bitcoin on rollercoaster

Koop de dip

Bitcoin daalt 20% in een paar uur tijd en dit is normaal en is al vele malen eerder gebeurd. Vanaf eind 2018 hebben we Bitcoin meer dan 300% zien stijgen. In de bullmarkt van 2017 zagen we regelmatig deze grote uitschieters op weg naar boven. In maart 2017 daalden we met 38% van $1350 terug van $1350 naar $1000 in één week tijd. In juni en juli daalden we met 30% maar we sloten in juli nog steeds op een recordhoogte. Begin november bereikten we voor het eerst $7.500 en daalden vervolgens met 25% of bijna $2000 in een week tijd. En zelfs dit weerhield Bitcoin er niet van om vrij snel daarna naar nieuwe hoogtepunten te gaan. Het is schokkend om te zien voor mensen die niet gewend zijn aan deze volatiliteit, maar een duidelijke koopkans voor beleggers in cryptovaluta. Het handelsvolume is de afgelopen twee dagen meer dan verdubbeld. Is het nu al tijd om te kopen? Of kunnen we deze week nog lagere prijzen verwachten?

Technische analyse

Voor de meeste cryptovaluta projecten is het zeer moeilijk om de werkelijke waarde ervan in te schatten. Markten zijn beter dan individuele experts in het schatten van de beste prijs. Hoe groter de markt, hoe beter deze prijsvorming werkt en de Bitcoin-markt is de grootste van alle cryptovaluta.
Het marktgedrag in het verleden kan worden geanalyseerd en volgt herhaaldelijk bepaalde patronen die leiden tot een pseudowetenschap die technische analyse wordt genoemd. Dit is niet bedoeld als een denigrerende beschrijving en betekent eenvoudigweg dat technische analyse gebaseerd is op waarschijnlijkheden en dus geen exacte wetenschap is. Het patroon dat we de laatste 100 dagen volgden was een dalende driehoek en geeft je statistisch gezien 70% kans op een uitbraak onder de driehoek en 30% kans op een stijging erboven. Breakouts zijn over het algemeen groter in de minder waarschijnlijke richting omdat meer traders van positie zullen moeten veranderen, vooral als ze handelen met een hefboomwerking. Helaas zijn we dit keer gedaald en de Bitcoin prijs lijkt nu ongeveer het $ 8.300 niveau te houden. Niemand weet zeker waar de Bitcoin prijs over een paar weken zal zijn. We weten wel zeker dat de huidige koers beduidend lager is en er zijn talrijke berichten van prominente beleggers die hun Bitcoin-posities op dit niveau hebben verhoogd en die verwachten dat de koers zal terugkeren naar $10k en hoger.

CME futures kloof

Geloof het of niet, maar deze daling tot 8.500 dollar werd verwacht door te kijken naar de CME futures. Omdat de koers van Bitcoin 24 uur per dag beweegt en CME Bitcoin futures alleen tijdens kantooruren worden verhandeld is er vaak een verschil tussen de openingskoers en de slotkoers van de vorige dag. Dit wordt een kloof of in het Engels een “gap” genoemd en tot nu toe werden al deze “gaps” gesloten doordat de prijs uiteindelijk een keer terugkeerde naar het niveau dat het die nacht had overgeslagen. Op één gap na…. op 16 juni 2019 was er een sprong omhoog vanaf 8.500 dollar. En sinds die datum hebben sommige speculanten een terugkeer naar dit niveau voorspeld. Hadden ze gelijk of is dit gewoon toeval?

Fake out of een herhaling van 2018

Conclusie, een patroon van 100 dagen brak uit naar beneden. Als we de signalen verkeerd lezen en dit is geen doorbraak, dan weten we dat zodra BTC op $10k terugkomt. Als dit een herhaling is van 2018 kunnen we meer negatieve prijsontwikkelingen verwachten. Zoals we al eerder zeiden, is dit een andere markt dan november 2018 met veel meer deelnemers waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat de koers van Bitcoin opnieuw met bijna 50% zal dalen. Het 200 dagen voortschrijdend gemiddelde van rond de $8.300 biedt ondersteuning tot nu toe, dus het kan dat geen van beide scenario’s uitkomt. Langzaam herstel of langzame daling is waarschijnlijker dan alle schokkende vooruitzichten die nu plotseling in de media verschijnen. Uiteindelijk gedraagt Bitcoin zich net als het weer. Het kan snel veranderen, maar morgen is de kans groter dat het hetzelfde is als vandaag.