Komt er een nieuwe bear market of is er binnenkort de ultieme koopmogelijkheid voor de langere termijn?

BTC Bear Bull MarketWe leven in spannende tijden als je van technische analyse van Bitcoin houdt. Op de daggrafiek zien we een Death Cross dat een grote daling van de prijs op korte termijn voorspelt. Op de weekgrafiek zien we een Golden Cross die juist een lange termijn koopmogelijkheid aangeeft. Wat maken we hiervan en hoe zullen deze kruisingen me helpen Bitcoin op het juiste moment te kopen?

Wat is technische analyse?

Technische analyse of TA maakt gebruik van statistische analyse van prijsbewegingen uit het verleden om de waarschijnlijkheid van toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Cryptovaluta markten worden voornamelijk gedreven door hebzucht en angst en dit verhoogt de betrouwbaarheid van de technische analyse. Mensen handelen in voorspelbare emotionele patronen die steeds weer in het bijzonder zichtbaar zijn op deze ongereguleerde markten. Technische analyse is in feite de studie van de marktpsychologie en het gedrag van de massa.

Death Cross, de prijs gaat dalen!

BTC Death Cross

Een ”Death Cross” ontstaat wanneer een voortschrijdend korte termijn gemiddelde een lang voortschrijdend gemiddelde naar beneden toe kruist. Het wordt gezien als een vroege indicator van een neerwaartse trend of een “bear” markt. De trendlijnen zijn meestal gebaseerd op het gemiddelde van de vorige 50, 100 of 200 dagelijkse of wekelijkse koersen. In de bovenstaande grafiek zie je dat Bitcoin rond 17 november hoogstwaarschijnlijk een Death Cross zal tegenkomen van de 100 dagen en 200 dagen voortschrijdende gemiddelden. Dit geeft het begin aan van een neerwaartse trend of bear markt, net als in april 2018. Op basis van deze indicator zal de Bitcoin prijs de komende maanden dalen.

Golden Cross, de prijs zal stijgen!

BTC Golden Cross

Een “Golden Cross” is precies het tegenovergestelde. Het komt voor wanneer een korte termijn voortschrijdend gemiddelde een lang voortschrijdend gemiddelde naar boven toe kruist. Het geeft het begin van een lange termijn uptrend of “bull” markt aan. Bovenstaande grafiek is logaritmisch en toont de 50 en 100 weken voortschrijdende gemiddelden. Het lijkt erop dat de markt een patroon herhaalt wat zich eerder voordeed tussen 2014 en 2017. Bitcoin bereikt een recordhoogte en daalt daarna aanzienlijk waardoor een death cross en een ronde bodem ontstaat. De koers corrigeert dan naar boven en de opwaartse trend wordt bevestigd door een golden cross en begint een lange termijn bull markt. Een golden cross is begin december mogelijk en voorspelt een lange termijn stijging naar een nieuwe recordhoogte voor Bitcoin.

Snelle winst en 100 procent nauwkeurigheid?

Technische analyse (TA) is geen exacte wetenschap. Er is geen systeem, signaal of patroon dat in 100% van de gevallen werkt. Indicatoren kunnen alleen aangeven dat een bepaalde gebeurtenis (bijv. een grote prijsdaling) een grotere kans heeft om zich voor te doen dan andere gebeurtenissen (bijv. een grote prijsstijging, een stabiele prijs). Voortschrijdende gemiddelden zijn een populaire technische indicator en een golden of death cross wordt veel gedeeld op social media. Als veel mensen een voorspelling geloven en de cryptovaluta daardoor kopen of verkopen, dan wordt de voorspelling vanzelf werkelijkheid. En de meeste mensen zal het niet kunnen schelen of de voorspelling klopt of de uitkomst. Er zijn veel verschillende technische indicatoren en we hebben er hierboven slechts één beschreven. Alle handelsstrategieën die hieronder worden voorgesteld zijn voor je eigen risico.

Bitcoin kopen op het juiste moment

Een kruising voorspelt beter de komende trend als de koers zich dicht bij de kruising beweegt. We zitten momenteel onder het mogelijke death cross en boven het mogelijke golden cross. Dit betekent dat als de koers zou stijgen tot ongeveer $9350 op 17 november, de death cross een neerwaartse trend en lagere prijzen voor de komende maanden zou betekenen. Als de koers niet stijgt maar verder daalt tot ongeveer $7425 begin december, geeft de golden cross een uitstekende koopmogelijkheid aan en de prijzen zullen naar verwachting stijgen tot de Bitcoin “halving” in mei 2020.