Triaconta Weekly #249

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Wat is Oasis Network?

Bundel prestaties
In of vanwege deze stormachtige week voor de bankensector herstelt de crypto markt op fenomenale wijze de verliezen van vorige week. Wel drie Amerikaanse banken konden niet zelfstandig verder en hadden overheidshulp nodig om hun klanten uit te kunnen betalen. De problemen bleken vooral veroorzaakt door de sterk gestegen rente waardoor de obligaties op hun balans een stuk minder waard waren geworden. Om te voorkomen dat nog meer banken in dezelfde problemen komen is de hoop dan ook dat de FED even een pauze inlast met de renteverhogingen of slechts met 0.25% verhoogt in plaats van de 0.50% verwachting van vorige week. Ook heeft de FED de leenfaciliteit voor de banken (en dus de geldhoeveelheid) met $300 miljard verruimd en ook dat is goed nieuws voor crypto en de bundels. De laatste en enige keer dat ze in één week zo’n groot bedrag (toen $500 miljard) toevoegden was kort na de COVID-dip in maart 2020, waarna Bitcoin in 12 maanden tijd meer dan 1000% steeg van $5000 naar meer dan $60.000.

Big3:
1 Maand: 6.02% | 7D: 24.78% | 24H: 5.01%

Top30:
1 Maand: -7.89% | 7D: 24.01% | 24H: 5.40%

Penny:
1 Maand: -13.23% | 7D: 30.51% | 24H: 5.54%

DeFi:
1 Maand: -9.70% | 7D: 27.64% | 24H: 5.53%

Winnaars & Verliezers
Bitcoin (+32%) profiteert volop van de bankencrisis en herinnert ons aan het feit dat Bitcoin bedacht is als antwoord op de wereldwijde financiële crisis van 2008. DeFi bundel bezitters zijn deze week blij met Fantom (+34%) die met zijn Fantom Virtual Machine nu sneller smart contracts uit kan voeren dan Ethereum en met The Graph (+33%) die profiteert van de terugkeer van DeFi en de opkomst van AI. Het laatste is met het uitbrengen van de upgrade naar GPT-4 door OpenAI weer volop in het nieuws en dat is goed voor Fetch.AI (+34%).

De enige daler deze week is Maker (-9%) die last had van de daling van zijn eigen stablecoin DAI die te veel van een andere stablecoin USDC op zijn balans had staan. De USDC raakte in de problemen omdat de bank waar een deel van het onderpand in dollars stond, in de problemen kwam. De bank werd gered, USDC daarmee ook en ook de DAI kwam weer op $1. Er zijn door het team snel maatregelen genomen om deze afhankelijkheid in de toekomst te voorkomen en ook is het onderpand belegd in staatsobligaties verhoogd van $500 miljoen naar $1,25 miljard.

Wat is Oasis Network ?

Bij de laatste revisie is Oasis Network toegevoegd aan de PennyStock bundel. Privacy moet volgens de makers van Oasis Network een van de belangrijkste pijlers van de blockchain zijn, wil Web3 zijn volledige potentieel bereiken. Oasis Network combineert dit met hoge doorvoer, lage kosten en veilige architectuur om DeFi voor de massa mogelijk te maken. Volgens de oprichter van Oasis Network is een Web3 internet zonder privacy te vergelijken met een fiets zonder remmen. Technisch gezien werkt het, maar het gebruik ervan kan zeer riskant zijn.

Waarom privacy?
Er zijn een heleboel redenen om bepaalde gegevens over jezelf en je gebruik van applicaties verborgen te houden, zeker bij interacties met een openbare blockchain. Stel als voorbeeld dat een applicatie als de woordpuzzel Wordle op de blockchain staat. Het te raden woord zou ook zichtbaar zijn in de blockchain dus hiervoor biedt Oasis encryptie mogelijkheden. Maar ook een reeks pogingen van een andere speler kan door andere gebruikers bekeken en misbruikt worden om het woord sneller te raden. Ook dat kan geheim blijven door gebruik van Oasis. De naam van de speler en het aantal pogingen mag wel openbaar blijven zodat een ranglijst opgesteld kan worden en controleerbaar is wie de juiste winnaar is. Met de functies aangeboden door Oasis Network is het mogelijk om verschillende combinaties te maken van geheime data en openbare data voor allerlei Web3 toepassingen als spellen maar ook voor serieuze zaken als financiën of gezondheidszorg.

Voor alle EVM blockchains
EVM staat voor Ethereum Virtual Machine en is de uitvoerder van alle smart contracts en apps op de blockchain. Alle Ethereum apps, Layer-2 blockchains op Ethereum en meerdere grote blockchains zijn EVM-compatible. Al deze netwerken kunnen de privacy functies van Oasis gebruiken zonder hun hele applicatie naar Oasis te hoeven migreren. Oasis wil een privacy dienstverlener zijn voor alle andere blockchains zonder ontwikkelaars te verplichten hun hele applicatie te bouwen of een bestaande applicatie te verplaatsen naar Oasis Network. Voor elk gebruik wordt natuurlijk wel een kleine fee in de ROSE token gevraagd.

Toekomst in Web3
De verwachte groei in DeFi en gaming levert meer klanten op voor de privacy functies van Oasis Network. De grootste groei komt in de komende tijd misschien wel van wat ze bij Oasis verantwoorde artificiële intelligentie (AI) noemen. Oasis werkt al samen met marktleiders zoals Meta om de fundamenten te leggen voor verantwoorde AI zoals eerlijkheid, geen vooroordelen, individuele privacy en transparantie. Met een topteam van zeer getalenteerde en universitair geschoolde ontwikkelaars met voormalige medewerkers van Apple, Google, Amazon en Goldman Sachs kan dit een blockchain worden die essentieel wordt voor alle Web3-toepassingen, en dan zal deze munt de PennyStock bundel snel ontgroeien.

Laat hier je e-mailadres achter om deze nieuwsbrief wekelijks te ontvangen.