Bitcoin Cash (BCH): de hard fork die het verschil moest gaan maken

Bitcoin Cash (BCH) is een van de opvallende cryptocurrencies, omdat het een agressieve hard fork is. Een deel van de community achter Bitcoin was ontevreden. Niet een beetje ontevreden, nee: zij waren het fundamenteel oneens met de basis van de blockchain. Zij besloten daarop de blockchain af te splitsen. De BCHABC hard fork vond plaats op 1 augustus 2017. En iedereen die Bitcoin had, kreeg exact hetzelfde aantal in Bitcoin Cash. Er was direct onenigheid, maar twee jaar laten kunnen we niet anders dan concluderen dat BCH het gehaald heeft. Het bestaat namelijk nog steeds.

Koop Bitcoin Cash
Koop Bitcoin Cash

Waarom een hard fork voor Bitcoin Cash (BCH)?

Bitcoin kreeg medio 2017 steeds meer problemen. Het werd namelijk steeds meer gebruikt door mensen wereldwijd en met een 1MB-blokgrootte en zeven transacties per seconde, liep de boel steeds meer vast. Transacties namen ineens uren in beslag en de transactiekosten bleven stijgen. Dat was niet het idee achter de Bitcoin, dus moest er een oplossing komen in de vorm van een aanpassing van de Bitcoin software. Uiteindelijk werd dat SegWit en bleef de blokgrootte op 1MB. Dat ging er niet zomaar in bij de mensen met andere ideeën over de beste oplossing.

Een deel besloot direct te vertrekken en zelf een afsplitsing te maken. Zij voerden direct veranderingen door, zoals een blokgrootte van 8MB (inmiddels zelfs 32MB) en besloten ook SegWit niet te implementeren, wat de core-variant wel zou doen. Aangezien de basis gelijk bleef, zijn zowel Bitcoin als Bitcoin Cash blockchain 1.0: wel cryptomunten, maar geen smart contracts of blockchain applicaties.

Niet echt een populaire actie

De hard fork had een aantal nadelen. Zo zagen alle Bitcoin-houders ineens BCH in hun wallet en waren verrast, want lang niet iedereen wist op tijd wat er gebeurde. Ook werd Bitcoin Cash (BCH) een slap aftreksel genoemd van Bitcoin en zou de naam verwarrend zijn voor de gemiddelde gebruiker.

Die kritiek is nu verstomd. Bitcoin Cash is inderdaad een snellere optie geworden, met vaak lagere kosten voor kleinere transacties. Er is echter ook een nadeel. Omdat hetzelfde grootboek gebruikt is, kunnen er maximaal 21 miljoen munten op de markt komen, net als bij Bitcoin. En, helaas is het nog verwarrender geworden nu we onlangs nog meer afsplitsingen hebben gezien, zowel van Bitcoin als nieuwe afsplitsingen van Bitcoin Cash.

Daarnaast zijn er slechts 1200 nodes die grotendeels in handen zijn van twee partijen. Dat klinkt niet écht decentraal. Dat de transacties niet anoniem doorgevoerd kunnen worden, wordt vaak een nadeel genoemd. Maar hierover bestaat genoeg discussie. De kans is namelijk groot dat die anonieme munten straks helemaal niet zo handig zijn als een winkel ze niet mag accepteren.

Is Bitcoin Cash (BCH) de optie voor de toekomst?

Het eindeloze vergelijken van Bitcoin Cash en Bitcoin mag nu wel ophouden. Bitcoin Cash is een stevige speler geworden in de toplijst met cryptovaluta. Het is bijzonder geschikt voor kleinere transacties en met de schaarste aan munten is er weinig risico op een enorme inflatie.

Daarmee lijkt Bitcoin Cash (BCH) een prima optie voor de toekomst, zeker met de duidelijke whitepaper die klaarligt voor iedereen die interesse heeft. Stabiel, snel en lage kosten, dat is wat het verschil gaat maken in de toekomst en dat is precies de kern van wat de ontwikkelaars bij Bitcoin Cash klaar hebben gezet voor de gebruikers van deze cryptovaluta. Via Triaconta kan je deze munt direct aanschaffen en toevoegen aan je portfolio!

Het laatste BCHABC news en Bitcoin Cash nieuws lees je hier.

1) ⭐ Q: Hoe kan ik Bitcoin Cash kopen?
1
1) ⭐ Q: Hoe kan ik Bitcoin Cash kopen?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Voorheen kon je Bitcoin Cash alleen kopen op cryptocurrency beurzen, tegenwoordig is het mogelijk om simpel en snel Bitcoin Cash te kopen met iDEAL.
answered

2) ⭐ Q: Hoe bewaar ik mijn Bitcoin Cash veilig?
1
2) ⭐ Q: Hoe bewaar ik mijn Bitcoin Cash veilig?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Bitcoin Cash kan je opslaan in de software en hardware wallets, dit is echter niet gemakkelijk. Heb je geen ervaring met het zelf opslaan van cryptocurrencies? Geen probleem, Triaconta biedt gratis veilige opslag aan, hierdoor kan iedereen veilig investeren in Bitcoin Cash.
answered

3) ⭐ Q: Investeren in Bitcoin Cash, of toch mijn risico spreiden?
1
3) ⭐ Q: Investeren in Bitcoin Cash, of toch mijn risico spreiden?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Op 1 augustus 2017 splitste Bitcoin Cash van de originele Bitcoin blockchain. De start koers was ~€ 500 en groeide in een aantal maanden naar € 3.600 (+620%) eind december 2017. Na het bereiken van deze all time high zakte de koers naar € 130 (-96%). Risico spreiding door meerdere cryptocurrencies te kopen in een Bundel kan daarom een goed idee zijn.
answered

4) ⭐ Q: Wat is de toekomst verwachting van de Bitcoin Cash koers?
1
4) ⭐ Q: Wat is de toekomst verwachting van de Bitcoin Cash koers?
asked
1 answers
1 votes
1
A: Bitcoin kreeg medio 2017 steeds meer problemen. Het werd namelijk steeds meer gebruikt door mensen wereldwijd en met een 1MB-blokgrootte en zeven transacties per seconde, liep de boel steeds meer vast. Transacties namen ineens uren in beslag en de transactiekosten bleven stijgen. Bitcoin Cash is gelanceerd om deze problemen op te lossen en de verwachtingen zijn daarom nog steeds positief voor Bitcoin Cash.
answered