Franklin Templeton

Beleggingsfonds op de blockchain

In een blokchain kun je van alles onwijzigbaar en voor iedereen beschikbaar vastleggen. Dit bewijst Franklin Templeton met hun nieuwste beleggingsfonds. De participaties van deelnemers in dit fonds worden straks geregistreerd in de Stellar (XLM) blockchain. Via een app op je telefoon kun je als investeerder straks je participatie in de gaten houden, kopen of verkopen. Het fonds zelf heeft trouwens niets met crypto te maken en is een geldmarktfonds dat voornamelijk investeert in saaie staatsleningen.

Franklin Templeton is een van de grootste beleggingsmaatschappijen van de wereld met ruim 700 miljard aan activa in beheer. Het simpele feit dat deze grote partij nu al kiest voor een publieke blockchain als Stellar is een belangrijke stap in een ontwikkeling waarbij grote financiële instellingen steeds meer vertrouwen lijken te krijgen in blockchain technologie en laten we hopen ook in de cryptovaluta.

Het publieke register op Stellar bestaat nu nog naast Franklin Templeton’s eigen register. Wel geven zij aan in de toekomst mogelijk volledig te gaan vertrouwen op de Stellar blockchain. In deze fase hebben klanten hebben ook nog niet hun eigen privé sleutels. Deze worden ondergebracht bij een onafhankelijke derde partij, die hierbij als bewaarder optreed.

Alhoewel de aankondiging van Franklin Templeton erg goede marketing was, moet nog wel even de toestemming verkregen worden van de SEC voor dit plan. Als die het (nog) niet ziet zitten blijft het allemaal bij deze prospectus.