Litecoin (LTC): de tegenhanger van Bitcoin

Litecoin (LTC) is net als de Bitcoin een 1.0 blockchain. Concreet betekent dit dat Litecoin alleen opgezet is als betaalmiddel. Er is geen enorme achterliggende blockchain waarop dApps gebouwd kunnen worden en applicatie-ontwikkelaars hebben hier niets te zoeken. Het draait om de cryptomunten. Litecoin wilde vooral een antwoord zijn op de kritiek die Bitcoin al snel te verwerken kreeg, maar groeide uiteindelijk uit tot een zelfstandig en autonoom project. Zonder constant het ‘zilveren’ broertje te zijn van de ‘gouden’ Bitcoin. Het laatste Lite Coin nieuws lees je hier en hier kan je LTC kopen.

Litecoin Kopen
Litecoin Kopen

LTC versus BTC – of zit het anders?

Litecoin kwam slechts twee jaar na de introductie van Bitcoin op de markt en is daarmee een van de oudste ‘altcoins‘. De oprichter is Charles “Charlie” Lee, die een aantal problemen met Bitcoin voorzag. Hij gebruikte echter wel de Bitcoin-Qt als basis, maar veranderde een aantal elementen waarmee deze munt fundamenteel verschilde van het grotere broertje.

Charles verkleinde de bloktijd van 10 minuten naar 2,5 minuut, vergrootte het aantal munten, en Litecoin gebruikt het Scrypt-protocol waar Bitcoin gebruik maakt van SHA-256. Het idee erachter is duidelijk: veel snellere transacties en een betere schaalbaarheid dan Bitcoin. Zeker na de implementatie van het SegWit-protocol in april 2017, waarmee de schaalbaarheid en transactiesnelheid nog veel beter geworden zijn. Doordat Litecoin lichter en sneller werkt dan zijn concurrent, worden de munt ook wel eens gekscherend Lightcoin of light coin genoemd.

Een concurrent van de Bitcoin werd Litecoin nooit. Het is eerder een alternatief voor de kleinere betalingen. De transacties zijn namelijk goedkoper en sneller dan bij Bitcoin, die meer gebruikt wordt voor de grotere betalingen. Een concurrentiestrijd is het dus nooit geworden, maar dit was ook nooit de intentie van Charlie Lee.

Gaat deze munt de toekomst veranderen?

LTC staat ontzettend sterk in de schoenen voor een Altcoin. Dit heeft te maken met de rol van de oprichter. Charlie Lee maakte een uitstapje naar Coinbase, maar kwam terug om verder te werken aan adoptie van Litecoin (LTC). De ontwikkeling van LTC bestaat voornamelijk uit het zorgvuldig toevoegen van de ontwikkelingen van Bitcoin. De tweets van Charlie Lee en de actieve community zorgen ervoor dat deze munt constant in de schijnwerpers staat, ondanks het feit dat er geen complete wereld met mogelijkheden achter de munt liggen, zoals wel het geval is bij de blockchain 2.0 en 3.0 projecten.

Deze cryptovaluta blijft aantrekkelijk. Microtransacties doe je namelijk véél vaker dan grote betalingen. Bij het verrichten van kleine betalingen, zijn de transactiekosten veel belangrijker, net als de snelheid. De vraag is alleen of er niet andere blockchain toepassingen zijn die dezelfde markt bedienen. Op dat moment heeft Litecoin echter nog het overwicht qua marktkapitalisatie, wat de LTC munt interessanter maakt voor investeerders. Net als de leeftijd van de crypto uiteraard, wat er mede voor zorgt dat LTC als betaalmiddel vaak geaccepteerd wordt en je ook relatief makkelijk te Litecoin kunt kopen. Zelfs wanneer je niet over de technische kennis of een wallet beschikt.

Charlie Lee, die in onderstaand interview uit maart 2019 praat over toekomstige ontwikkelingen in Litecoin, geeft duidelijk aan dat hij zich bewust is van de kansen, uitdagingen en mogelijkheden die Litecoin heeft, ook als het gaat over de Litecoin koers. En dat heeft Litecoin (LTC) zeker wanneer deze oprichter nog steeds dé man achter de munt is.

1) ⭐ Q: Hoe kan ik Litecoin kopen?
1
1) ⭐ Q: Hoe kan ik Litecoin kopen?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Voorheen kon je Litecoin alleen kopen op cryptocurrency beurzen, tegenwoordig is het mogelijk om simpel en snel Litecoin te kopen met iDEAL.
answered

2) ⭐ Q: Hoe bewaar ik mijn Litecoin veilig?
1
2) ⭐ Q: Hoe bewaar ik mijn Litecoin veilig?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Litecoin kan op software en hardware wallets worden opgeslagen. Hiervoor heb je wel enige technische kennis nodig. Heb je geen ervaring met het zelf opslaan van cryptocurrencies? Geen probleem, Triaconta biedt gratis veilige opslag aan. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je altijd op elk moment jouw Litecoin kan verkopen.
answered

3) ⭐ Q: Investeren in Litecoin, of toch mijn risico spreiden?
1
3) ⭐ Q: Investeren in Litecoin, of toch mijn risico spreiden?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Litecoin kwam slechts twee jaar na de introductie van Bitcoin op de markt en is daarmee een van de oudste ‘altcoins‘. Litecoin heeft een all-time high bereikt van € 325,- in december 2017. Een maand hiervoor (oktober 2017) stond litecoin nog op € 50,-. Helaas is Litecoin na zijn all time hight gezakt naar ~€ 37,50. Risico spreiding door meerdere cryptocurrencies te kopen in een Bundel kan daarom een goed idee zijn.
answered

4) ⭐ Q: Wat is de toekomst verwachting van de Litecoin koers?
1
4) ⭐ Q: Wat is de toekomst verwachting van de Litecoin koers?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Wat verwachten experts van Litecoin 2021? De meningen lopen zeer uiteen, Coinswitch verwacht dat litecoin uiteindelijk een waarde € 550 zal hebben. Capital.com is wat conservatiever met € 60. Prime XBT heeft er veel meer geloof in en verwacht dat Litecoin een waarde van € 4.400 zal aantikken in 2021. De meningen lopen zeer uiteen, belangrijk is dat je nooit meer investeerd dan je bereid bent te verliezen!
answered