VeChain wat is het? VeChain Thor (VET) is bedoeld om producten, en informatie over herkomst en samenstelling van deze producten verifieerbaar vast te leggen in de blockchain. Vechain was eerst VEN, een ERC-20 token op de Ethereum Blockchain. Door de samenwerking met Price WaterHouse Coopers (PwC) en Det Norske Veritas Germanische Lloyd (DNV GL) vond Vechain het in december 2017 tijd voor een volgende fase. Met een rebranding naar VeChain Thor draait de VET token nu op een eigen netwerk, hierdoor dat je alleen nog maar VET kopen kunt en geen VEN meer. De nieuwe Thor power (THOR) tokens garanderen bedrijven stabiele transactiekosten voor toepassingen op het netwerk. Hiermee is VeChain vooral voor bedrijven een heel interessant smart contract platform geworden.

Vechain Kopen
Vechain Kopen

BaaS voor bedrijven

VeChain biedt bedrijven met ToolChain een concrete blockchain as a service (BaaS) toepassing voor het beter beheren van hun logistiek en leveranciersketen (supply chain). Alle informatie over productie, opslag en vervoer is voor alle partijen direct beschikbaar. Voor consumenten is dit ook interessant, omdat zij steeds vaker willen weten waar een product of onderdelen van een product vandaan komt of zeker willen weten dat een luxe merk product echt is.

Wat is Vechain Identity?

VeChain Identity (VID) technologie maakt VIDS, gegenereerd door de blockchain, en in de echte wereld een NFC-tag, QR-code of RFID-tag, die op elk product geplakt kan worden.
Op die manier kan de fabrikant, de toeleveringsketen en zelfs de consument alle producten en de herkomst van gebruikte materialen of ingrediënten opzoeken in de blockchain. Op die manier kan authenticiteit aangetoond worden. Op dezelfde manier kan eigendom van gedigitaliseerde activa geregistreerd en overgedragen worden aan de consument via de blockchain.

De sleutel voor adoptie

Multi-Party-Payment Protocol (MPP) is de oplossing voor transacties van een niet-token-houder met de VeChain blockchain. Het faciliteert het betalen van de transactiekosten door een derde partij. Hierdoor verdwijnt de complexiteit van cryptocurrency transacties en wallets voor de gewone gebruikers compleet. De kosten kunnen bijvoorbeeld door het smart contract betaald worden wat via auto’s data verzameld over de drukte op de weg. Al die data transacties kunnen zonder MPP alleen plaatsvinden als de (auto)gebruiker een wallet zou hebben en VHTO gekocht had. Een grote barrière voor dagelijks gebruik is hiermee weggehaald.

De werking van VeChain – het Twee token model

De meeste blockchains gebruiken dezelfde token voor diensten en producten als voor de transactiekosten. Als de token ineens enorm in prijs stijgt, stijgen dus ook de transactiekosten ineens enorm. Het gebruik van je blockchain applicatie wordt dan ineens veel duurder en fluctuaties daarin willen bedrijven juist niet. VeChain begrijpt dat bedrijven pas blockchain applicaties gaan maken en gebruiken als de transactiekosten voorspelbaar zijn.

Om dit te bereiken wordt bij elk blok VTHO token gratis verstrekt aan iedereen met VET volgens een schema dat samenhangt met het gebruik van de blockchain. Voor producten en diensten betaal je met VET, en transactiekosten betaal je met VTHO, die bij elke transactie voor 70% weer worden vernietigd. De foundation kan de transactiekosten en de hoeveelheid VTHO die je krijgt steeds aanpassen aan vraag en aanbod en zo een stabiele prijs garanderen voor de transactiekosten.

Beschikbaarheid: beperkt beschikbaar

● 65% van tokens in omloop zit vast in Authority nodes
● ICO’s van tokens op VeChain moeten 50% van de waarde in VET aanhouden voor minimaal twee jaar.

Maximum aantal 86.712.634.466 VET
Huidige omloop 60.231.133.910 VET (31-1-2019)
Verwachte omloop in 2050 86.712.634.466 VET
Consensus algoritme Proof of Authority ( = Proof of Stake + Authority nodes)
Emissie nieuwe VET 5×10-8 VTHO per VET per block (10s) of 0.000432 VTHO per VET per Dag
Bloktijd / Blok beloning 10 seconden / 30% van de VTHO voor de transacties in het blok is voor de Authority node

Louis Vuitton

De VeChain foundation is een stichting die verantwoordelijk is voor de technologische ontwikkeling en aanleg van het VeChain netwerk. Het team bestaat uit ongeveer 90 personen. De CEO Sunny Lu is eerder actief geweest in de luxe producten branche en CIO voor Louis Vuitton geweest. Met VeChain Identity kan een designer handtas geregistreerd worden in de blockchain zodat de koper straks zeker weet dat hij echt is. Door Multi-Party-Payments hoeft de koper niet eens te weten dat de registratie plaatsvindt in de VeChain blockchain. De transactie die het eigenaarschap registreert kan betaald worden door de verkoper of producent van de tas.

VeChain Thor in de winkel

VeChain had al een samenwerking met PwC en DLT GV en wordt nu ook gebruikt door vele bedrijven zoals Renault, BMW, MadeForGoods, Kuehne&Nagel, BitOcean, Babtghost etc. In mei startte na PwC ook de grootste consultancyfirma Deloitte met VeChain. Op 25 juni werd bekend gemaakt dat Walmart voor de Chinese markt VeChain gaat gebruiken voor het garanderen van voedselveiligheid. Alle informatie over de productie, opslag en vervoer zijn straks af te lezen door simpelweg een qr-code op het product te scannen.

VeChain Thor toekomst

VeChain biedt een kant-en-klare oplossing voor gebruik door grote bedrijven en heeft inmiddels veel bekende namen aan zich verbonden. De verwachting is dat bedrijven straks VET in bulk zullen kopen en in bezit houden om genoeg VTHO (Thor tokens) te genereren voor hun blockchain activiteiten. Via MPP (multi party payment) zullen zij daarmee de transactiekosten voor de klanten betalen, die van hun (blockchain) diensten gebruik willen maken.