Triaconta Weekly #243

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

  • Bundel prestaties
  • Winnaars & Verliezers
  • Marktoverzicht

Bundel prestaties
Bitcoin boekte de beste januari in 10 jaar met een maandelijkse stijging van 39,6%. De beste februari was overigens ook 10 jaar geleden, dus hopelijk herhaalt de geschiedenis zich. De markten reageerden in ieder geval enthousiast op een renteverhoging van slechts 0.25% in Amerika, terwijl 0,50% gevreesd werd. Bundels allemaal weer omhoog en de DeFi bundel loopt verder uit.

Big3:
1 Maand: 28.87% | 7D: 2.15% | 24H: -0.66%

Top30:
1 Maand: 49.03% | 7D: 4.41% | 24H: -0.47%

Penny:
1 Maand: 62.39% | 7D: 4.04% | 24H: -0.13%

DeFi:
1 Maand: 69.03% | 7D: 6.87% | 24H: -0.58%

Winnaars & Verliezers
DeFi tokens allemaal flink in de plus. Fantom (+36%) leidt alweer deze week en brengt samen met Avalanche (+19%) de DeFi bundel alweer op een dikke winst. Ook voormalig DeFi token Convex Finance (+30%) komt op deze manier bij de volgende revisie misschien weer terug. Metaverse tokens Decentraland (+17%) en Gala (+12%) blijven het ook uitstekend doen terwijl ApeCoin (-4%) een beetje teleurstelt, zeker na de flinke stijging vorige week.

Marktoverzicht

Cardano bereikt de mijlpaal van 5.000 smart contracts sinds de upgrade van september 2021 dit mogelijk maakte. Ook het aantal transacties nam toe. De laatste ontwikkeling voor Cardano is de dollar stablecoin DJED. Om problemen zoals bij Luna/UST te voorkomen is voor deze stablecoin altijd 400-800% meer onderpand aanwezig als er DJED coins zijn uitgegeven. Het onderpand is wel in ADA, de eigen munt van de Cardano blockchain en het zou beter zijn als er meer diversificatie was met bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum.

Meta (Facebook, Instagram en Whatsapp) heeft voor het eerst meer dan 2 miljard gebruikers maar maakt bijna 14 miljard dollar verlies in 2022 door de keuze om volledig te gaan voor de Metaverse. Ondanks het verlies blijft het bedrijf van Mark Zuckerberg rotsvast geloven in Virtual Reality (VR) en de Metaverse als de onafwendbare toekomst van het bedrijf.

Montenegro, een klein Europees land aan de Adriatische Zee tegenover Italië, loopt al enige tijd voorop in financiële innovatie. Vastgoed transacties in Bitcoin en Ethereum zijn toegestaan en tijdens de World Economic Forum in Davos sprak de premier van het land uitgebreid met Ripple. Samen gaan ze een digitale centrale bank munt (CDBC) ontwikkelen voor het land. Het gebruik van de XRP blockchain heeft grote voordelen voor CDBC’s al is nog niet precies duidelijk in welke vorm dit gaat gebeuren.

Californië, met het hoogste aantal auto registraties in de VS, kan binnenkort mogelijk de blockchain technologie van Tezos (XTC) gebruiken om registraties te verifiëren. Andrew Smith, president van crypto-softwarebedrijf Oxhead Alpha ziet de samenwerking met de DMV (Department of Motor Vehicles) als een perfecte kans om een verouderd, op papier gebaseerd systeem beter, sneller en goedkoper te maken voor de staat en zijn inwoners.

Regulering van crypto komt steeds hoger op de agenda te staan in alle landen. Voorlopig zit men wat in de wereld zeker niet op dezelfde lijn. Amerika wil dat crypto bedrijven zich meer aan de al bestaande regels houden, wat de risico’s zou moeten verkleinen dat ze plotseling omvallen. In Engeland zien ze ook de risico’s van bijvoorbeeld crypto leningen, maar ligt de nadruk op het omarmen van de technologische innovatie. De regering is begonnen met een uitgebreide raadpleging van marktpartijen om tot nieuwe standaarden te komen voor duidelijke en effectieve regulering. Dit lijkt op de aanpak in Australië. Deze week bleek ook het IMF met de G-20 te werken aan een paper over crypto assets die eind deze maand uit zou moeten komen.