IOTA, wat is het nou exact? IOTA (MIOTA) wil het betalingssysteem worden dat wereldwijd de transacties gaat verwerken in de Internet of Things (IoT) markt. Tegenwoordig zijn steeds meer sensoren in apparaten verbonden met het internet. Beveiligingscamera’s, de thermostaat, maar soms ook al de koelkast en de wasmachine. Gemeenten experimenteren met lantaarnpalen die alleen branden als er iemand langskomt en het klimaat in veel gebouwen wordt autonoom door een computer met sensoren geregeld. Al deze berichten moeten snel en betrouwbaar verstuurd worden en uiteindelijk moet er voor sommige zaken ook betaald worden, bijvoorbeeld bij het makkelijk opladen van je telefoon in een bushokje. Die betalingen kunnen de apparaten ook steeds vaker zelfstandig uitvoeren. IOTA biedt hiervoor bij uitstek het ideale netwerk.
Wat is MIOTA? Transacties met hele kleine betalingen
Er zijn bijna 2.8 quadriljoen IOTA waardoor het IOTA project voorlopig gekozen heeft om de MIOTA (1 miljoen IOTA) te gebruiken als eenheid. Er zijn zoveel IOTA nodig om ook de kleinste microtransacties te kunnen doen bijvoorbeeld even je mobiel opladen of internetten in de trein voor 0,1 eurocent per minuut. Alle IOTA is bij de ICO in 2015 verdeeld onder de investeerders, en de oprichters hebben dus zelf ook geïnvesteerd. Later is er voor de financiering van de ontwikkeling een IOTA foundation gestart met een vrijwillige donatie door IOTA bezitters van 5% van de totale voorraad.
Type | Tangle ledger |
Maximum aantal tokens | 2.779.530.283 MIOTA |
Huidige omloop | 2.779.530.283 MIOTA |
Consensus algoritme | Directed Acyclic Graph |
Emissie nieuwe IOTA | Alle IOTA zijn verdeeld bij de ICO in 2015 |
Capaciteit (transacties per seconde) | Oneindig |
IOTA in je Land Rover
De ontwikkelaars en oprichters werken allemaal samen in de IOTA foundation. Deze non-profit organisatie werkt volop samen met de technologie afdelingen van verschillende grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Microsoft.
IOTA is nieuwe technologie en is nog in de beginfase van zijn ontwikkeling. Het concept van een oneindig schaalbare verwerkingscapaciteit is zeer veelbelovend. Microsoft onderzoekt met IOTA de verdere ontwikkeling van de Tangle technologie. Tesla wil automatisch tol en opladen betalen inbouwen in hun auto, Porsche en Volkswagen werken samen met IOTA aan smart mobility. Jaguar Land Rover maakte in april dit jaar bekend samen te werken en ‘Smart Wallet’ technologie met betalingen met IOTA al echt te gebruiken in verschillende testvoertuigen. In Taipei lopen mensen rond met een kaartje met sensors en delen zo actuele informatie over luchtvervuiling in de stad via IOTA.
Zijn er vergelijkbare munten?
Een opkomende concurrent in de “Internet Of Things” markt is IOT chain (ITC), die naast betalingen ook decentrale smart contracts met internet apparaten mogelijk maakt. Betalen voor het opladen van je mobiel is simpel te doen met IOTA. Een taxirit in een zelfsturende auto in de toekomst vereist een overeenkomst over de route en de prijs en kan beter met ITC.
Wat is IOTA voor het Internet of Things
IOTA heeft met Tangle een zeer waardevolle technologie in handen. Je kunt Tangle beschouwen als een netwerk van wegen met de IOTA als de bestelbus met waardevolle data, die pijlsnel overal kan bezorgen. Als je oneindig veel kleine waarde data wil verzenden zoals bij Internet of Things (IOT) heb je IOTA en Tangle nodig.