Wat is Litecoin (LTC)? Litecoin is een betalingssysteem ontworpen door Charlie Lee. Het is het kleine broertje van Bitcoin en wordt het digitale zilver genoemd naast Bitcoin, het digitale goud. Tot en met 2016 was het de nummer 2 cryptocurrency in de wereld. Charlie Lee stoorde zich in 2011 aan de lange wachttijden voor Bitcoin transacties en maakte een kopie van Bitcoin met een paar slimme aanpassingen waardoor er iets ontstond wat beter geschikt was voor snelle, goedkope betalingen dan Bitcoin. Hij ziet zelf Litecoin als het beste betaalmiddel en Bitcoin meer als spaarrekening of voor het doen van hele grote betalingen.

Litecoin Kopen
Litecoin Kopen

Litecoin en Bitcoin

De transactiekosten zijn lager dan Bitcoin en de tienduizenden transacties per dag verlopen sneller. Cryptocurrency betalingsverwerker Coingate registreerde naast Bitcoin en Ethereum, in het afgelopen half jaar ongeveer 5% van de cryptocurrency betalingen in Litecoin, en dit percentage neemt volgens hun cijfers langzaam toe. De gemiddelde waarde van betalingen in Litecoin het afgelopen half jaar was $108 en ook dit is een stijging.

De regels voor het minen van Litecoin zijn anders als voor Bitcoin. Het verwerken van transacties en het vinden van een nieuw blok kost een computer hierdoor vooral meer geheugen en minder processorsnelheid. Het zou daarmee moeilijker zijn om speciale computers te bouwen die alleen zeer snel Litecoin kunnen minen, zoals er al wel bestonden voor Bitcoin (zogenaamde ASICs). De bedoeling was dat Litecoin mining meer verspreid zou blijven plaatsvinden en niet geconcentreerd is bij een paar bedrijven met een grote hoeveelheid gespecialiseerde computers. Helaas is dit inmiddels niet meer het geval en zijn deze specialistische computers er ook voor Litecoin.

Er komen uiteindelijk vier keer zoveel Litecoin (84 miljoen) als Bitcoin. De bloktijden van Litecoin zijn 2,5 minuten (10 minuten bij Bitcoin). Behalve het algoritme voor mining is er technisch niet veel verschil met Bitcoin en de code wordt ook nog steeds voorzien van de laatste verbeteringen in de Bitcoin code. De laatste halvering van de blok beloning voor Litecoin was in augustus 2019.

Type Public blockchain
Maximum aantal tokens 84.000.000 LTC
Huidige omloop 62.719.662 LTC
Consensus algoritme Proof-of-Work
Emissie nieuwe LTC Blok beloning
Emissie toekomst Blok beloning halveert automatisch elke 840.000 blocks (≈4 jaar)
Verwachte laatste uitgave 2140
Bloktijd / Blok beloning 2,5 minuten / 12,5 LTC

Betalen met Litecoin

Door zijn relatief lange bestaan is Litecoin heel bekend en wordt op veel plaatsen geaccepteerd. Door de snelle transacties is Litecoin interessant voor webshops. Het bedrijf Aliant Payment biedt een automatische fiat conversie aan voor webshops waarbij de prijs op moment van verkoop vaststaat zodat winkeliers geen enkele last hebben van eventuele beweeglijkheid in de waarde van Litecoin.

Litecoin ondersteunt als een van weinige cryptocurrencies Atomic swaps, een methode die het mogelijk maakt om LTC om te ruilen met iemand voor BTC zonder een exchange (en bijbehorende kosten) te gebruiken. Hierdoor is het in principe mogelijk om Litecoin te gebruiken op alle plaatsen waar Bitcoin geaccepteerd wordt. De Litecoin foundation en de Litecoin bedenker en promotor Charlie Lee blijven op een consequente en betrouwbare wijze verder bouwen aan Litecoin. Het Lightning network voor nog snellere, en goedkoper betalingen werd het eerst geïntroduceerd op Litecoin. Volgens Coingate data is Litecoin nu de derde meest populaire cryptocurrency om online mee te betalen. Opvallend hierbij is dat een derde van de winkeliers de Litecoin in bezit houdt en niet meteen omzet naar Euro of Dollar.

Wat is Litecoin volgens Charlie Lee

Charlie Lee werkte in 2011 als software engineer bij Google toen hij Litecoin bedacht. Hij was in 2013 ook Director of Engineering bij Coinbase, wat er waarschijnlijk toe leidde dat Litecoin naast Bitcoin en Ethereum als eerste genoteerd werd op Coinbase. Charlie Lee heeft verteld dat het beveiligen van de Coinbase exchange hem ‘s nachts wakker hield en hij veel gelukkiger is nu hij weer bezig is met zowel de ontwikkeling als de promotie van Litecoin.