Bitcoin Gold: hét alternatief voor de miners, en verder?

Bitcoin Gold, niet te verwarren met Bitcoin of Bitcoin Cash, is een harde vork van Bitcoin. De ledger van Bitcoin is gebruikt bij de afsplitsing, maar consensus is er nooit geweest, waardoor veel mensen lange tijd een argwanende houding hebben gehad ten opzichte van deze blockchain. Toch bestaat BTG jaren na de afsplitsing nog steeds. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat Bitcoin Gold opgezet is met een bijzonder duidelijke reden. Het wilde een misser van Bitcoin herstellen, maar veel meer dan dat is het niet geworden. Het laatste Bitcoin Gold nieuws kan je hier vinden.

Welke misser maakt BTG goed?

Om te kijken waarom Bitcoin Gold opgericht is, moeten we terug naar Bitcoin. Bitcoin mining is heel erg duur en vindt daarom grotendeels plaats bij gespecialiseerde bedrijven, de mining farms. Deze centralisatie van rekenkracht bij enkele grote spelers sluit niet aan bij het idee achter Bitcoin, te weten een munt voor en door iedereen. Dit heeft te maken met de manier waarop de munten gedolven kunnen worden. Misschien ken je de enorme farms in China wel, waar massa’s aan computers hun rekenkracht bundelen om op die manier het grootste deel van de nieuwe munten te mijnen.
Dat is nooit het idee geweest met Bitcoin. De digitale munten zouden evenredig verspreid moeten worden om zo een decentrale munt te blijven voor en met alle gebruikers. Tegenwoordig zien we vooral het aantal accounts met meer dan 1000 BTC toenemen. Jack Liao, een van mensen die zelf een enorme BTC-farm bezit in China, zag dit in en besloot om een andere opzet te kiezen voor Bitcoin Gold. Hij splitste – zonder goedkeuring – BTC af en noemde de nieuwe blockchain Bitcoin Gold (BTG).

Wat is het concrete verschil tussen BTC en BTG?

Bitcoin maakt gebruik van het SHA-256 Proof-Of-Work algoritme. Op een gewone computer is de moeilijkheidsgraad zo ver opgelopen dat het vinden van 1 Bitcoin honderden jaren gaat duren. Dit zorgt er voor dat men is gaan mijnen met dure ASIC-chips.  Een Application Specific Integrated Circuit (ASIC) chip kan maar 1 ding (SHA-256) en dat heel erg goed. Het zorgt er voor dat er bijzonder snel munten gemijnd kunnen worden, en dus toch nog rendement gemaakt kan worden. Door de prijs en het stroomverbruik van een ASIC-miner is dit niet te doen voor de gemiddelde Nederlander. Eerst moet je miljoenen euro’s investeren voordat je echte opbrengsten binnen gaat halen.

Daarom heeft Liao gekozen voor EquiHash als basis voor BTG, wat vooral heel geheugenintensief is. Hierdoor zijn de ASIC-chips onbruikbaar, want zij specialiseren zich op zeer snelle processors en rekenkracht. Iedereen heeft dus gelijke kansen bij het binnenhalen van blokken voor Bitcoin Gold. Verder zijn er de allerbelangrijkste kenmerken hetzelfde als Bitcoin. Beide blockchains hebben 10 minuten per aanmaak van een blok en beide zijn begrensd op 21 miljoen munten.

Heeft Bitcoin Gold dan wel een toekomst?

Er is veel gezegd en geschreven over de toekomst van Bitcoin Gold. Het zou geen lang leven beschoren zijn, er zouden juridische stappen volgen vanwege het gebruik van de naam Bitcoin en meer. Maar feit is dat deze munt nog steeds bestaat en de blockchain verder relatief rustig verder kabbelt, mede dankzij de naamsbekendheid van Bitcoin. Voor de eerste verspreiding van de munt helpt het natuurlijk enorm dat alle Bitcoin houders ook Bitcoin Gold op hun wallet kregen na de harde vork. Na het moeilijke jaar 2018 hebben alleen de Bitcoin Cash en de Bitcoin Gold harde vorken een Top 50 positie weten te behouden. Ontwikkeling van de munt gaat gewoon door en wordt vooral gekopieerd van Bitcoin. Zo is er straks ook een BTG lightning network.

BTG Pay is de makkelijke manier van betalen. En daar zien we een grappig feitje. De munten van BTG zijn namelijk veel goedkoper dan die van Bitcoin en dát zorgt voor extra aantrekkingskracht. Laten we eerlijk zijn: hoe betaal jij liever straks in de supermarkt? Met een paar duizendsten van een BTC of gewoon met 2,5 BTG? Daarmee lijkt BTG ondanks de moeilijke start toch een interessante investering en zijn er mensen die Bitcoin Gold kopen of die risicospreiding toe willen passen bij het opstellen van een bundel.