Triaconta Weekly #165

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen

  • De grote Dip
  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

De grote Dip
Woensdagmiddag ging het ineens helemaal mis. Een combinatie van geruchten over strengere regels in China, belastingdag in Amerika en de sterk opgelopen koersen in de afgelopen weken zorgde er voor dat Bitcoin een duikvlucht nam naar $30,000 en de hele markt met zich mee trok. In korte tijd verloor de markt 40% van de waarde en vanaf 15:10 Nederlandse tijd ging het weer als een speer omhoog. Inmiddels is ongeveer tweederde van de daling weer goedgemaakt. De felle daling en het snelle herstel duiden op een dip en geen begin van een dalende markt. Bitcoin dips dit jaar: 8-22 januari -30%, 21-28 februari -26%, 14-25 mrt -18%, 14-25 april -28%, 10-19 mei grote dip -50%. Totaal resultaat Bitcoin dit jaar toch +39%.

Bundel prestaties
De bundels noteren ondanks een redelijk herstel van vele munten over deze week toch een flink verlies. Om deze bijzondere week in perspectief te plaatsen is ook het rendement voor 2021 tot nu toe (YTD) berekent. Dit is en blijft een fantastisch jaar voor crypto.

Big 3:
YTD: +195% | 1 Maand: -11.34% | 7D: -24.19% | 24H: -1.16%

Top 30:
YTD +356% | 1 Maand: -19.17% | 7D: -31.99% | 24H: +0.23%

Penny stock::
YTD + 1275% | 1 Maand: -28.62% | 7D : -28.11% | 24H: +1.27%

DeFi:
YTD +257% | 1 Maand: -14.84% | 7D: -33.56% | 24H: +1.09%

Winnaars en verliezers

Polygon (+ 28%) is nog steeds positief voor deze week. Ook Solana (+1%) komt goed terug na de dip. Solana is bij de laatste revisie toegevoegd aan de Top 30 en krijgt 24 mei een notering op Coinbase, wat altijd goed is voor de prijs. Grootste dalers deze week zijn EOS, Bitshares en Qtum met -43%. De meeste munten zijn echt nog niet bekomen van de schrik, en dus flink in de aanbieding met dalingen van 35% tot 40% zoals Terra, Bitcoin Cash, ICON, Litecoin, Tezos, Binance Coin, The Graph en Chainlink.

Marktoverzicht

Volgens gegevens van Google Trends heeft het wekelijkse zoekvolume voor zoektermen gerelateerd aan het onderwerp “cryptocurrency” het hoogste niveau tot nu toe bereikt, zowel in de VS als wereldwijd.

Justin Sun (oprichter Tron) tweette woensdag dat hij 4145 Bitcoin bijgekocht had voor een gemiddelde prijs van $36,868. Ook Michael Saylor van MicroStrategy, een bedrijf met relatief veel Bitcoin op de balans, gaf aan te kopen op woensdag. Elon Musk verzekerde zijn volgers dat Tesla geen van hun Bitcoin had verkocht of zou gaan verkopen. Toch blijkt uit Glassnode analyse dat veel grote investeerders uitgestapt zijn die nog maar kort in crypto zaten. Een heleboel kleine particulier investeerders met wat meer ervaring zijn deze dip aan het kopen. Dat gaat langzaam en het kan even duren voor we weer hoger staan dan vorige week.

Dips van 30-40% kwamen tijdens de stijging in 2017 van $1000 naar $20.000 vijf keer voor en waren uiteindelijk slechts korte onderbrekingen onderweg omhoog voor Bitcoin. Omdat nu veel belegd wordt in futures met hefboomwerking was deze daling extra snel en groot en dat is iets wat er bij zal blijven horen.

Voor futures leen je Bitcoin met als onderpand je andere crypto. Vervolgens koop je met de Bitcoin weer nieuwe crypto. Dat kan soms tot 100x meer als de waarde van je onderpand. Zolang de koersen stijgen gaat dit uitstekend. Als de koersen ineens veel dalen is je onderpand in crypto niet meer voldoende waard voor de lening. De beurs waar je belegt zal je positie dan automatisch sluiten. Je crypto in onderpand wordt volledig verkocht en gebruikt om de lening af te lossen. Je bent geliquideerd. Afgelopen woensdag zijn 775.000 handelaren geliquideerd voor in totaal 8 miljard dollar.

Red Bull Racing heeft een meerjarige samenwerking met Tezos deze week op hun website aangekondigd. Tezos wordt de officiële Blockchain-partner van het team. Als onderdeel van de deal bouwt Tezos voor de fans de allereerste NFT-ervaring van Red Bull.De allereerste Formule 1 NFT-tokens worden nu al uitgegeven voor Aston Martin en Alfa Romeo. Ook Europese sportteams zoals FC Barca, Manchester City, Paris Sait-Germain en AC Milan zijn begonnen met tokens voor fans. Zij bieden eigenaren de mogelijkheid om een beetje deel uit te maken van het team en VIP-beloningen en exclusieve promoties te krijgen.

De door gas aangedreven Bitcoin-miner Greenidge in New York zal volgende maand volledig CO2-neutraal worden. Greenidge gebruikt momenteel aardgas bij zijn Bitcoin mining. Vrijdag maakte het bekend dat het zich inzet voor 100% CO2-neutraliteit. Het hoopt dit te bereiken door middel van CO2-compensatie. Ook exchanges FTX en BitMEX hebben besloten om een klein percentage van de betaalde fees ($0.0026 voor elke $1) te gaan betalen aan organisaties die duurzame energie verder ontwikkelen of CO2 compenseren zoals CoolEarth.