Wat is Bitcoin Cash (BCH)? Jarenlang was er onenigheid over de juiste oplossing voor de schaalbaarheid van Bitcoin. Men kon het maar niet eens worden over de noodzaak om Bitcoin transacties goedkoper te maken. Bitcoin koos uiteindelijk voor Segwit om meer transacties per blok te kunnen verwerken, en Roger Ver leidde een initiatief om af te splitsen van Bitcoin en een kopie (hardfork) te maken van Bitcoin. In Bitcoin Cash is geen Segwit, en zijn de blokken 32x groter. Op 1 augustus 2017 werd zo Bitcoin Cash geboren en hiermee is het gebruik van cryptocurrency voor kleinere betalingen mogelijk worden.

Het is voor nieuwe investeerders en gebruikers heel verwarrend dat Bitcoin.com eigendom is van Roger Ver en nu dus over Bitcoin Cash gaan. Bitcoin Cash is echter volledig overtuigd dat zij de ware versie van Bitcoin zijn, volgens de originele whitepaper van Satoshi Nakamoto, en houden dit daarom bewust zo in stand.

Koop Bitcoin Cash

Meer transacties en goedkoper

In theorie kan Bitcoin Cash veel meer transacties aan als Bitcoin tegen een veel lagere prijs per transactie. In de praktijk is die hoeveelheid nu nog niet nodig en zijn vooral de snelheid en de lage transactiekosten aantrekkelijk.

Wat is Bitcoin (Cash) mining

Bitcoin Cash werkt precies hetzelfde als Bitcoin met een paar aanpassingen. De blokken zijn groter en kunnen dus meer transacties bevatten. Een andere grote aanpassing is de veel snellere aanpassing van de moeilijkheidsgraad. Bij Bitcoin Cash is dit elke blok (10 minuten) en bij Bitcoin elke 2016 blokken (14 dagen). De moeilijkheidsgraad wordt steeds herberekend om de tijd benodigd voor een blok op gemiddeld 10 minuten te houden. Met dezelfde snelle computers kan zowel Bitcoin als Bitcoin Cash gemined worden. Aanpassing van de moeilijkheidsgraad is eigenlijk voortdurend nodig omdat de verwerkingscapaciteit van het netwerk steeds wisselt afhankelijk van de huidige en toekomstig verwachte opbrengsten.

Type Public blockchain
Maximum aantal 21.000.000 BCH
Huidige omloop 17.898.338 BCH
Consensus algoritme Proof-of-Work
Emissie nieuwe BTC Blok beloning
Emissie toekomst Blok beloning halveert automatisch elke 210.000 blocks (≈4 jaar)
Verwachte laatste uitgave 2140
Bloktijd / Blok beloning 10 minuten / 12.5 BCH

Elke 6 maanden een nieuwe Bitcoin Cash

Voor Bitcoin Cash zal elke 6 maanden een nieuwe versie opgeleverd worden door de developers. Alleen verbeteringen die akkoord zijn met de meerderheid (consensus) van de miners en developers worden daadwerkelijk doorgevoerd. Bitcoin Cash is open source wat betekent dat iedereen wereldwijd mee kan bouwen aan de software.

Cryptocurrency voor goede doelen

Bitcoin cash heeft nog lang niet de acceptatie van Bitcoin. Omdat de transactiekosten laag zijn is het een betere optie voor kleine betalingen en hier profiteren heel veel goede doelen van door donaties in Bitcoin Cash te accepteren. EatBCH bijvoorbeeld is bedoeld om honger te bestrijden in de wereld en accepteert alleen Bitcoin Cash. Bitcoin Cash betalingen worden eenvoudig geïntegreerd met webwinkels door de grote betalingsverwerkers BitPay, Coinify en GoCoin.

Overal betalen met Bitcoin Cash

Bitcoin Cash is een betalingsnetwerk wat sneller en goedkoper functioneert dan Bitcoin. Vooral voor de groep die Bitcoin als betaalmiddel belangrijker vindt dan Bitcoin als investering is Bitcoin Cash van grotere waarde. De waarde van Bitcoin Cash hangt hierdoor samen met het aantal plaatsen waar betaald kan worden met deze munt en of dat daadwerkelijk gebeurt. De ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten zoals privé betalingen voegt ook extra waarde toe aan Bitcoin Cash.

BCHABC vs BCH

Dit zorgt voor veel verwarring. Dit komt allemaal door de BCHABC fork. Bitcoin Cash (BCH) werd tijden deze fork gesplitst in twee munten. De munt die hierna sterk overeind bleeft staan is BCHABC en deze is omgedoopt naar BCH. Dus met BCH wordt nu altijd BCHABC bedoelt en omgedraaid.

Kijk op onze blog post: Hoe werkt BCH of op de Bitcoin Cash Informatie pagina voor meer informatie over Bitcoin Cash. Natuurlijk kan je bij Triaconta BCH kopen en de BCH koers bekijken.