, Polygon en andere EVM-compatibele slimme contracten op de Binance Smart Chain en is nog volop in ontwikkeling.

Prijs
Celer Network werkt op meerdere blockchains, waaronder Polkadot, Ethereum, NEO, Mobi en biedt voordelen aan ontwikkelaars en gebruikers van deze platformen. Celer Network verbindt meerdere blockchains en smart contracts op andere blockchains met elkaar op een snelle en goedkope manier. Interoperabiliteit is de toekomst voor de cryptocurrency sector.

Er is een maximum hoeveelheid van 10 miljard Celer Network tokens (CELR). De hoogste prijs was €0.09 op 28 maart dit jaar. Sindsdien is het token gedaald tot het steunniveau van €0.02 wat de eerste top was na de lancering van dit token. Met de lancering van cBridge en de al bestaande unieke voordelen van het Celer netwerk is het neerwaarts risico van dit token beperkt en het opwaarts potentieel enorm. Het maakt dit token bijzonder geschikt voor onze Penny Stock bundel.