Bitcoin futures

De termijnmarkt voor cryptovaluta

Het was overal in het nieuws, Bakkt zou de eerste zijn die een fysiek afgewikkelde Bitcoin futuresmarkt zou lanceren. Helaas heeft Bakkt tot nu toe teleurstellende handelsvolumes gehad. De instituties zijn er in de eerste week van haar bestaan niet halsoverkop in gesprongen. Commentatoren beoordelen het al snel als een mislukking. Wij willen je laten zien waarom wij denken dat het van ongelooflijk groot belang is voor een toenemende vraag en een grote stap is voor Bitcoin en de hele cryptovaluta sector.

Wat is een Bitcoin-future?

Een Bitcoin-future is een contract tussen twee partijen om fysiek één Bitcoin te verhandelen tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum in de toekomst. Het stelt je in staat om vooraf een prijs te bepalen en de transactie op een latere datum uit te voeren. Als u een Bitcoin future positie verkoopt of “Short”, verwacht u dat de markt zal dalen en wanneer u een positie koopt of “Long” gaat, verwacht u het tegenovergestelde. Het wordt gebruikt als een risicomanagement tool en werkt een beetje als een verzekering. Houders van Bitcoin zullen futures willen verkopen om hun Bitcoin te beschermen tegen neerwaartse risico’s, terwijl speculanten dat risico zullen kopen als ze verwachten dat de prijs zal stijgen.

De Bitcoin-future zal alleen de prijs van Bitcoin volgen. Er zijn twee belangrijke redenen om een future te kopen in plaats van de onderliggende waarde. De eerste reden is dat het voor jou als instelling misschien niet mogelijk is om Bitcoin direct op een ongereguleerde beurs te kopen. De tweede reden is speculatie omdat futures je in staat stellen om je positie te gebruiken als hefboom. Om één Bitcoin future te kopen heb je maar ongeveer $4000 of het equivalent in Bitcoin in je account nodig. Zodoende kunt je winsten (of verliezen) vermenigvuldigen door futures te verhandelen.

De CME Bitcoin-future

Bestaande CME Bitcoin futures worden afgerekend in dollars. Hierdoor kunnen speculanten de futures vooral gebruiken als een “weddenschap” op wat ze denken dat de prijs van Bitcoin straks zal zijn. Handelaren hebben nooit daadwerkelijke Bitcoin en de Bitcoin-prijs wordt niet beïnvloed door deze termijnhandel.
Dat zou niet moeten gebeuren, maar helaas is dat in werkelijkheid wel het geval. In een markt met een laag volume is het te gemakkelijk om de prijs te manipuleren. Door de hefboom kun je dan profiteren van je future contract. Terwijl je “wedt” op een lagere prijs kun je een grote hoeveelheid Bitcoin opzettelijk verkopen om de prijs lager te zetten. Je hebt dan zelf geen Bitcoin meer, dus de daling is geen probleem voor jou. Jouw “Short” positie in de futures heeft  veel aan waarde gewonnen. Kijk daarom uit voor grote bewegingen in de Bitcoin prijs in de buurt van laatste werkdag van de maand. Dat is namelijk de CME futures settlement day. 

De Bakkt Bitcoin future

Bakkt Bitcoin futures worden wat men noemt fysiek verrekend. Dit betekent dat de uitwisseling van Bitcoins altijd plaatsvindt tussen de twee contractpartners. Fysieke afwikkeling wordt gebruikt voor andere markten zoals obligaties, olie, vee en metalen. Het is een efficiënte manier voor kopers en verkopers om zich te beschermen tegen volatiliteit. We hebben dit echt nodig in de cryptovaluta markt.
Dit future contract is anders dan de cash-settlement van de CME future in dollars. De afwikkeling in Bitcoin maakt het minder waarschijnlijk dat de prijs gemanipuleerd kan worden. Ten eerste omdat Bitcoin in marge op je rekening moet worden aangehouden. Ten tweede omdat de Bitcoin op de einddatum echt wordt verhandeld. Je moet dus in bezit zijn van de Bitcoin of ze voor dat moment kopen. Deze futures zijn perfect voor institutionele beleggers die al Bitcoin hebben en zich willen verzekeren tegen prijsschommelingen. Ze zijn ook perfect voor institutionele kopers, want dit is de eerste keer dat Bitcoins gekocht kunnen worden door deze instellingen op een gereguleerde markt.

Waarom is Bakkt belangrijk voor Bitcoin?

Bakkt heeft een normale 30-dagen future en een 1-daagse future. De eerste zal de volatiliteit beperken en de prijsvorming verbeteren. De laatste creëert een markt waar je Bitcoin kunt kopen voor een vaste prijs aan het eind van de dag. Ondertussen zorgt je contract er voor dat je geen geld verliest als Bitcoin plotseling in de loop van de dag in prijs daalt. Deze instellingen beheren heel veel geld van andere mensen en willen waarschijnlijk wel Bitcoin aanbieden aan hun klanten. Ze doen dit tot nu toe niet omdat ze geen Bitcoin willen of mogen kopen op een ongereguleerde cryptovaluta beurs met hoge volatiliteit en problematische onduidelijkheid over regulering. Bakkt is gereguleerd in de VS en dit staat instituties toe om hier te kopen. De futures geven ze de mogelijkheid vaste prijzen aan te bieden aan hun klanten. Ze hebben ook voldoende liquiditeit nodig om de prijs niet bij elke grote koop- of verkooptransactie die ze overdag doen flink omhoog of omlaag te duwen. Dit kan nu allemaal netjes via de futures worden geregeld op de Bakkt marktplaats.

Bakkt concurreert niet met CME futures, omdat het product anders is. Met fysieke levering voegt het een superieur prijsvormingsmechanisme toe aan Bitcoin. De CME kan dit niet omdat ze alleen zijdelingse weddenschappen aanbieden en niet echt Bitcoin verhandelen. Het is zelfs betere prijsvorming dan cryptovaluta beurzen omdat het Bitcoin betreft tegen echte dollars en niet de aan de dollar gekoppelde USD Tether-munten. Bakkt concurreert niet met de cryptovaluta beurzen, omdat Bakkt gereguleerd is en deze beurzen niet. Ze hebben een totaal andere doelgroep. Het is belangrijk om te zien dat deze termijnmarkt een hele nieuwe groep van potentiële investeerders aan Bitcoin toevoegt.

Waarom is Bakkt een grote stap voor de cryptovaluta sector?

De New York Stock Exchange (NYSE) is veruit de grootste beurs ter wereld met een marktkapitalisatie van 30 biljoen dollar per februari 2018. De totale waarde van alle cryptovaluta samen en meer verandert hier dagelijks van eigenaar. Deze instelling bestaat al eeuwenlang. De eigenaar van de NYSE is de minder bekende Intercontinental Exchange (ICE) en zij zijn Bakkt begonnen. Als dergelijke financiële giganten actief gaan worden in deze nieuwe sector en cryptovaluta gaan verhandelen zou elke Bitcoin houder heel optimistisch moeten worden. Dit is een grote stap en andere grote traditionele beurzen zullen dit nauwlettend in de gaten houden.

Op termijn meer termijnmarkt voor cryptovaluta

Wacht maar af en kijk hoe het druppelen van de kraan verandert in een overstroming. De Bakkt termijnmarkt brengt een vertrouwde speler en een vertrouwde infrastructuur voor institutioneel geld naar de cryptovaluta markt. Bitcoin is de eerste en belangrijkste cryptovaluta. Daarom is het logisch dat derivaten (futures, opties) zich eerst op Bitcoin richten. Naarmate meer instituten vertrouwd raken met de handel in Bitcoin zal dit de acceptatie van Bitcoin bij hun klanten vergroten. Als meer mensen over Bitcoin leren, zullen meer mensen zich ook bewust worden van alt-munten. Het meest waarschijnlijke scenario is dat sommige van de sterkere altcoins, zoals Ethereum, Litecoin en Ripple, ook verhandelbaar zullen worden als futures wanneer de interesse van investeerders hoog genoeg wordt.

Update 9 oktober 2019: Bakkt handelsvolume stijgt naar nieuwe hoogte van 224 BTC met stijging van Bitcoin.
Update 10 oktober 2019: CFTC noemt Ethereum handelswaren en geen effecten; voorziet spoedig handel in ETH derivaten in de V.S.