Triaconta Weekly #168
In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen
- Bundel prestaties
- Winnaars & Verliezers
- Bitcoin FUD
Bundel prestaties
De totale marktwaarde van alle cryptocurrencies beweegt zijwaarts tussen de $1500 en $1750 miljard sinds de dip op 19 mei. Verkopers hebben aan het begin van de week de overhand en kopers aan het einde van de week. Er is geen duidelijke trend naar beneden of naar boven. Alle bundels zijn deze week per saldo gedaald en vooral onze nieuwe klanten profiteren van deze lage prijzen.
Big 3:
1 Maand: -36.28% | 7D: -4.33% | 24H: -0.34%
Top 30:
1 Maand: -45.30% | 7D: -10.50% | 24H: -2.29%
Penny stock:
1 Maand: -43.03% | 7D : -11.38% | 24H: -2.22%
DeFi:
1 Maand: -52.33% | 7D: -17.42% | 24H: -4.14%
Winnaars en verliezers
Solana (+10%), Bitcoin Gold (+8%), Waves (+7%) en Algorand (+4%) stijgen deze week sneller dan Bitcoin (+2,5%). Er was verlies voor eigenaren van Synthetix (-22%), Nano (-21%), Avalanche (-20%), Compound (-18%) en ChainLink (-18%). Vooral de DeFi-fondsen zijn de afgelopen maand met 50-60% in waarde gedaald. Vreemd genoeg de sector waar iedereen uiteindelijk het meeste van verwacht.
Bitcoin FUD
Twee serieuze Nederlandse kranten, Volkskrant en NRC, schreven deze week iets over Bitcoin. Het was als een wedstrijd om te zien welke krant de meeste onjuistheden in één artikel kon krijgen. Het is onduidelijk waarom beide auteurs zo weinig onderzoek hebben gedaan en waarom het artikel is gebaseerd op beweringen die al lang geleden zijn weerlegd of inmiddels zijn opgelost door nieuwe ontwikkelingen. Voor het volledige commentaar op de artikelen verwijzen we graag naar btcwiki.nl, dat objectief en geïnformeerd commentaar geeft op alles over Bitcoin in de Nederlandse media.
Het stelt bijvoorbeeld dat Bitcoin al een van de groenste industrieën is in termen van percentage groene energiegebruik en dat goud een van de meest vervuilende industrieën ter wereld blijft. Uit elk serieus onderzoek blijkt dat het criminele gebruik van Bitcoin minder dan 1% is. En toch maar blijven roepen “Bitcoin is slecht voor het milieu en wordt het alleen gebruikt door criminelen”.
Handel, bezit en productie van Bitcoin en alle cryptocurrencies moet snel worden verboden, aldus een aanbeveling van de directeur van het Centraal Planbureau (CPB) in het Financieel Dagblad. Mogen Nederlanders straks geen Tesla-aandelen meer hebben omdat ze $1,5 miljard “verboden” Bitcoins op hun balans hebben staan? En wat te denken van de Bitcoin en Ethereum ETF’s die zojuist op de Amsterdamse beurs zijn genoteerd. Een instantie die de effecten van beleid voor de overheid moet berekenen heeft het helemaal mis door te beweren dat een verbod op bitcoin zijn waarde zal doen dalen. Dat is nooit gebeurd. Integendeel, in elk land waar Bitcoin verboden is, is er iets mis met de lokale munteenheid en is de prijs altijd enorm gestegen.
Volgens deze directeur van het CPB is een crash onvermijdelijk en moet Nederland snel ingrijpen. Crashes gebeuren regelmatig wanneer er speculatie is, zoals in huizen, grondstoffen en aandelen. Het is een onzinnige reden om bezit, handel en productie te verbieden omdat een willekeurig persoon denkt dat er een crash zal plaatsvinden. Markten stijgen en dalen nou eenmaal, net als de Bitcoin prijs. Door inflatie daalt de koopkracht van de euro en de dollar en betaal je nu meer voor je huis, auto of een Bitcoin dan 10 jaar geleden. Bitcoin heeft ook een ingebouwde schaarste omdat er steeds minder Bitcoins bijkomen. Nieuwe euro’s en dollars worden de laatste tijd juist in hoog tempo toegevoegd. Op naar de $100,000 Bitcoin dit jaar roepen daarom de meeste analisten. We zullen zien wie gelijk heeft. Tot nu toe is Bitcoin gestegen en gecrasht, maar het stijgt nog steeds elke keer hoger dan de vorige top.
We lazen in de Volkskrant dat er geen regels en geen enkel toezicht zou zijn voor cryptocurrency-handel. In welke tijd leeft deze auteur? Als crypto dienstverlener besteden we een groot deel van onze tijd aan het voldoen aan alle wettelijke regels en eisen van de toezichthouders. De rechter vond onlangs zelfs dat het toezicht in Nederland te ver ging en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) moest regels intrekken. Dezelfde DNB publiceerde deze week hun budget en blijkt, ondanks een begrote 1,5 miljoen euro, bijna 2,5 miljoen euro te hebben uitgegeven aan dat “niet-bestaande” toezicht op cryptocurrency-bedrijven. Overigens moeten deze toezichtkosten volledig door de crypto dienstverleners zelf worden betaald.
Natuurlijk zijn er zoals in elke sector rotte appels en door te voldoen aan alle wettelijke verplichtingen dragen we graag bij aan een gezonde en betrouwbare cryptocurrency-sector. Nu alleen de beleidsmakers, kranten en tv-programma’s informeren over hoe crypto de wereld een betere plek maakt. Dan komen we er wel.