Ripple werkt op een open source en peer-to-peer gedecentraliseerd platform dat zorgt voor een naadloze overdracht van geld in welke vorm dan ook. Dit kan bijvoorbeeld Euro, USD, Yen of cryptovaluta als Litecoin en Bitcoin zijn.

Ripple Kopen
Ripple Kopen

Hoe werkt Ripple: simpel uitgelegd

In zijn kern is Ripple (XRP) een betalingssysteem voor financiële transacties. Waar voorheen een internationale transactie, zoals bijvoorbeeld het overboeken van Euro naar een Dollar rekening, meerdere stappen en meerdere dagen duurde voordat deze werd verwerkt heeft Ripple dit op een unieke manier opgelost. Een internationale transactie verwerkt op het Ripple netwerk wordt namelijk binnen een aantal seconden verwerkt tegen een fractie van de huidige kosten.

Ripple maakt gebruik van “Gateways”. Gateways zijn bedrijven die toegang bieden tot het Ripple netwerk en dienen als een koppeling tussen twee partijen die een transactie willen doen. De gateway fungeert als de kredietbemiddelaar die valuta’s ontvangt en verzendt naar openbare adressen via het Ripple-netwerk.

De digitale valuta, XRP, fungeert als een overbruggingsvaluta naar andere valuta’s. Het maakt geen onderscheid tussen de ene fiat / crypto-valuta en de andere, en maakt het dus gemakkelijk voor elke valuta om ingewisseld te worden voor een andere valuta. Elke valuta heeft een eigen Gateway, bijvoorbeeld voor USD, EURO, BTC en andere valuta’s.

Als je iemand in Bitcoin wilt betalen voor verleende diensten, is het niet langer noodzakelijk om zelf Bitcoin te bezitten. De betaling kan naar een EUR gateway worden verzonden en de ontvangende partij zal de EUR waarde in Bitcoin vervolgens van zijn BTC gateway ontvangen.

Vertrouwen is de kern

Het Ripple-netwerk werkt niet met een proof-of-work-systeem zoals Bitcoin. In plaats daarvan vertrouwen deelnemers op een nieuw consensusprotocol om transacties op het systeem te valideren. De consensus in dit systeem zorgt ervoor dat dubbele uitgaven worden voorkomen.

Voor een Ripple-gebruiker is het dus onmogelijk om een transactie dubbel uit te voeren. Als een gebruiker dit toch probeert zal het consensusprotocol bepalen welke transactie het eerst werd uitgevoerd. Dit wordt gedaan door een meerderheidsstem te bepalen. De bevestigingen in het Ripple netwerk zijn onmiddellijk en berichten duren ongeveer 5 seconden. Aangezien er geen centrale autoriteit is die transacties kan bevestigen, wordt het Ripple-platform beschreven als gedecentraliseerd.

Hoe werkt Ripple in de echte wereld

Ripple is een van de weinige cryptocurrencies die daadwerkelijk gebruikt wordt in de echte wereld. Er zijn diverse banken die nu bezig zijn om de Ripple technologie te implementeren in hun systemen. Een van de banken die nu al werkt met Ripple is Euro Exim Bank.

Euro Exim Bank gebruikt Ripple als een manier om snel en goedkoop een lokale valuta te versturen naar een derde. De manier waarop is eigenlijk best simpel. Op het moment dat een klant van Euro Exim Bank $1.000 USD wilt versturen naar een ander die alleen een EUR bankrekening heeft doen ze het volgende.

  • Stap 1: USD omzetten naar Ripple (XRP)
    De eerste stap is het omzetten van USD naar XRP. Tijdens dit proces koopt Euro Exim Bank voor $1.000 USD XRP. Laten we zeggen dat dit 1.500 XRP is.
  • Stap 2: Ripple (XRP) omzetten naar EUR
    De 1.500 XRP wordt vervolgens verkocht tegen EUR. De opbrengst van de verkoop is EUR 920.
  • Stap 3: EUR resultaat versturen naar ontvanger
    De laatste stap is dat Euro Exim Bank de opbrengst van de verkoop overmaakt naar de ontvanger.

De bank vertrouwt erop dat de XRP ledger deze transacties beveiligt, vastlegt en afwikkelt. Door het implementeren van de Ripple technologie kan Euro Exim Bank binnen 2 minuten Amerikaanse dollars omzetten in Euro en kan dit worden gestort op de bankrekening van de ontvanger.