Triaconta Weekly #166

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties

De bundels gingen na het herstel toch weer verder onderuit en wisten toen ook daar weer van te herstellen maar lang niet genoeg om positief te worden. De totale marktwaarde van alle cryptovaluta behalve Bitcoin daalde tot 630 miljard om in drie dagen weer te stijgen naar boven de 1000 miljard en dan weer te dalen naar net onder 900 miljard op dit moment. De markt beweegt zeer snel op en neer en heeft nog geen duidelijke richting gevonden. Nummer 2 Ethereum wint heel duidelijk aan populariteit ten opzichte van Bitcoin en herstelt sneller van de koersdalingen.

Big 3:
1 Maand: -27.24% | 7D: -12.07% | 24H: -9.22%

Top 30:
1 Maand: -33.70% | 7D: -17.38% | 24H: -11.11%

Penny stock::
1 Maand: -36.83% | 7D : -17.83% | 24H: -14.67%

DeFi:
1 Maand: -39.16% | 7D: -20.30% | 24H: -13.99%

Winnaars en verliezers

Een gemengd beeld deze week waarbij sommige munten alweer bijna in de plus staan na de dip en de meesten nog ver achterblijven. Polygon (+ 22%) is helemaal terug en de winnaar voor deze week. Ook UniSwap (+19%) komt mooi terug. Verder doen Theta (+16%), Enjin coin (+15%) en OMG (+13%) het prima. Grote verliezers en dus heel goedkoop deze week zijn Terra (-32%), Waves (-31%), Synthetix (-25%), Avalanche (-21%) en Compound (-20%).

Marktoverzicht

Toezichthouders wereldwijd blijven aandringen op betere bescherming van beleggers door met name de vrijheid van exchanges om klanten te accepteren te beperken. Zo pleit de Financial Services and Treasury Bureau in HongKong voor een minimale investeringsdrempel van ongeveer $1 miljoen. Als deze maatregel door de overheid wordt aangenomen zal naar verluidt ongeveer 93% van de bevolking van Hong Kong uitgesloten worden van de cryptocurrency-handel. Veel crypto-gerelateerd activiteiten en een aantal grote exchanges zullen hierdoor waarschijnlijk HongKong gaan verlaten. Hiermee zou de overheid wel eens veel inkomsten mis kunnen lopen en veel beleggers naar buitenlandse beurzen dwingen.

Defi blijft zonder problemen overeind. Zonder regulering en op basis van vertrouwen in algoritmes en blockchain zijn dit jaar voor honderden miljarden leningen afgesloten en kredieten verstrekt. Tijdens een inmiddels historische te noemen dip werd een verlies van 1 triljard (1000 miljard) verwerkt en zijn alle grote projecten goed blijven functioneren. De stable coins bleven stabiel, onderpanden werden netjes terugbetaald, een record aan swaps werd verwerkt en geen enkel crypto bedrijf is omgevallen of in de problemen geraakt. Enkele exchanges kregen te veel verkeer en waren even slecht bereikbaar. Er was bij deze crash geen overheidsingrijpen nodig, en de belastingbetaler kreeg niet de rekening. De grootste verliezers waren de marktpartijen, die (te) veel risico genomen hadden met hefboomproducten. De grootste winnaar uiteindelijk is, ondanks lagere koersen, het vertrouwen in decentralized finance (DeFi) dat deze zware test boven verwachting fantastisch heeft doorstaan.

Noord-Amerikaanse Bitcoin miners hebben afspraken gemaakt over het publiceren van hun energieverbruik en uit welke bron deze energie komt. Zij streven naar 100% duurzaam energiegebruik of compenseren negatieve effecten van hun stroomverbruik. De recente schijnwerpers op de milieueffecten van Bitcoin mining lijken de greep die China had op de hashrate van Bitcoin te veranderen. Amerikanen willen al langer minder afhankelijkheid van China en dat lijkt nu te lukken. Vooral Quebec met goedkope stroom uit waterkracht is een populaire plaats aan het worden voor miners. Ook verhuizen Chinese miners hun productie naar andere landen vanwege strengere regels. Allemaal goed nieuws voor de mate waarin duurzame energie gebruikt wordt voor het minen van Bitcoin. Die zal hierdoor verder stijgen.