Euro biljetten en 10k Bitcoin

$10,000 

Bitcoin en de 10k grens is waar het de laatste maanden om draait. De Bitcoin prijs zakt steeds iets onder $10,000 ($10k) om er daarna snel weer bovenuit te stijgen. Bitcoin en de 10k grens zijn psychologisch heel belangrijk. Een prijs van 5 cijfers ziet er natuurlijk beter uit als een prijs van 4 cijfers. We kijken overigens altijd naar de prijs in dollars omdat Bitcoin wereldwijd nou eenmaal het meest verhandeld wordt in dollars. Waarom zitten we in deze fase en wat komt daarna?

Accumulatie

Zo’n lange zijwaartse beweging noemen we een accumulatiefase waarin er meestal veel kleine verkopers zijn en een paar zeer grote kopers. De grote kopers kunnen hun Bitcoin bezit ongemerkt flink uitbreiden zonder voor drastische prijsstijgingen te zorgen als ze deze hoeveelheden in korte tijd zouden kopen. Het betekent niet altijd dat de prijs nooit meer daalt, want ze kunnen ook in 1x afscheid nemen van hun munten als de prijs verder onder de $10k dreigt te komen. Ze hebben dit tot nu toe voorkomen, maar doen dit niet tegen elke prijs. Bitcoin en de 10k zijn belangrijk geworden omdat de prijs zolang hierbij in de buurt is gebleven en daarmee is dit een belangrijk niveau geworden voor Bitcoin en de hele cryptovaluta markt.

Historie

Op 29 november 2017 doorbrak Bitcoin voor het eerst in zijn relatief korte geschiedenis de grens van $10k en een week later was ook de €10k (in euro dus) gepasseerd. Nog geen twee weken later was Bitcoin en de 10k grens vergeten want als een raket werd ook de $20k al genaderd en toen was het feestje ineens voorbij. Binnen een maand verloor Bitcoin begin 2018 de helft van zijn waarde en was weer terug op $10k en daar bleef het niet bij. Al snel was de $6000 gevonden en daar bleef Bitcoin negen maanden lang op stuiteren, waarbij wel te zien was dat elke keer als de koers $6000 raakte en weer omhoog klom de toppen steeds lager werden. Uiteindelijk brak ook dit niveau en wederom verloor Bitcoin in een maand de helft van zijn waarde.

2019

In 2019 begint Bitcoin meteen aan de weg omhoog waarbij in een half jaar de waarde meer dan drie keer toeneemt en het de best renderende asset van 2019 wordt ten opzichte van goud, vastgoed en aandelen. Net als we in 2018 een hele tijd omhoog stuiterden vanaf het $6000 niveau lijken we dit nu te doen vanaf het $10,000 (eigenlijk $9500 maar dat ronden we af naar $10k). Ook hier worden de toppen steeds lager en lopen we het risico dat Bitcoin door dit niveau zakt en in korte tijd veel waarde verliest. Maar dit is geen 2018 en Bitcoin is inmiddels bij veel meer particuliere en zakelijke beleggers bekend. Dit betekent dat er veel meer kopers klaarstaan om een daling op te vangen en dat zou kunnen betekenen dat Bitcoin misschien wel nooit meer ver onder de prijs van $10k zal komen.

Bitcoin is vrije keuze

Bitcoin lijkt te volatiel om op te potten. Er is te weinig adoptie om te spreken van een wereldwijd betaalmiddel, en we zijn nog jaren verwijderd van het vervangen van ons geld door cryptovaluta. Dat is het geluid wat je op dit moment nog vaak hoort.
Laten we beginnen met vast te stellen dat Bitcoin wel degelijk alle functies van geld kan vervullen en meer, maar dat het helemaal niet bedoeld is om ons huidige geld te vervangen. Het is bedoeld om mensen de vrije keuze te geven in hoe zij waarde willen opslaan en overdragen aan een ander zonder daarbij afhankelijk te zijn van de toestemming van een derde partij. En niet meer dan dat. Er is geen aanvalsplan om geld te vervangen en er is geen bedrijf of organisatie achter Bitcoin die de marketing hiervoor aan het doen is.

Aantrekkingskracht

Bitcoin kopers vinden de munt blijkbaar aantrekkelijk genoeg en accepteren dat de waarde alleen afhankelijk is van vraag en aanbod en dus wild op en neer beweegt. De Euro is kunstmatig stabiel en heeft een altijd langzaam dalende waarde door inflatie. Regeringen en centrale banken zijn deze langzame daling voortdurend aan het regelen voor ons huidige geld.

Vrije mensen mogen zelf kiezen voor Euro, voor Bitcoin of voor een andere cryptovaluta. De aantrekkelijkheid van een munt (vraag) en de beschikbare hoeveelheid (aanbod) bepalen samen de waarde van elke munt. In de wereld vandaag zien we negatieve rente bij de bank, handelsoorlogen tussen wereldmachten en een aanstaande Brexit. We zien manipulatie van valutakoersen voor politieke doelen, en een Amerikaanse president die hogere aandelenkoersen belangrijker vindt dan de werkelijke economie. In deze wereld wint de waarde potentie van Bitcoin het steeds vaker van de angst voor volatiliteit. De aantrekkelijkheid van Bitcoin stijgt wereldwijd ten opzichte van de lokale valuta.

$10k is niet genoeg

Van Dollars en Euro’s komen er steeds meer door het al jarenlang gevoerde beleid om met nieuw gedrukt geld te proberen om de economie te stimuleren. Door deze voortdurende inflatie betaal je elk jaar meer voor je brood, benzine en huur. En ook voor je Bitcoin! Want die prijs wordt mede bepaald door de prijs van de elektriciteit die gebruikt is om de Bitcoin te minen.

Bitcoin zelf heeft een voorspelbaar toenemende, maar vooral ook eindige geldhoeveelheid. Ongeveer elke 4 jaar neemt de hoeveelheid nieuwe Bitcoins met de helft af en uiteindelijk stopt de toename volledig bij 21 miljoen Bitcoins. Alhoewel niet altijd zichtbaar door de wilde bewegingen van de munt kun je deze voortdurende prijsstijging goed zien als je in alle jaren naar de bodems kijkt.

2012 – $4
2013 – $65
2014 – $200
2015 – $185
2016 – $365
2017 – $780
2018 – $3200

Uiteindelijk zal $10k niet genoeg blijken te zijn om alle mensen die Bitcoin willen bezitten en het aantal Bitcoins wat voor hen beschikbaar is in evenwicht te brengen.