EOS: schaalbaar, gebruiksvriendelijk en begrijpelijk, want zo kan het ook
EOS (tikker: EOS) is een vreemde eend in de bijt wanneer het gaat om de cryptocurrencies. Het is een relatief jong project dat in 2017 het levenslicht zag. Het is niet zomaar een blockchain en de ontwikkelaars hadden de ambitie om grote verbeteringen te vinden voor de blockchain toepassingen.
Deze mensen, waaronder Dan Larimer, waren van plan om hét fundamentele probleem van de cryptovaluta op te lossen: schaalbaarheid. Eos zou de verbeterde versie van Bitcoin en Ethereum worden.
Schaalbaar van EOS (in staat om meer parallelle transacties te verwerken dan Facebook en Twitter samen)
De mensen achter EOS zijn van mening dat dat Bitcoin niet voldoende toepasbaar zou zijn voor de gehele wereldeconomie. Hier zit een kern van waarheid in, Bitcoin beschikt niet over de snelste blockchain. De Bitcoin blockchain vertraagd wanneer er veel gebruikers tegelijkertijd transacties willen verrichten. Hierdoor kan het soms letterlijk uren duren voordat een betaling verwerkt is. En dat is niet het idee achter het digitale geld!
EOS doet het anders. Deze blockchain schaalt namelijk niet verticaal, maar horizontaal. Het gevolg: er kunnen veel meer transacties tegelijkertijd verwerkt worden. Hierdoor kunnen honderdduizenden (en misschien zelfs miljoenen!) transacties op hetzelfde moment verricht worden. Dit is malen meer dan wat Bitcoin en Ethereum aankunnen.
Ontwikkelen op EOS is simpeler dan op Ethereum
Ethereum maakt gebruik van een nieuwe programmeertaal Solidity en dus heb je kennis van Solidity nodig om applicaties op het Ethereum netwerk te kunnen bouwen. Helaas is Solidity geen gangbare programmeertaal en dat betekent dat veel developers automatisch buitengesloten worden. EOS doet dit veel beter. Zij maken namelijk gebruik van C++, een programmeertaal die ook buiten de blockchain veel gebruikt wordt.
Larimer gooit al zijn ervaringen in één blockchain
Larimer, een van de oprichters van van deze blockchain toepassing, is betrokken geweest bij tal van projecten, zoals Bitshares en Steem. EOS lijkt de uiteindelijke som te zijn geworden van zijn ervaringen. Snel, betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en geen transactiekosten waardoor microtransacties makkelijker gedaan kunnen worden. Decentrale applicaties maken is eenvoudig en dankzij DPoS (delegated proof of stake) komen er ook geen transactiekosten in de toekomst. Dit alles heeft natuurlijk zijn effect gehad op de EOS koers.
Allemaal rozengeur en maneschijn?
Deze token heeft een jaar lang gebruik gemaakt van de Ethereum blockchain en is vooral een blockchain van beloften. En laten we heel eerlijk zijn: Dan Larimer staat niet echt bekend om het afmaken van projecten… Tenzij dit natuurlijk de masterpiece moet zijn die alles samen gaat brengen natuurlijk.
Hoe belangrijk is het voor de blockchain wereld?
Erg belangrijk, zeker wanneer alle plannen uitgevoerd kunnen worden door het team achter de schermen. En die kans is groot, want er worden dagelijks nieuwe ontwikkelingen aangekondigd via EOS.IO. Het gaat hier vooral om de grote voordelen:
- Geen transactiekosten
- Gebruiksvriendelijk voor ontwikkelaars en gebruikers
- Snelle transacties (kwestie van seconden)
- Een sterk team achter de schermen en een grote community
Dit belooft een rooskleurige toekomst voor deze blockchain toepassing die met de dag terrein lijkt te winnen op de grotere spelers, die nog geen oplossing gevonden hebben voor de voordelen die EOS biedt.